Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een zorgelijk Nieuwjaar

De consolidatie heeft nu zijn derde week afgesloten en daarmede is de korte termijn alleen maar onduidelijker en gevaarlijker geworden. Hier en daar duikt zelfs een negatieve weekgrafiek op en zeker in Amerika zijn de maandgrafieken alleen maar verslechterd. Natuurlijk zal er veel veranderen als een dezer dagen zou blijken dat Obama het toch maar gefikst heeft, maar zolang daar geen zicht op is, blijft het moeilijk. Natuurlijk zal één slechte week gemakkelijk ongedaan gemaakt worden als er inderdaad goede berichten komen, maar het ontbreken van een akkoord in de VS zal de markten ernstig raken en een halfslachtige oplossing zal de beurzen in een langer durende afglijding brengen. Dat de minister van financiën en de FED daarbij mogelijkheden zien om de overheid nog twee maanden langer overeind te houden maakt de zaak alleen maar lastiger, het betekent dat de wachtperiode zomaar nog twee maanden kan voortduren. Dit laatste (een langdurigere daling) lijkt op dit moment het meest voor de handliggend, maar de onderliggende krachten op de beurzen geloven daar nog niet in. De sentimentindicatoren zijn in het algemeen genomen nog niet negatief. De markt heeft er dus nog vertrouwen in. Maar de komende week zal het toch wel moeten gebeuren. Wij laten u hieronder de daggrafiek van de AEX Index zien. Hij is op dit moment erg representatief.

TA AEX 31 december 2012
TA AEX 31 december 2012

U kunt in bovenstaande figuur een dalend kanaal herkennen. De AEX is daar vier weken geleden uitgetreden en een week later kwam hij in een horizontale consolidatie terecht. De Momentum Analyse daaronder ging toen fors negatief divergeren. Nou hoeft dat niet zo erg te zijn omdat het normaal is in een horizontale beweging dat de indicatoren achterblijven. Het zou ons dus niet verwonderen dat deze divergentie snel opgeheven wordt als er goed nieuws in de markt zou komen. Maar als dat uitblijft zal de daling zich doorzetten en kan het venijn in de staart blijken te zitten. De laatste candle pleit hier al voor want het is een Bearish Engulfing. Hij moet maandag nog wel bevestigd worden door een lagere slotkoers, maar de Bearish Engulfing is een van de meest betrouwbare candlepatronen. Als hij dus bevestigd wordt dan is hij de drager van slecht nieuws. Het MA21 was afgelopen vrijdag de steun. Tegelijkertijd met de MA20 zien velen dit gemiddelde als de korte termijn scheidslijn tussen positief en negatief. Bij een doorbraak moet eerst de bovenzijde van het dalende kanaal doorbroken worden op 338 en daarna wordt er al snel steun gevonden op het middellange termijn gemiddelde van 50 dagen. Hier ligt ook een oude steun op 336. Nog iets lager ziet u 325 en tot slot is er dan de steun op 319. Als hij daardoor heengaat zijn de rapen aardig gaar.

Zoals gezegd gelooft de markt nog niet in een negatief scenario. De dalende indicatoren in de AEX weekgrafiek (en in die van de VS) kunnen na één week nog altijd snel geneutraliseerd worden, maar dan moet het wel in de komende week gebeuren. De maandgrafieken in Amerika zien er nog steeds allerbelabberdst uit. Bij het zien van deze grafieken wordt men niet erg vrolijk en dit alles betekent toch dat men zorgen moet hebben over de eerste weken van het nieuwe jaar.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-12-31: 342)

Onze conclusies:

Korte termijn: correctie nog niet uitgewerkt
Middellange termijn: draait negatief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

En weer werd er een nieuw dieptepunt gezet door de rente. Het effectieve rendement op de 10-jarige Nederlandse Staatsleningen kwam op 1,48%. Dit gebeurde nog steeds met een sterke positieve divergentie. Ook de rente op de dertigjarige leningen ging weliswaar omlaag, maar in veel mindere mate. Daartegenover is de 3-maand Euribor aan het uitbodemen. Het zijn allemaal tekenen die wijzen op een naderende stijging, maar het kan nog wel een tijdje duren voordat daar zicht op komt. Het wachten is op de economie die moet aantrekken, maar ook daar groeit het aantal positieve signalen.

De Amerikaanse dollar in Euro’s

Het was een rustige week voor de Amerikaanse dollar. Hij viel nog net niet door zijn  stijgende steunlijn. Een periode van uitblazen is mogelijk maar de weg naar 73,3 blijft nog steeds open. 

De Euro in Japanse Yen uitgedrukt

De Japanse Yen is kracht aan het verliezen. En dit zal ook nog wel een tijdje aanhouden want de nieuwe regering stelt duidelijk dat men de Yen goedkoper wil maken. Technisch gezien is de € ten opzichte van de Yen afgelopen week uit een dubbele bodem patroon getreden en het doel van dit patroon kan berekend worden op 127. Dat is dus nog een heel eind te gaan (van de huidige waarde 114). Op dat niveau ligt er ook weerstand van een top uit april 2010.

Overigen

Geen nieuws van het oliefont. En ook niet van het front van de edele metalen. Alles ligt nog binnen een horizontaal consolidatiekanaal. Geen van beiden ziet er positief uit. De steun ligt op US$1.583 (goud) en op US$105/107 voor een vat Brentolie.

Onze Strategie

Wij geven Obama nog alle credit, maar het is wel weer kiele kiele. Het blijft dus opletten geblazen. Wel hebben wij afgelopen week onze posities in Zilver (met verlies) verkocht.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *