Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Grote beweging aanstaande

Vorige week was het vijf voor twaalf. Hoe laat zou het nu zijn? Twee voor twaalf? Zal de verwachte storm op tijd starten of treedt er vertraging op? Ik weet het niet. Wat ik wel denk te weten is dat de charts een grote beweging voorbereiden.

AEX

Ik kan er kort over zijn. Wilde bewegingen alom. Hoort dit bij bodem- of topvorming? Ik denk bij topvorming.

Hieronder de grafiek, onder 300 staan we in een mum ook 280 vermoedelijk. De grenzen bij de groene bolletjes zijn helder en de AEX luistert er goed naar. Daarnaast is het rode voortschrijdende gemiddelde van de indicator dalende, ook niet sterk. Op korte termijn kan een push opwaarts nog wel degelijk tot stand komen richting bijvoorbeeld 343 en zelfs de oude top mag nog opgezocht worden. De kans op behalen oude top wordt echter allengs kleiner, daar de volatiliteitmeter erg gespannen is en omhoog wil. En dat betekent lagere koersen AEX!

AEX TA 16 juli 2010 2010
AEX TA 16 juli 2010 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Gann en astrologie

Uit het geschreven werk van Gann blijkt dat hij ook gebruik maakte van het planetaire universum om de ‘timing’ te bepalen. De komende weken staan een aantal planeten zodanig ten opzichte van elkaar, dat een voornaam astroloog (A. Crawford) dit betitelt als zeer onheilspellend. Een vrije val van aandelen, stijgende energie- en goudprijzen tot gevolg hebbend. Hij durft zelfs zo ver te gaan dat de impact van enig rampscenario groter zal zijn dan iemand ooit heeft meegemaakt in zijn of haar leven.

Gelukkig heb ik geen glazen bol en weet het dus niet, maar de eerlijkheid gebiedt wel te zeggen, dat een aantal vermogenscategorieën bij zeer belangrijke niveaus bewegen. Een doorbraak van belangrijke steun of weerstand zal dus zeer bepalend zijn voor de 2e helft van het jaar. Ja, zelfs een vette crash is niet uitgesloten en dat is eigenlijk ook waar de volatiliteitmeter voor waarschuwt.

Dubbele dip of niet of nog erger? Voor de AEX houd ik als eerste significante steun 300 aan, dan 280 en dan 220. Verder wil ik nog maar niet denken, maar lager kan en mag volgens de modellen.

Wees voorzichtig, de komende weken kunnen wel eens erg spannend worden.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de beurzen? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

15 reacties op “Grote beweging aanstaande”

 1. Cees

  nou, het overkomt me weinig, maar dit keer hoop ik eigenlijk dat ik geen gelijk krijg. Als het echt zo ernstig wordt, dan ziet de wereld er straks vast niet fris en fruitig meer uit en zal er nog een hoop ellende op ons dak komen.
  Als Goud door het dak gaat is dat meestal een veeg teken, een teken van ontreddering en grote chaos.
  Wat dacht je van een scenario van ; beurzen een week gesloten! Waarom niet? Wij hebben daar geen grip op en dan zitten we daar met onze puts, die we niet kwijt kunnen. Te zwartgallig? Misschien, maar het zal niet de eerste keer zijn dat er zoiets gebeurt.

 2. Avatar

  Beste Cees,

  Om maar eens wat kritiek op TA los te maken het volgende:
  Als ik aan patroonopzet en vergelijking doe ontstaat het volgende grote op zich lugubere beeld:

  Het technische beeld obv Gartley met de X op 69.14 in november 1987 en een top op 703.18 in augustus 2000 als A (t.o.v. de X in nov 1987), de bodem in maart 2003 op 217.8 als B en het herstel tot 564 in juli 2007 als C, dan ligt er bij mij nog steeds een Gartley koersdoel D op 80. (te bereiken in maart 2011 bij een fibo van 1,5)

