Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op zoek naar Warren Buffett

Vrijdag mocht ik eindelijk naar Omaha in Nebraska. Ik wist niet wat ik me ervan moest voorstellen. Slechts een keer eerder ben ik in Amerika geweest en dat was in New York. Deze stad heeft een enorme indruk op me achtergelaten, zeker na het zien van Wallstreet. Nu mag ik naar de stad van Warren Buffett, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. De trip blijkt een lange reis te zijn. Om 6 uur sta ik s’morgens op om vervolgens om 06.45 uur de trein te pakken naar Amsterdam, waar ik gelukkig zonder vertraging om 9.15 uur arriveer. Daarna is het voor mij wachten totdat het vliegtuig om 11.45 uur vertrek naar Minneapolis. Een 9 uur durende vlucht geeft me alle gelegenheid om het boek mr. Buffett te lezen.

Geland in Minneapolis moet ik overstappen op het vliegtuig naar Omaha. Helaas kom ik tot de conclusie dat ik tussen de vluchten door ruim 8 uur moet wachten. In deze 8 uur heb ik me verdiept in het boek The behavioral gap. Een boek van Carl Richards, een columnist van de New York Times. Zijn wekelijkse blog wordt maar liefst gelezen door 1 miljoen mensen. Gezien mijn vermoeidheid ben ik blij dat ik over een Nederlandse versie beschik, deze vertaling is gedaan door Robert van beek, een Financial planner. Ik kwam Robert van Beek onlangs in Wenen tegen tijdens een conferentie van Morningstar. Na een leuk contact beloofde hij me het boek op te sturen. Vlak voor mijn trip kreeg ik het boek dan ook gesigneerd toegestuurd. Zijn enthousiasme over het onderwerp zorgde dat ik dit boek zonder al te veel na te denken snel in mijn koffer stopte. Achteraf sluit het thema goed aan op mijn trip naar Omaha.

In het boek staan de valkuilen van beleggers beschreven. Met leuke sketches worden deze in beeld gebracht en in een aantal situaties herken ik mijn klanten en mezelf erin: Sell low en buy high. Op de momenten dat de aandelen ‘hot’ zijn, willen beleggers deze aandelen kopen en dat juist tegen een hoge prijs. Terwijl men juist de aandelen wil verkopen op een moment dat er alweer eens voor de afwisseling negatief nieuws wordt gemeld op RTLZ en de koers inmiddels is gezakt. Beleggers hebben sowieso niet de rust om stil te blijven zitten en denken altijd te moeten handel omdat ze bang zijn om de boot te missen. Ze worden door alle media gevoed met berichten die een negatieve impact hebben op hun beleggingsresultaten. Ze worden onrustig omdat men meent alle informatie te moeten verwerken die ze voor hun kiezen krijgen.

Ze denken de gouden tip te hebben wanneer ze een aandeel op business update horen of wanneer ze iets over een aandeel lezen op een van de vele nieuwsbrieven die per mail worden gestuurd. En dit staat juist allemaal in schril contrast met Value Investing oftewel waarde beleggen. Hierbij gaat het om een aandeel dat ondergewaardeerd is ten opzichte van de intrinsieke waarde. Je koopt een aandeel dat in de aanbieding is, netzoals je gebruikt maakt van een aanbieding in een winkel. Je blijft rustig zitten en op het moment dat de koers van het aandeel hoger is dan de intrinsieke waarde verkoop je het pas.

Ondertussen dat ik mijn gedachten hierover laat gaan, mag ik nog een uurtje in het vliegtuig naar Omaha stappen. Op het vliegveld haal ik snel mijn huurauto op, een grote Amerikaanse auto. Een automaat en dat is even wennen, want bij het weg rijden trap ik met links op het rempedaal en sta onmiddellijk stil. Op de autosnelweg schuren de auto’s links en rechts langs me, terwijl ik vermoeid de weg probeer te vinden. Al snel kom ik erachter dat je vaak niet op groen hoeft te wachten om rechtsaf te slaan. Eindelijk om 24 uur locale tijd en dus 25 uur later arriveer ik in mijn hotel in Omaha. Ik check in en ben blij dat ik in bed lig.

