Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Mega bullmarkt op komst?

Het verhaal is bekend: de kredietcrisis heeft de groeiverwachtingen van westerse landen ernstig aangetast. Gegronde angst voor het ineenstorten van het financiële stelsel leidde tot massieve injecties aan banken en economische stimuleringsmaatregelen. Begrotingstekorten zijn daardoor dusdanig opgelopen dat het ondenkbare denkbaar is geworden: Westerse landen kunnen wel degelijk omvallen. Om dit te voorkomen zijn forse bezuinigingsmaatregelen nodig. De burger zal de rekening gepresenteerd krijgen en haar koopkracht komt onder druk te staan.

De belegger, toch al door schade en schande kopschuw geworden, wordt van dit vooruitzicht nog terughoudender.

Ondertussen lijken de opkomende markten voorlopig immuun voor de westerse misere. Het ontbreken van `geavanceerde`financiële instellingen, die gebruik maken van derivaten en leverage, hebben de regeringen van de nodige hoofdbrekens gevrijwaard. Het IMF heeft vorige week de groeiverwachting voor China voor 2010 naar boven bijgesteld naar 10.5%. De verwachting voor India is bijgesteld van 8.6% naar 9.4%. De prognose voor de eurolanden is ongewijzigd op 1%. Door de groei van de opkomende markten verwacht het IMF dat de wereldeconomie in 2010 met 4.6% zal stijgen.

Laten we deze trend eens in perspectief zetten. Vanaf de tweede wereldoorlog tot begin jaren negentig van de vorige eeuw was het aantal landen dat economisch meetelde in de wereld vrij overzichtelijk en stabiel. Met name de landen van de huidige Europese Unie, Noord Amerika, Australie, Japan. Maximaal 450 miljoen wereldburgers telden economisch daadwerkelijk mee. In 1994 reisde ik als student door India. Het BBP van ons landje was toen nog een stuk groter dan dat van India met bijna een miljard inwoners.

Daarna is het hard gegaan. Sinds 1994 is het BBP van bijvoorbeeld China bijna vertienvoudigd, terwijl het BBP van Nederland slechts ruimschoots is verdubbeld. China moest van heel ver komen maar heeft nu het punt bereikt dat welvaart voor honderden miljoenen Chinezen bijna tastbaar is. Er is sprake van een vergelijkbare mentaliteit als bij ons tijdens de wederopbouw. Ook als de welvaart niet zelf binnen bereik ligt kunnen in ieder geval de kinderen profiteren. Van de energie en arbeidsethos die hieruit loskomt gaan ook wij profiteren.

China heeft haar economische groei grotendeels bewerkstelligt door te fungeren als werkplaats van de westerse wereld. De productie van goedkope goederen zorgde voor een lage inflatie in het westen en een ongekende economische groei in China zelf. Het harde werken van de Chinezen leidt tot de opkomst van een grote middenklasse. Definitie: een minimaal inkomen van US$ 9000. De verwachting is dat in 2015 meer dan 600 miljoen Chinezen hieraan voldoen. Goed, een uitkering in Nederland is fors hoger, maar de relatief lage Yuan stelt de uitdijende middenklasse steeds meer in staat om uitbundig te consumeren. http://www.wikinvest.com/concept/Rise_of_China’s_Middle_Class

Wereldwijd en in een historisch ongekend tempo haakt een groeiende middenklasse uit opkomende markten aan bij het westerse welvaartsniveau. Ondanks de kredietcrisis verwacht het IMF dan ook dat de wereldeconomie in 2015 alweer met ruim 32% is gegroeid ten opzichte van april 2010.

Deze cijfers staan haaks op het sombere sentiment in Europa waar burgers geconfronteerd worden met harde bezuinigingen en de hand op de knip moeten houden. De groei van de wereldeconomie tijdens de tweede helft van de `booming nineties`was echter fors lager dan de verwachte groei voor de komende 5 jaar. Grote westerse multinationals zullen sterk profiteren van deze groei. Hoogwaardige producten en sterke merken komen binnen handbereik van miljarden wereldburgers. Vooropgesteld dat er inderdaad geen westerse landen gaan omvallen. Maar ja, de mooiste bloemen groeien dan ook aan de rand van de afgrond.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jasper Pool
www.beleggingsdoel.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Mega bullmarkt op komst?”