  In de door velen verfoeide EW termen:
  top golf V op 703,
  Golf W in een ABC (van 703 via 378 en 531 naar 218 in 30 maanden)
  Golf X in een 5 golf (362/309/464/410/564/) in 52 maanden)
  Golf Y zou dan in gang zijn vanaf 564 en kunnen/moeten verlopen in een vijfgolf, waarvan er al drie zijn gezet.
  1 op 401 in januari 2008 in 6 maanden
  2 op 496 in april 2008 in 4 maanden
  3 op 195 in maart 2009 in 10 maanden (in tijd A + B)
  4 op 358 in april 2010 in 13 maanden (segmentatie in abcde golf)
  en dan is de vijfde golf nu aan zet…

  Als we de W golf verder analiseren en als we (de historie herhaalt zich) binnen de segmentatie van de A en B golf in fractals van een lagere orde de vijfde golven analiseren blijken deze telkenmale exponentioneel; nl in de A golf van W van 610 naar 378 en in de C van W 371 naar 218.
  Dit als symptomatisch aannemende zal de vijfde golf in deze laatste downleg ook de meest felle en extreme kunnen vormen, of tenminste gelijk aan de derde golf van de laatste downleg, deze kwam van 496 naar 195.
  Het doel, van de vijfde golf (gelijk aan 3) is dan te becijferen op nivo’s rond 60, vergelijkbaar met 1987.
  als echter extremer, dan gaan we naar 20 a 25 vergelijkbaar met 1974.
  In tijd is de meest waarschijnlijke projectie 6 tot maximaal 12 maanden vanaf nu.

  Conclusie: De doelzone is te becijferen op 60 tot 80, deze nivo’s worden vanaf juli 2007 door mij aangegeven op beursplaza (zoek in de historie juli 2007 of zoek op tradewind).
  Ik zal per mail mijn grafiekanalyse van destijds aan je toesturen in de hoop dat iemand ze bij zal plaatsen. (de tijdsprojectie in die grafiek is weliswaar inmiddels een jaar verlengd, de inliggende visie staat nog keihard overeind en is nu inzichtelijker door de inmiddels gezette ijkpunten en daarom des te beangstigend.

  Het gebied rond 70 komt dus terug als doelgebied in een golf 4 van grotere orde vanaf 1932.
  Dit correleert weer met mijn eerdere Kondratief-analyse verhaal bij de collums van Saltilmis en van jou (Zilver naar 300 en My name is Bond)

 3. Avatar

  Inderdaad Cees, we naderen nu het Kardinaal kruis en dat belooft niet veel goeds. Ik zit in iedergeval short en verkoop pas eind juli/begin aug. De BDI is ook al aan het dalen, ofwel de wereldeconomie zakt weer in elkaar. Vooral 22 juli t/m 7 augustus kunnen we een forse paniek verwachten.

  Ik heb 30 juli staan als top voor de Euro en uiterlijk 4 augustus als bodem voor de beurs. Daarna (vanaf 7 augustus) is een fors herstel mogelijk.

  Mooie reactie Tradewind. Zelf ga ik er vanuit dat het einde van de Kondratieff golf neerkomt op een daling van 90% vanaf de top. We zouden dus naar de 70 kunnen.

  Maar ik verwacht niet dat we dit jaar lager gaan dan 174. Dat is al erg extreem. Eerst maar eens alle andere steunen breken. Een bodem verwacht ik pas eind 2012/begin 2013.

  Ik verwacht in oktober de volgende bodem, maar dan lager dan augustus.

  30 juli / 4 aug bodem beurs (2 aug?)
  30 juli top euro.
  30 juli bodem goud

 4. Avatar

  Conclusie: De doelzone is te becijferen op 60 tot 80, deze nivo’s worden vanaf juli 2007 door mij aangegeven op beursplaza (zoek in de historie juli 2007 of zoek op tradewind).
  Ik zal per mail mijn grafiekanalyse van destijds aan je toesturen in de hoop dat iemand ze bij zal plaatsen. (de tijdsprojectie in die grafiek is weliswaar inmiddels een jaar verlengd, de inliggende visie staat nog keihard overeind en is nu inzichtelijker door de inmiddels gezette ijkpunten en daarom des te beangstigend.

  Namens tradewind heb ik de grafieken geplaatst op het forum: http://www.dekritischebelegger.nl/forum/aex/een-listig-jaar/page/7#post-1662

  Als u op de grafieken klikt, krijgt u de volledige afbeelding te zien.

  Voel u vrij om ook reacties of grafieken daar te plaatsen.

