Japanse beurs blijft onder druk

De Japanse beurs begon de week slecht en duikelde in de rode cijfers. Pas op donderdag ging de Topix hoger de dag uit. Echter vrijdag kregen beurzen wereldwijd weer een beste tik. Donderdag kondigde president van de VS Barack Obama namelijk forse hervormingen in de financiële sector aan, die in deze mate niet meer gezien waren sinds de jaren dertig uit de vorige eeuw. Dit zette oa. de Dow Jones donderdag al flink lager en vrijdag ging Azië daarin mee. Daarnaast is de verwachting dat China maatregelen zal blijven nemen om de economische groei verder af te remmen, wat tevens zorgt voor een drukkend effect op de koersen. Wij verwachten dat de koersen op korte termijn nog wel even onder druk blijven staan.

Yen sterker door zwakkere dollar ivm. Obama plannen

De aangekondigde hervormingsplannen van Obama hadden tevens hun weerslag op de valutamarkt. Beleggers vrezen dat de plannen zullen worden gevoeld in de winsten van de financiële instellingen in de VS.  Aandelen van deze instellingen uit werelds grootste economie hebben daardoor een stuk van hun aantrekkelijkheid verloren. De dollar wordt daarmee ook gelijk een stuk minder aantrekkelijk, er ontstaat immers minder vraag naar dollars. De yen sterkte daarop aan en de dollar/yen koers viel vrijdag even onder de 90. Op 7 januari heeft Minister van Financiën Naoto Kan nog aangegeven een koers met een bandbreedte van 90 tot mid-90 als gewenst te beschouwen.

De Japanse aandelen zijn zeer gevoelig voor een sterkere yen en zolang dit het geval is zullen de aandelen onder druk blijven. Onze verwachting is dat de yen dit jaar weer zal verzwakken, mede door verwachte renteverhogingen elders waardoor uitlenen in andere valuta weer aantrekkelijker wordt.

Hitachi door analisten geupgraded naar koop

Binnen de portefeuille hebben we geld vrijgemaakt door de verkoop van een turbo op de Nikkei. Daarvoor in de plaats hebben we een callspread genomen op Hitachi. Het lijkt erop dat de saneringen bij Hitachi hun vruchten af gaan werpen; deze week daarom geüpgraded naar koop door zowel Nomura  als Daiwa.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.