AEX: wegwezen!

Vandaag probeer ik een idee te schetsen over de significantie van deze top en de potentiële ernst van een dalingsscenario die nu onderweg is.
Zoals in de columns van de laatste weken vermeld (AEX in balans volgende week en AEX moet keuze maken) zagen we gisteren het verlossende antwoord tot stand komen. De AEX brak met overtuiging de 335-horde waardoor een verkoopsignaal ontstond. Shortposities zijn dus weer ingenomen.

Terwijl  Haïti nog op haar grondvesten staat te schudden van de naschokken aangaande de zware aardbeving, zagen we gisteren ook een stevige schok ontstaan op de aandelenmarkten. Vandaag probeer ik een idee te schetsen over de significantie van deze top en de potentiële ernst van een dalingsscenario die nu onderweg is. Althans, dat is het uitgangspunt natuurlijk, zolang de stoploss van 345 intact blijft.

Scenario’s:

Ad 1) Een meevallend scenario ofwel buy-the-dip-scenario.

Op basis van de perfecte verhoudingen (AEX in balans volgende week) stel ik vast dat de stijging vanaf maart 2009 ten einde is en dat we minimaal een correctie mogen verwachten over deze stijging. Indien we van Fibonacci- relaties uitgaan, wat een handige tool is om dergelijke metingen te verrichten, ga ik er van uit dat de beweging vanaf 194.99 tot 345.56 gecorrigeerd wordt.

Meestal wordt dan steun gevonden in het gebied tussen 38.20% en 61.80% van deze beweging. Vertaald hebben we dan een steunzone tussen 288.04 en 252.51. Het belangrijkste steunnivo is het 50%-getal, wat op 270.28 ligt. Extra attentie voor dit getal dus om eventuele koopacties weer te heroverwegen.

Technische analyse AEX op 22 januari 2010 op dagbasis
Technische analyse AEX op 22 januari 2010 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ad 2) Een tegenvallend scenario ofwel zwarte skipiste

In dit scenario is de stijging vanaf maart 2009 tot januari 2010 onderdeel van een grote correctie en is een stevig dalingsscenario weer onderweg nu. In dit scenario zal de low van 195 weer opgezocht worden met uitzicht op lagere Gann- doelen. Het noemen van deze doelen heeft nog weinig zin. De mensen die het seminar bezochten kennen deze doelen, die al lang bekend zijn op basis van de huidige gegevens. Zoals al vaak geschreven, er zijn veel wegen die naar Rome (naar de koersdoelen) leiden, dus is het onmogelijk nu aan te geven, wat de precieze route gaat worden. Wordt het Gann- doel dit jaar al behaald of over bijvoorbeeld 5 jaar pas?

Mijn favoriete scenario:

Indien u me vraagt welk scenario ik persoonlijk favoriet vind, moet ik eerlijk zeggen dat het tweede scenario technisch goed te verdedigen is. Van de vele argumenten zal ik er één met u doornemen.

Cycles:

In de natuur gelden wetten. Er is een fase van actie en reactie die regelmatig volgens een bepaald patroon terugkeren. Ook het menselijk (beurs)gedrag valt hieronder. Een m.i. zeer interessante cyclus is de volgende. Ik zal wat data noemen die zeer significante topvorming impliceerden zoals:

Januari 1990

Januari 2000

Januari 2010?????

Ziet u de overeenkomsten? De 1e maand van een nieuw decennium. Gann heeft daar duidelijke ideeën over ontwikkeld, vooral om topvorming mee te onderbouwen, waar ik verder niet op inga.

In Januari 1990 topte de Japanse Nikkei- index rond 40.000, zowaar een mijlpaal in de geschiedenis, want sindsdien, nu 20 jaar later noteert de Nikkei rond 10.000. Dat bleek dus een significante top.

In Januari 2000 topte de Dow Jones Industrials en we weten allemaal hoe belangrijk deze top was.

We zitten nu ‘live’ in dezelfde situatie waarin zeer significante topvorming plaatshad in het verleden. Tegen deze achtergrond zult u begrijpen dat mijn relaties nu geen aandelen in portefeuille hebben, hoe mooi ze ook (lijken te) zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het gaat om de grote lijn

Conclusie:

Of we aan de vooravond staan van een scherpe beursdaling weet uiteindelijk niemand. U weet nu dat op basis van bovenstaande het geen verrassing hoeft te zijn als we inderdaad de zwarte skipiste afsuizen. Natuurlijk is dit argument alleen niet steekhoudend genoeg, maar zoals gezegd, er zijn veel meer ondersteunende argumenten die ik hier verder niet behandel vanwege de lengte van de column.

