Profiteren van de storm

Vandaag wil ik weer terugkomen op de factor volatiliteit ofwel beweeglijkheid van aandelenmarkten. Een aantal weken geleden hebben we daar een zeer succesvolle trade mee gedaan.

Ik stel vandaag voor opnieuw posities in volatiliteit te nemen. Vandaag? Tja, mogelijk is het nog wat te vroeg, maar met een uitgekiend stoplossbeleid is dat prima beheersbaar, zij het niet voor iedereen geschikt. Raadpleeg dus uw adviseur of neem contact met me op: c.devries@dekritischebelegger.nl

Wat is eigenlijk volatiliteit?

Bron: Wikipedia: In de financiële markten is de volatiliteit de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product zoals een aandelenindex of valuta. Stabiele beursfondsen zoals Unilever en Royal Dutch Shell hebben een vrij lage volatiliteit. Aandelen die vaak en extreem bewegen zoals Crucell hebben daarentegen een hoge volatiliteit.

Daarnaast zal opvallen dat bij rustig stijgende markten de volatiliteit afneemt. Immers, er is een (opwaartse) trend, dus beleggers zijn redelijk zeker dat dit continueert. De risicofactor ofwel angst neemt af. Opties worden goedkoper, vooral bij aandelen die kalm bewegen.

Natuurlijk is de volatiliteit tussen Unilever en ASML niet vergelijkbaar. Waar Unilever een redelijk constante winstgroei laat zien, heeft ASML vanwege cyclische karakter te maken met sterk wisselende resultaten. Opties van ASML zullen dus ‘duurder’ zijn, want de toekomst is minder ‘ zeker’.

Hoe te beleggen in volatiliteit?

Er zijn veel manieren om van een toename van volatiliteit te profiteren. Het is ook niet geschikt voor beleggers met een zwak zenuwgestel, tenzij de stoploss het werk mag doen indien noodzakelijk.

Ik wil u twee beleggingen aanreiken die geschikt zijn om te profiteren van toename volatiliteit

  1. De Turbo LONG VIX
  2. iPath S&P 500 VIX Short Term Futures ETN

Ik ga niet in op de productkarakteristieken, dat is afhankelijk van uw risicoprofiel.

Onderstaand de daggrafiek van de VXX ofwel van het hierbovengenoemde 2e product.

vxx
vxx

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

U ziet in de grafiek een aantal zaken die mijn aandacht trekken zoals:

  • de nog immer dalende trend van volatiliteit waarvan de snelheid afneemt
  • patroontechnisch lijkt de stijging vanaf maart 2010 voldoende gecorrigeerd.
  • Na completering van huidige reactie zal een derde golf opwaarts starten, die de meest krachtige zal zijn, waardoor het juist zo interessant is hier in te beleggen, althans dat is mijn aanname.
  • Belangrijkst is: Wat is risico en wat is verwacht rendement? En dan is een belegging op dit moment goed verdedigbaar, zij het dat dit binnen uw profiel moet passen.

Positie

Entry LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, stoploss 23.50 op close, koersdoel 50 en hoger.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Heeft u een vraag of een nuttige link? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.