Dag 2

Lekker uitgeslapen begint te tweede dag met het verkennen van de stad. Maar wat valt er nu in Omaha te zien. Vol spanning rij ik naar het bedrijfspand van Berkshire Hathaway. Ik verwacht een groot mooi gebouw te zien, net als in New York, maar dat valt vies tegen. Geen mooi pand, maar gewoon een toren waarin nog andere bedrijven gevestigd zijn. Uiteraard had ik dit achteraf kunnen weten, aangezien Warren Buffett op de kleintjes let.

Om de stad te verkennen rij ik vervolgens naar een winkelcentrum. Geen winkels te zien van buiten, maar wel een hele grote parkeerplaats met heel veel auto’s, de nog groter dan de ander. Ik loop de winkelhal naar binnen en sta versteld van de hoeveel winkels die erin zijn gevestigd. Toevallig loop ik tegen de winkel van JCPenney aan.

Omdat dit een van onze nieuwste investeringen is, besluit ik hier eens een kijkje te nemen. De koers van het aandeel is fors teruggevallen. Dit heeft te maken met een veranderde strategie. Amerikanen zijn dol op aanbiedingen en coupons, maar bij JCPenney dacht men dit te moeten omtoveren naar een andere formule en hierdoor verloor het bedrijf zijn klanten. De aandelenkoers is van $50 terug gevallen naar $15. Toevallig dat gisteren de koers weer 12% hoger stond, omdat George Soros een belang in het bedrijf heeft genomen. Volgens berekeningen moeten alleen de panden die JCPenney in bezit heeft al meer dan $11 per aandeel waard zijn. Het bedrijf gaat de nieuwe formule omzetten naar de oude en nu maar hopen dat de klanten weer de weg terug weten te vinden.

Nadat ik terug de winkelhal inloop zie ik de See’s Candies Shop van Warren Buffett. Ook hier neem ik even een kijkje om een indruk te krijgen. Een chocoladewinkel die kwalitatief hoogstaande producten verkoopt en een uitstekende service aan de klanten levert. Op onze website www.luanrvermogensbeheer.nl is hier veel meer over te lezen.

Nadat ik uitgehongerd ben, wil ik iets eten maar kan geen keuze maken van de vele fastfood restaurants die op elke hoek liggen. Uiteindelijk besluit ik een supermarkt te bezoeken en toevallig kom ik een Walmart tegen. Alles is groot opgezet en ik ben onder de indruk.

s’Avonds vervolg ik mijn weg naar de old market, Downtown. Een cowboy achtige stad van twee straten, maar niks bijzonder. Wel valt me de gemoedelijkheid en de vriendelijkheid van de Amerikanen op. Met de naweeën van een lange reis besluit ik op tijd naar bed te gaan.

Dag 3

Vandaag mag ik mijn verkenning van de stad voortzetten. s’Avonds staat er een diner op de planning met de cursisten van de Genius of Warren Buffett. Deze cursus duurt drie dagen, met deelnemers over de hele wereld. Bij aankomst maak ik kennis met Robert Miles. Hij verzorgt de cursus en heeft Warren Buffett al eens tijdens een lunch ontmoet. Ook heeft hij vaker contact gehad met familie, vrienden en alle CEO van Berkshire Hathaway. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Robert Miles schrijft veel artikels en boeken over Warren Buffett. Hij weet me al snel te boeien met een aantal verhalen en ondertussen stelt hij me voor aan wat andere mensen. Tijdens het diner raak ik in gesprek met twee Duitsers, een Aziaat en Amerikanen. Een Amerikaan weet te boeien met een verhaal dat hij in de groenten handel zit en deze groenten importeert vanuit Nederland. Hij geeft aan dat Nederlanders echte handelaren zijn met een wereldwijde focus.