 5. Avatar

  Ik vind het onvoorstelbaar dat je zeg dat je bijna nooit fout zit, heb even een paar berichten van je gekopieerd, je hebt meer dan 15 keer beweerd dat we onder de 300 gaan. Mensen die je dit serieus nemen moeten veel geld in leveren (ik gelukkig niet)

  28 JAN. 2010

  Ik kan er kort over zijn. Belangrijkst is dat de trend in de AEX met zeer grote mate van waarschijnlijkheid neerwaarts is. Het eerste koersdoel is 288, maar (fors) lager mogen we niet uitsluiten.

  22 JA.N

  Ad 2) Een tegenvallend scenario ofwel zwarte skipiste
  In dit scenario is de stijging vanaf maart 2009 tot januari 2010 onderdeel van een grote correctie en is een stevig dalingsscenario weer onderweg nu. In dit scenario zal de low van 195 weer opgezocht worden met uitzicht op lagere Gann- doelen. Het noemen van deze doelen heeft nog weinig zin.

  12 FEB

  De huidige bewegingen zijn zeer waarschijnlijk de voorbode van een stevige daling richting 288 tot 280. Ik verwacht dat dit in het eerste kwartaal gerealiseerd zal zijn.

 6. Cees

  Meint, als je nu es begint de tekst goed te lezen. Je research is grondig gedaan, proficiat. De positieve dingen ‘vergeten’ we natuurlijk te vermelden, want dat is logisch, nietwaar?

  Wat zou ik nu bedoelen met onderstaande quote, waar jij dus op reageert.

  “nou, het overkomt me weinig, maar dit keer hoop ik eigenlijk dat ik geen gelijk krijg”.

  De strekking is, dat ik HOOP altijd gelijk te krijgen in een visie, maar dit keer, vanwege de mogelijke ernst ervan, niet. Ik suggereer niet dat ik altijd gelijk heb. Natuurlijk wil ik dat een visie altijd goed is en dat hoop ik ook, echter dit keer…. hoop…. ik dat mijn visie fout is vanwege de ernst.

  Misschien verwoord ik het onlogisch, sorry daarvoor dan, maar het is ook opvallend dat 1.000 andere lezers het blijkbaar goed interpreteren.

  Gaat het kwartje al vallen? Ik sluit de discussie hiermee.

  Overigens is het beleid van de site erop gericht reacties te voorzien van inhoudelijkheid en niet enkel afserveren van columnisten.

 7. Satilmis

  @Meint: wilt u aub met kleine letters schrijven. Ik heb uw reactie daarom gewijzigd. Om een goed onderbouwde reactie te geven hoeft u niet te schreeuwen.

  U mag best een negatieve reactie plaatsen op een artikel, maar een voorwaarde is dat het onderbouwd is. Anders kunnen de auteur en andere bezoekers er niets mee.

  http://www.dekb.nl is een professionele site en dit moet vooral ook zo blijven.

  Dit was uw oorsponkelijke tekst:
  Ik VIND HET ONVOORSTELBAAR DAT JE ZEG DAT JE BIJNA NOOIT FOUT ZIT, HEB EVEN EEN PAAR BERICHTEN VAN JE GEKOPIEERD, JE HEBT MEER DAN 15 KEER BEWEERD DAT WE ONDER DE 300 GAAN. MENSEN DIE JE DIT SERIEUS NEMEN MOETEN VEEL GELD IN LEVEREN (IK GELUKKIG NIET)

 8. Avatar

  De een is zeer negatief , de ander is zeer positief, prof. J.van Duijn zit wat veiliger: er wat tussen in.
  Je moet het wel aandurfen: een uitgesproken mening. Als iemand voorspelt dat de beurs mogelijk een week dicht is vanwege paniek, en diegene is al vanaf de jaren tachtig beroepsmatig bij de beurs betrokken dan moet dat wel serieus genomen worden. Als iemand met een of ander formule de beurs probeerd te voorspellen : is een charlatan of een domoor. (Kostolany) Mocht bv een Aegon straks 0,10 eurocent waard zijn wees dan niet te benauwd en koop een paar 100,000 stuks in. Durf je dan nog niet dan behoor je tot de massa die altijd jaloers blijft kijken naar een porsche .

