Het gewicht van goud

Vanochtend staat in het FD onze ingezonden brief naar aanleiding van het interview van Mathijs Schiffers van afgelopen zaterdag met Evy Hambro, de fondsmanager van BlackRock, getiteld: ‘In Azië staan rijen bij de juweliers; er is niet genoeg goud om aan de vraag te voldoen’. Hieronder de eerste regels van dat interview.

Fondsmanager BlackRock wijt recente prijsval van edelmetaal aan speculanten die voorbijgaan aan de sterke fundamenten Londen

Heeft goud zijn glans verloren? Het edelmetaal, een vluchthaven voor beleggers die inflatie vrezen, heeft een onwaarschijnlijke rit omhoog achter de rug. Twaalf jaar lang steeg de prijs. Goud ging in die periode vijf keer over de kop. Maar vorig jaar werd de opmars gestuit, een trendbreuk die in 2013 verder gestalte lijkt te krijgen.

Twee weken terug daalde de prijs per ounce (28 gram) in twee dagen tijd met ruim 13%.

De tekst van onze brief is als volgt:

Het gewicht van goud

Goud blijft de grote onbekende, ook voor journalisten. Mathijs Schiffers schrijft in zijn interview met Evy Hambro dat een ounce goud 28 gram is. Dat is onjuist.

Dat moet ruim 31 gram zijn.

In ons boek schrijven wij daarover het volgende: De maatstaf is — de lezer zal dat intussen gemerkt hebben — een ‘ounce’, of beter nog: een ‘troy ounce’, afgekort ‘oz’. Een troy ounce is 31,1034768 gram. Deze ‘troy ounce’ dient niet te worden verward met de Engelse ounce van 28,35 gram. De naam troy is ontstaan in de oude Franse plaats Troyes, destijds een belangrijke handelsstad. Een troy ounce bestaat uit 480 goudkorrels van elk 64,79891 milligram oftewel 480 x 64,79891 = 31,1034768 gram.

Elmer Hogervorst en Eric Mecking, auteurs van ‘Geld, goud en zilver’

fd-20130430-het_gewicht_van_goud
fd-20130430-het_gewicht_van_goud

Klik op figuur voor grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.