Dag 4

Vroeg uit de veren om mijn weg naar de Universiteit van Nebreska (College of Business Administration) te vinden. Ik kom uit bij een mooi pand, dat blijkt te zijn voorzien van alle technologische snufjes. Na een korte introductie van Robert, doen we een kort voorstel rondje. Toch opmerkelijk dat alle continenten van de wereld wel worden gerepresenteerd. Mensen onder meer uit India, Canada, Nederland Duitsland, Spanje, Zimbabwe en Singapore zijn aanwezig en dat om allemaal alleen maar meer over Warren Buffett te leren.

Voor de meeste mensen is het niet de eerste keer dat ze in Omaha aanwezig zijn en het gros is dan ook gefascineerd door de persoon Warren Buffett. Ze willen alles over hem weten en leren. Hij is niet alleen een geniale wetenschapper, maar ook nog eens een artiest. Warren Buffet wordt gezien als een genie, een combinatie van Einstein, Ghandi en Da Vinci. Tijdens het collega wordt dan ook diep ingegaan op het leven van Warren Buffett (zie www.warrenbuffetebook.com). Naast de persoon Warren Buffett wordt verder ingegaan op het bedrijf van Warren Buffett, Berkshire Hathaway. Leuk om te weten is dat zijn bedrijf juist zo heet, omdat dit zijn slechtste investering ooit is geweest en dit hem moet herinneren aan de grootste fout in zijn verleden. Uiteraard komt ook het thema waarde beleggen uitgebreid aan bod. Ze moeten wij tijdens het college een aantal opdrachten uitvoeren. Hierbij moeten wij de waarde van een bedrijf berekenen/schatten op de manier zoals Warren Buffett dit doet.

Tijdens het college komen er ook gastsprekers aan het woord. Vandaag is het de buurt aan Steve Jordon. Steve Jordon is de schrijver van het onlangs gepubliceerde boek The Oracle & Omaha. Hij heeft de mogelijkheid gekregen om Warren Buffett op de voet te mogen volgen. Nadat hij zijn fascineerde verhaal met ons heeft gedeeld krijg ik de kans om mijn boek door hem te laten signeren. Ik heb een kort gesprekje met hem en hij vertelt mij dat hij toevallig deze week een interview heeft gehad met een Nederlandse krant, maar ervan de naam niet weet. Ik heb hem mijn businesskaartje afgegeven en hij belooft mij de informatie te mailen.

Na een lange dag met heel veel informatie gaan we met een groep van de cursisten een hapje eten. Daarna besluiten we om een kijkje te gaan nemen in de Nebraska Furniture Mart. De grootste warenhuiszaak van Amerika, waartegen Ikea in het niet valt. Deze zaak is zo groot dat men er zelfs een platte grond krijgt om je weg te zoeken. In deze zaak is zelfs een See’s Candies Store gevestigd. Alleen deze zaak heeft een omzet van maar liefst $ 1 miljoen per dag. Mensen komen van alle windstreken om hier inkopen te doen. Na een lange dag besluit ik om naar huis te gaan, zodat ik weer fit ben voor morgen.

Dag 5

Vandaag staat er weer een interessante dag op het programma. De Genius cursus is opgesplitst in verschillende blokken. Nadat gisteren het leven van Warren Buffett uitgebreid is behandeld. Komen vandaag de thema’s Investment principles, Portfolio lessons en CEO and Manager aan bod. Warren Buffett is iemand die zich vasthoud aan verschillende principes. Het vergt een uiterste discipline om hier niet van af te wijken. Deze principes hebben betrekking op business, financiering, management en waardering. Zo moet de investeringen die je doet simpel en begrijpbaar zijn. Daarom wil Warren Buffett niks weten van technologie. Ook moet een bedrijf beschikken over stabiele cijfers. Uiteraard wordt er gekeken naar de cijfers van het bedrijf waarin je investeert. Zo moet het bedrijf een hoge ROE (return on equity) hebben.

Maar niet alleen het bedrijf aan zich is van belang, ook degene die het bedrijf runt. Vandaag krijgen wij de kans om kennis te maken met Bob Batt. Bob (bijna 65) is de kleinzoon van Mrs. Blumkin en VP (Vice President) van de Nebraska Furniture Market (NFM). Mrs. B heeft in 1937 op 44 jarige leeftijd de zaak Nebraska Furniture Market opgericht. In 1983 verkocht zij haar zaak op 90 jarige leeftijd aan Berkshire Hathaway. Nadat ze meer dan 60 jaar in de zaak heeft gewerkt stopte ze op 104 jarige leeftijd. Met een fascinerend verhaal en veel passie en enthousiasme weet Bob Batt ons te entertainen en te boeien. Bob Batt is een warmhartige en vriendelijk persoon die zijn ervaringen graag met ons deelt. Bob heeft zich nooit zorgen gemaakt om het bedrijf, omdat het in handen is van Berkshire. Hij is uiterst betrokken bij het NFM en is er al meer dan 51 jaar werkzaam. Het bedrijf heeft altijd een stijging van de winst laten zien met uitzondering van 2009 en 2010. Toen ging de markt omlaag, maar dat heeft juist kansen geboden. Aangezien FNM geen schulden kent en over veel cash beschikt, heef men de mogelijkheid krediet te verlenen, terwijl andere juist de kraan dichtdraaien.

Tevens kan het bedrijf goede deals sluiten, omdat de concurrenten de knip op de beurs houden en de leveranciers genoegen nemen met lagere marges. Cash is King laat Bob weten! In deze periode heeft het bedrijf dan ook juist de keuze gemaakt om een tweede zaak te openen. De bouwfirma’s zijn blij om een opdracht binnen te halen. Op deze wijze kan men een pand bouwen tegen een behoorlijke korting. Hij citeert Warren Buffett: Be fearfull when others are greedy and be greedy when others are fearfull. Momenteel wordt er gestart met een derde zaak in Texas. Het bedrijf opent niet meer zaken, omdat men dan met zichzelf gaat concurrenten. De mensen komen van overal en het is niet nodig om meer zaken te openen. Het is iemand die Warren Buffett vrij goed kent, aangezien de families met elkaar zijn opgegroeid. Op onze website staat een uitgebreide beschrijving van het verhaal over Mrs Blumkin en de Nebraska Furniture Markt. Tijdens lunchpauze hebben wij de mogelijkheid om een praatje met hem te maken. Ook Bob is vol lof over Warren Buffett, terwijl Bob zelf ook een zeer inspirerend persoon is.

Na de lunch gaan we verder met college en komen er nog een aantal waarderingmethoden aan bod die Warren Bufftett gebruikt. Tevens gaan we verder in op de portfolio van Berkshire. De portfolio bestaat voor een groot gedeelte uit verzekeringsmaatschappijen. Daarna verschijnt wederom een interessante gastspreker. Don Wurster, CEO van National Indemnity Company, een onderdeel van Berkshire Hathaway. Don Wurster is iemand die alles op het gebied van verzekeringen weet. Zo hebben ze in het verleden wel eens zeer moeilijke issue gedaan met betrekking tot Mike Thyssen, maar ook met een $ 1 miljard prijsvraag van Pepsi. Wat uit dit gesprek blijkt en ook uit het gesprek met Bob Batt, is dat deze mensen enorm gedreven zijn. Ze hebben veel energie en zijn vol lof over hun werk. Ze leven om te werken en doen dit met heel veel plezier. Ze zien het als een hobby, waarvoor ze ook nog eens krijgen betaald. Dit is juist een van de krachten van Berkshire Hathaway. Op zoek naar bedrijven met een goed management en hun de zaak gewoon laten runnen.

Nadat Don klaar is krijgen wij nog een verheugende boodschap te horen. Donderdag komt Warren Buffett naar de Universiteit van Nebreska, the College of Business Administration. Hij zal dan om 11 uur locale tijd een live interview op CNN geven. http://cba.unomaha.edu/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *