Olieprijs definitief boven $ 100?

Prijzen kunnen dalen en stijgen, maar soms zijn die dalingen en stijgingen wel erg extreem. Dat was in de maand april het geval met de olieprijs. Aan het begin van de maand betaalde de markt een prijs van $ 109,60 voor een vat Brent olie. Op 18 april bereikte de prijs het maandelijks dieptepunt van $ 96,64 om op het moment van schrijven weer op een niveau van boven $ 103 beland te zijn. Tussen het hoogste en laagste prijsniveau gaapt een kloof van ruim 13%. Bij West Texas Intermediate is dezelfde trend met heftige schommelingen te zien.

Vertrouwen

Die heftige schommelingen hebben alles te maken met het vertrouwen van de internationale financiële markten in de kracht van de wereldeconomie. Dat vertrouwen is op zijn best wankel en daar is alle reden toe. In alle belangrijke regio’s voor de wereldeconomie kwamen in de loop van de maand cijfers naar buiten die wezen op een vertraging van de economie. In de VS blijkt het bezuinigingsprogramma Sequester burger en bedrijf veel meer kwaad te doen dan gevreesd. Consumenten tastten in april veel minder in de portemonnee dan gehoopt. Bovendien zorgden de aanhoudende discussies over het al of niet afbouwen van de monetaire verruimingsprogramma’s door de Fed voor veel onrust. De prijs van het goud raakte in een vrije val. De prijs van olie stortte eveneens in.

Een ongeluk komt nooit alleen. Niet alleen de VS moest tegenvallers incasseren, maar ook in het geval van China moesten de financiële markten even slikken. De economie van dat land groeide geen 8,2% maar slechts 7,7%. Voor het tweede kwartaal op rij bleef de Chinese groei achter bij de marktverwachtingen en dus, zo concludeerde de markt, gaat de economie echt vertragen. Dat is slecht nieuws, want China is de grootste importeur van allerlei commodities, waaronder olie. Het is dus niet echt vreemd, dat na al dat slechte nieuws de prijs van olie uiteindelijk op een dieptepunt belandde van $ 96,64.

Europa

De week daarna schoot de olieprijs weer omhoog tot boven $ 100 per vat. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan het oude Europa. Dat was niet, omdat het economische weer boven het oude continent opklaart. Integendeel, de berichten waren slecht en misschien nog wel slechter dan voorheen. Vooral de uitkomsten van de Duitse IFO-index waren ronduit verontrustend. Het ondernemersvertrouwen in dat land daalt nu al drie maanden op rij. De beurzen reageerden echter opgewonden en enthousiast, want vrijwel onmiddellijk na het bekend worden van dit nieuws ging de mare, dat de ECB nu niet langer een nieuwe renteverlaging kon ontwijken. Een vat Brent olie steeg die dag meer dan 3 dollar. De markten waren die week trouwens toch al opgetogen over Europa. Geleidelijk aan komen steeds meer beleidsmakers en politici ervoor uit, dat wat hen betreft het tijdperk van eenzijdig bezuinigen ten einde loopt. Zelfs de bezuinigingstsaar Olli Rehn lijkt om, evenals mevrouw Merkel zelf. Een dag na het bekend worden van de IFO-Index verklaarde zij, dat het goed zou zijn, als de ECB de rente verlaagde. Het Europese midden- en kleinbedrijf dreigden volgens haar te verstikken door een gebrekkige kredietverlening. Dankzij mevrouw Merkel steeg de olieprijs die dag ongeveer 3 dollar. De dag daarop, vrijdag 25 april was het uit met de pret. Het bleek, dat de economie van de VS met slechts 2,5% gegroeid was in het eerste kwartaal in plaats van de gekoesterde 3%. De twijfel over de kracht van de economie had zijn weerslag. De prijs ging die dag licht omlaag.

INVINCO

Het is duidelijk, dat de prijs van olie meebeweegt met de graad van gezondheid van de economische data. Zo zal er deze week veel aandacht zijn voor de Index voor Inkoopmanagers in de VS, China en Europa. Zo zal een tegenvallende Europese PMI de druk op beleidsmakers in Brussel en Frankfurt doen toenemen om niet alleen de rente te verlagen, maar ook om met nog andere stimuleringsmaatregelen en voorstellen te komen. Dat zou goed nieuws zijn voor de olieprijs.

Het is zeer wel mogelijk om profijt te trekken van een volatiele markt, maar dat vereist een scherp oog van de belegger en een grote kennis van de markt. Dat is veel particuliere beleggers niet gegeven. Willen ze toch mee profiteren, dan kunnen ze misschien beter eens contact opnemen met INVINCO. Daar hebben ze een jarenlange ervaring op de markt voor commodities en dus ook van energie. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Olie

 

2de weerstandsniveau

104.19

1ste Weerstandsniveau

103.68

Last Price   

103.41

1ste Steunniveau

102.45

2de Steunniveau

101.73

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.