Deze week een jaar geleden werd Barack Obama geïnaugureerd als de nieuwe President van de Verenigde Staten. Voor beleggers had zijn start als de nieuwe President niet slechter kunnen zijn. Op de dag van zijn inauguratie daalde de beurs met 4 %. Het was meteen het slechtste resultaat op een eerste dag van een nieuwe President sinds 1900. En de dagen erop werd het er niet veel beter op. De beurs bleef dalen en zakte uiteindelijk zelfs weg naar een bodem voor de S & P-index van 666 punten. Dat was op 6 maart van 2009. Voor velen was dit een teken dat de markt zich verre van comfortabel voelde met deze nieuwe President. Anderen stelden echter dat de nieuwe President slechts de problemen van zijn voorganger had geërfd.
Wat men echter ook van deze President mag denken, als beleggingsadviseur is hij zijn gewicht in goud waard. Het was op de historische dag – 6 maart 2009 – waarop de S & P 500 bodemde dat Obama de uitspraak deed dat aandelen naar zijn mening fors ondergewaardeerd waren. Hij gaf aan dat het een goed moment was om weer in de markt te stappen. Een groter gelijk had hij niet kunnen krijgen. Vanaf dat moment begonnen de beurzen aan hun fenomenale opmars. De S & P steeg vorige week zelfs tot een niveau van 1150 punten. Zo bleek het eerste regeringsjaar van Obama het op één na beste voor de beurs sinds 1900. Alleen de oorlogspresident Franklin Delano Roosevelt deed het beter met een koerswinst van 96 % in zijn eerste jaar in het Witte Huis. Hoewel er velen van mening zijn dat het beleid van deze president schadelijk is voor de economie denkt de markt daar blijkbaar heel anders over.
Is een dergelijk sterke start van een nieuwe President een voorbode voor verdere stijgingen op de beurs? Dat valt te bezien. Slechts drie presidenten zagen de beurs tijdens hun eerste jaar met meer dan 30 % stijgen. En het eerste jaar blijkt niet noodzakelijk een garantie voor het vervolg. Zo was Roosevelt de enige president die de beurs ook in de daarop volgende jaren verder zag oplopen. Gebaseerd op de vierjarige presidentiële cyclus blijkt het tweede jaar historisch een zwak jaar voor de beurs. Het tweede jaar is vaak zelfs het slechtste van de vierjarige cyclus gebleken.
Overigens zijn de statistieken van Democratische presidenten aanmerkelijk beter dan die van Republikeinse presidenten wanneer het op het eerste regeringsjaar aankomt. Democraten realiseerden gemiddeld 22,6 % in hun eerste jaar in het Witte Huis tegen de Republikein gemiddeld 0,4 %. Een zeer groot verschil. Daarentegen blijken Republikeinen gemiddeld juist weer een veel beter tweede jaar te ondergaan met een rendement van gemiddeld 9,3 % tegen Democraten zelfs een verlies van 2,8 %.
Er worden ook vaak vergelijkingen getrokken tussen het Presidentschap van Clinton en dat van Obama. Beiden kwamen aan de macht met een meerderheid van hun partij in het Congres. Clinton verloor zijn meerderheid echter na twee jaar waarna hij vervolgens zes jaar lang als Democratische president zat opgescheept met een Republikeinse meerderheid in het Congres. Voor de beurs was deze uitkomst zeer stimulerend. De beurs beleefde tussen 1994 en 2000 de grootste bullmarket aller tijden. Obama liep deze week ook tegen een nederlaag aan in Massachusetts tijdens de verkiezing voor een senaatszetel. De Democraten verloren daarmee hun absolute meerderheid in het Congres. Staat Obama hetzelfde lot te wachten als Clinton destijds?
In het voordeel van Obama spreekt in ieder geval het ingezette stimuleringsbeleid. Van het wettelijk toegewezen bedrag dat volgens het Troubled Assets Relief Program mag worden uitgegeven aan stimuleringsmaatregelen – 787 miljard dollar – is inmiddels nog maar 30 % besteed. Hoewel er vaak wordt beweerd dat de regering van de VS met geld smijt is dat zeker niet het geval. Tweederde moet nog uitgegeven worden. Wanneer deze gelden hun werk blijven doen dan zullen de gevolgen voor de economie en de beurs merkbaar blijven. De vraag of Obama Clinton en Roosevelt achterna zal gaan wat betreft rendementen op de beurs kan uiteraard nu nog niet beantwoord worden. Maar de start was in ieder geval goed.
Jan-willem Nijkamp
Werkzaam voor Inmaxxa Vermogensbeheer
“Wat men echter ook van deze President mag denken, als beleggingsadviseur is hij zijn gewicht in goud waard. Het was op de historische dag – 6 maart 2009 – waarop de S & P 500 bodemde dat Obama de uitspraak deed dat aandelen naar zijn mening fors ondergewaardeerd waren. Hij gaf aan dat het een goed moment was om weer in de markt te stappen. Een groter gelijk had hij niet kunnen krijgen. Vanaf dat moment begonnen de beurzen aan hun fenomenale opmars. ”
Een klok die stiltaat, heeft zelfs tweemaal per dag gelijk…een goede adviseur moet iets meer dan eenmaal gelijk krijgen!
Leuk verhaal, Jan Willem, maar eerlijk gezegd ontgaat me het verband met geld verdienen op de beurs. Er zijn nog wel wat meer anecdotes te bedenken over 6-3-09 die dan in een zogenaamd historisch perfectief geplaatst kunnen worden.
Maar om dat dat maar direct beleggingsanalyse te noemen. Voor mij mag het, maar zoals gezegd het verband met geld verdienen op de beurs ontgaat me.