 1. Avatar

  Tja, ik was een jaar of 4 geleden nog zakelijk in India – Mumbai. Ik heb nog nooit eerder een grotere tegenstelling gezien tussen de upper class die vrij toegang heeft tot de bewaakte shopping centers en de bedienden die in de slums van Mumbai wonen en wonderbaarlijk genoeg ’s morgens als schone poppetjes uit die barakken tevoorschijn komen om naar de stad te gaan voor hun dienst.

  O ja, ze hebben daarvoor 50 ml shampoo flesjes die we in Europa als proefmonster krijgen, in India heeft een hele familie met geluk 1 familie fles met shampoo en als ze rijk zijn hebben ze allemaal hun eigen fles. Mumbai airport is ook zo’n eye opener. Overal waar je kunt zien is viezigheid, troep en ligt afval op straat.

  Met minimale straatverlichting kun je ’s nachts de roedel honden bekijken en vooral horen! Echt, Mumbai mag het financiële centrum van India zijn maar ik heb werkelijk geen enkele spot gezien waar ik zou willen wonen zeg een maandje of 3. Het is misschien niet zo crimineel als Mexico Stad maar als je daar bent geweest heb je gegeten en gedronken.

  Ik zag vanuit het hotel op de 6de verdieping hoe een hele familie leefde en werkte op een steenbrekerij, er werd leisteen op maat gezaagd door jonge mensen en vaak nog kinderen en ik had er mooi kijk op hoe de diverse familie’s in de morgen ontwaakten en de dag weer begonnen. Later bedacht ik me, het leisteen op mijn terras is van Indische oorsprong, wie zijn die kinderen die ze hebben gekalibreerd…..

 2. Avatar

  India heeft te maken met het castesysteem, maar zodra dat valt dan zijn er ineens 300 miljoen extra consumenten op de markt.

  Ik zag laatst een documantaire over de laagste klasse in India. Deze klasse is het beu om in ondrukking en achterstand te leven. Momenteel zijn er steeds meer mensen die zich laten scholen en zich op werken in de politiek om dat castesysteem te laten vallen. Binnen 10 jaar is dat verdwenen. De bevolking zal winnen of er breekt een grote revolutie uit die het castesysteem ten val zal brengen.

  Naar mijn mening is India de nieuwe wereldmacht. Binnen 15 jaar maken zij de dienst uit in de wereld. Kijk maar eens in de Forbes 500 top 10 rijkste. De meeste komen uit India!!!!!

  Meer dan 1 miljard inwoners die zich grotendeels in de eerste fase van het Rostovian Take-off model bevinden. Ofwel China zit in de fase massa consumptie, terwijl India daar nog lang niet is.

  Tevens is de demografische opbouw van India vele malen beter. China kampt dadelijk met vergrijzing, terwijl het grootste deel van de inwoners van India 15 jaar of jonger is. Kindersterfte cijfer is ook vele malen beter aan het worden en ook worden ze steeds ouder in India. Die ontwikkelingen gaan heel erg snel.

  India wordt het aankomende 40 jaar.

  Japen aankomende 20 jaar

  Brazilië aankomende 7 jaar

  Maar China is echt niet zo veel belovend meer. Hoe meer we kunnen lezen over China, hoe minder kansen.

  Ik heb nog nergens kunnen lezen dat India de wereldmacht overneemt, maar ik geloof daar wel in.

 3. Avatar

  ja ja die magnaat die bij De Beers mag aanschuiven koopt alle rommel van de diamantenhandel op en laat deze door zeeeer goedkope arbeid tot iets verkoopbaars vermaken. Rijk worden door die massa te onderdrukken. Die Indiers die technische dingen willen laten maken in China worden uitgehoond en niet serieus genomen, de Chinezen weten nog wel eventjes beter hoe het moet. Het voordeel van India is de voertaal Engels.

  Als er weer eens een dode bij een treinstation valt is dat meestal een passagier die zich niet goed kon vasthouden…..aan de trein….daar kijken ze in India echt niet van op. Ik heb met Indiers te maken op technisch gebied en die menen zich tot wat….please treat this request urgently……standaardzin. urgent, urgent, urgent……en dan hebben ze maanden de tijd.

  Ja ja ze schieten satelieten de ruimte in en hebben een eigen autoindustrie maar 5 meter verderop zitten ze in een krot op een vuilnisbeld. Maar ik geef toe ze wennen heel aardig aan het hebben hebben hebben principe wat in het westen zo goed heeft gewerkt, althans een kleine elite dan en gedragen zich er zo ook naar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *