Miljardairs dumpen aandelen

Ondanks de flinke beursrally van de afgelopen maanden verkopen miljardairs stilletjes aan Amerikaanse aandelen. Beursgoeroe Warren Buffett die eens zeer optimistisch was heeft zelfs op grote schaal aandelen van de hand gedaan. Hij is teleurgesteld in door de wol geverfde bedrijven zoals Johnson & Johnson, Procter & Gamble en Kraft Foods. Dat schrijft moneynews.com.

In de meest recente opgave van Berkshire Hathaway, zijn beleggingsvehikel, heeft Buffett zijn belang afgebouwd in ondernemingen die afhankelijk zijn van de koopgewoonte van consumenten. Berkshire heeft ruwweg 19 miljoen aandelen van Johnson & Johnson verkocht en het belang in aandelen van “Consumentenproducten” met 21% verminderd. Ook heeft Berkshire Hathaway het gehele belang van chipproducent Intel van de hand gedaan. De Amerikaanse economie is voor 70% afhankelijk van consumentenbestedingen. Dat Buffett die aandelen heeft verkocht is een teken aan de wand.

Ook andere miljardairs zijn minder optimistisch geworden. John Paulson, een Amerikaanse hedgefonds-manager in New York City en president van Paulson & Co. heeft in de periode 2007 en begin 2009 20 miljard dollar verdiend door te speculeren op de huizenmarkt en op financiële ondernemingen. Zijn persoonlijke verdiensten bedroegen 4 miljard dollar oftewel meer dan 10 miljoen dollar per dag. Dat is meer dan de inkomsten van J.K. Rowling (schrijfster van Harry Potter) Oprah Winfrey en Tiger Woods (golfer) gezamenlijk. Ook hij is zijn belang aan het afbouwen. De hedgefund van Paulson heeft in het tweede kwartaal van vorig jaar 14 miljoen aandelen van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase verkocht. Ook heeft de hedgefund het gehele belang in de retailer Family Dollar en consumentengoederenproducent Sara Lee gedumpt. Miljardair Soros heeft recentelijk al zijn bankaandelen (JPMorgan Chase, Citigroup, en Goldman Sachs) van de hand gedaan. Hij verkocht meer dan 1 miljoen stukken.

Waarom verkopen ze?

Deze miljardairs worden als het slimme geld gezien. Zij beschikken over informatie die niet bij een groot deel van het publiek bekend is. Het slimme geld stapt tijdens opgaande fase snel in. Daarna volgen de institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Op de toppen van de markt, wordt beleggen dermate een hype dat particulieren ook geïnteresseerd raken. Het is het slimme geld die dan als eerste uitstapt aangezien particulieren op een top kopen. Mogelijk zien deze miljardairs in de nabije toekomst een forse correctie.

Volgens Robert Wiedemer een gewaardeerd econoom die de bestseller Aftershock heeft geschreven is de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt en de daarop volgende financiële crisis van 2008 de voorbode van twee nog grotere bubbels in de economie: de dollar bubbel (“geld drukken”) en de schuldenbubbel. Beiden zeepbellen in de economie nemen fors toe. Op korte termijn zorgen ze voor verlichting toe maar op lange termijn kunnen ze dramatische gevolgen hebben. Als deze zeepbellen knappen kunnen ze het gehele financiële systeem en zelfs het valutastelsel de afgrond insleuren.

Wiedemer verwacht dat het knappen van deze zeepbellen in de komende twee tot 4 jaar kan plaatsvinden. Als het proces eenmaal gestart is, kan het verbazingwekkend snel gaan omdat de Fed dan als een gek geld gaat drukken om het proces te stoppen, maar dit zal werken als olie op het vuur. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken zal de grip op de rente kwijtraken.

Wiedemer en zijn een team van economen heeft in 2006 correct de instorting van de Amerikaanse huizenmarkt, de aandelenbeurzen en van de consumentenbestedingen voorspeld. Zij publiceerden het boek: “America’s Bubble Economy“.

Als je volgens hem eenmaal een inflatie van 10% hebt, zullen Amerikaanse staatsobligaties de helft van hun waarde verliezen. Als de geldontwaarding oploopt naar 20% hebben ze helemaal geen waarde meer. De rente zal vanaf dat punt dramatisch stijgen en dat zal leiden tot een instorting van vastgoedprijzen. De aandelenmarkt zal als gevolg van deze problemen enorm dalen. Bedrijven moeten dan namelijk meer betalen om geld te lenen en dat betekent druk op de marges, lagere dividenden en een oplopende werkloosheid. Wiedemer wijst op dit proces als reden waarom miljardairs aan het verkopen zijn geslagen. Zij hebben nu al gekozen om eieren voor hun geld te kiezen.

5 gedachten over “Miljardairs dumpen aandelen”

    1. Geld kunnen ze maken , goud , edelmetalen niet. Waarom kopem veel landen goud en zelfs de banken gaan voor goud, iets wat ze altijd verafschuwd hebben. Ik heb het natuurlijk over fysiek goud , niet op papier.

  1. Jim Rogers (sorry daar heb je hem weer)is ook al zo negatief. Ik vind het beangstigend wanneer je leest dat er in 1937 ook een probleem was met het Fiscal cliff,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.