Positie-info:

We zijn short op slotbasis gisteren ad 332.22. Koersdoel 282. Stoploss 337 op slotbasis.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussier actief mee. Ik kan me voorstellen dat u een klankbord zoekt met anderen. Door middel van het forum kunt u uw visie toetsen aan de kennis van andere beleggers.

Het maakt niet uit of u beginner bent of niet. U kunt ook vragen stellen en daarvan leren. Reeds doen er een aantal bezoekers mee.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

9 gedachten over “AEX: wegwezen!”

 1. Tja, Cees

  en toch ontbreekt er iets. Ik probeerde al te waarschuwen dat de AEX niets te kiezen had en dat het ook niet zo was dat er ZOWEL een stijging als een daling kon volgen vanaf 11-1-10, wat jouw mening was. Eenvoudig gezegd: de cyclus van de AEX stond geen twee scenario’s meer toe begin januari.

  Wie consequent twee mogelijkheden voorspelt, laat alleen zien dat hij/zij niet het scherpe inzicht in de cycli van de beurs heeft, dat nodig is om onder alle omstandigheden te blijven verdienen op de beurs.

  Wel klopt het dat de Gann analyse een probleem heeft dat eerst moet worden opgelost, voordat de gebruiker ervan kan afstappen van de voorspelling “het kan stijgen of dalen, maar nu is het anders, maar toch kan het stijgen of dalen.”.

  Elders zal ik een serie artikelen publiceren waarin het tekort, van het overigens geniale, werk van Gann zal laten zien.

 2. Zelf ben ik van mening dat het altijd verstandig is om meerdere scenario’s voor ogen te hebben. Totdat mijn score boven de 80% uitkomt en ik de cyclus beter begrijp, zal ik een preferent scenario en daarop tegenovergesteld scenario schetsen. Dat zorgt ervoor indien ik ongelijk heb, sneller op de trendomdraai kan inspelen. Een soort vangnet.

  De Theorie van Gann werkt nog steeds uitstekend, alleen het is niet 1 theorie. Het is een theorie die wisselend is voor verschillende situatie’s, dat gaf Gann zelfs meerdere keren aan. Niet letterlijk, maar het staat wel in zijn boeken. Je dient daarom ook niet alles letterlijk over te nemen. Dus mijn inziens is er totaal geen probleem. De theorie klopt, alleen de toepassing ervan wisselt.

  En ik ben wel benieuwd naar de artikelen/visie van Boot/cyclus.

 3. ik geloof vast niet dat dit de grote daling is waar iedereen op zit te wachten. Waarom?: iedereen verwachte al een daling dus komt ie nu niet. De foto zegt genoeg boven de column:de schrik moet er goed in zitten,nu lijkt iedereen er op voorbereid. In een midterm-year,zoals 2010, heeft de beurs de neiging om te dalen tussen april en oktober van dat jaar.

 4. Allemaal paniek zaaien door Analise, Bashers en hedgefondsen etc. Ze moeten weer geld verdienen over de rug van de gewone man en vrouw. Ze hebben de aandelen lekker de afgelopen weken op hun toppen gezet en willen nu dat de aandelen crashen. Centen zijn in de zak en dan weer opnieuw beginnen op een lagere stand. Bah!

 5. Geert,

  Op 16 jan schreef je “Er is iig een belangrijk punt bereikt zowel in tijd als prijs, maar er is ook een trigger voor een omkeer.” Het punt waarnaar je refereert voor prijs & tijd wat is bereikt, zou je daarover wat meer informatie willen verstrekken aub? Ben erg benieuwd naar de onderbouwing , alvast bedankt.

  Gr. Paul

 6. Beste Paul,

  Natuurlijk wil ik daar meer over vertellen. Maar je zou ook eens de artikelen van Cees de Vries kunnen nalezen. Die zijn zeer leerzaam en hij geeft wat van zijn geheimen prijs.

  http://www.dekritischebelegger.nl/author/cees-de-vries/

  Daarnaast is het forum een goede plaats om meer te leren over de technieken van Gann. Hieronder de link van een interessante discussie.

  http://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/uw-reacties-over-gann

  Ik denk dat als je beiden goed doorneemt, misschien al wat van je vragen zijn beantwoord. Anders is het forum een goede plaats om hierover verder te gaan. Als je vragen hebt, dan kan je ze altijd op het forum plaatsen.

  Succes!

 7. De bodem wordt vaak voor de 2e maal aangetikt. De DOW staat nog steeds hoog en als het hard omlaag gaat, dan kan er zo maar 50% er nog af. Dan staat onze AEX ook beneden de 200. Waarom zouden we dat punt niet voor de 2e keer aantikken. Zijn de problemen opgelost?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.