 9. Avatar

  @Satilmis

  Volgens mij schrijf ik met gewone letters, het enige wat ik zeg is dat veel TA analisten het hele vorige jaar om het hardst geroepen hebben dat we naar de 270 zouden, de auteur van dit stukje ook, nu wordt het weer geroepen, wanneer het een keer of 10-15 niet uitkomt (ik overdrijf niet) hoe serieus moet je dit dan nog nemen?

  p.s. Lees de artikelen maar na van heel 2009 en het grootste deel van 2010, sterker nog: toen we omhoog gingen riep iedereen dat we weer na 370 zouden, dus de andere kant op, roept met ook met de wind mee. Ik probeer lezers gewoon te waarschuwen deze artikelen met een korreltje zout te nemen anders kost het veel geld

 10. Avatar

  je moet niet op een ‘voorspelling’ inspelen maar op een ‘gebeurtenis’. Anders kost het inderdaad veel geld.
  En als je geen aandelen hebt als ze dalen heb je ook geen aandelen als ze stijgen. Ik heb veel vrienden vijanden van de beurs zien worden alleen maar omdat ze zogenaamd wisten te voorspellen wat de beurs ging doen. koop nou ,ongeacht wat ze zeggen, regelmatig wat aandelen en bij een flinke dip koop je er nog meer. belegingshorizon: minstens 5 jaar , anders moet je niet beleggen. Anders word het speculeren met alle gevolgen van dien. Het dividend-rendement gebruik je om op vakantie te gaan, en zoek een hobby. beleggen is geen hobby. Een mens gaat ten onder aan zijn eigen activiteit. Je moet toch weten dat allerlei instrumenten zoals : opties en turbo”s alleen in het leven is geroepen om de omzet van de banken op peil te houden. en omzet is provisie.

 11. Avatar

  @Onno, ben je het helemaal met je eens, waar ik me dus aan stoor is er dat van die profeten rondlopen die de mensen proberen te doen laten denken dat ze op een termijn van b.v. een week of zo kunnen zeggen wat de beursen waarschijnlijk gaan doen, kijk naar het verleden van hun voorspellingen, echt waart: 9 van de 10 keer zitten ze gewoon fout, wat ik dan absoluut niet begrijp dat ze er gewoon mee doorgaan, nu weer wordt er beweerd dat er een grote daling op komst is, net zoals ze vorig jaar een keer of 10 15 beweerd hebben, ik denk dan: Wie denk je nu eigenlijk voor de gek te hebben?

 12. vgoossens

  Ik denk dat de AEX tussen de 320 en 325 gaat schommelen deze week tot Vrijdag’s stress test.
  Macro data domineert (negatief), maar beleggers sentiment is te negatief (=positief)
  Daarnaast een zeer interessant ‘must read’ anaylse voor komende maanden van Samuel Kress (hoop niet crash…)

 13. Avatar
  Willem Westerhoff

  Hoi Cees,

  Mijn index die het weer maanden op de dag bijna goed heeft qua beweging van de DOW geeft aan dat 13 augustus een forse bodem geeft. We moeten daar een belangrijke steun halen de 290? of al lager de 280, 260? (het plungeteam uit Amerika heeft minder steun vanuit de banken en Hedgefunds waardoor mijn index het weer goed aangeeft sinds medio mei. Je kan zien dat het inperken van de banken en hedgefunds door Obama resultaat heeft op de uitslagen van de DOW en dus mijn index)

  Mijn index geeft dalen aan: Eerst zwak deze week en daarna heb je alleen nog op 6 en 16 augustus stijgen en de rest dalen. (zwak is in deze periode niet uit te drukken met de enorme volatiliteit)

  Dus jouw Doom scenario kan wel degelijk uitkomen. De mate van dalen moet ergens vandaan komen. Zijn de huizen verkopen in Amerika slecht of is het consumentenvertrouwen of is het de banengroei of is het de oefening bij Noord Korea door Amerika. Er moet iets vandaag of maandag of dinsdag gebeuren dat er voor zorgt dat het sentiment volledig doet omslaan.

  Dus maandag misschien nog omhoog, maar daarna ……dalen tot en met 13 augustus en misschien verder
  Maar 13 augustus is DE DATUM voor de bodem. Let er op dat bij een steun 290, 280, 260 op 12 aug en 13 aug een draai omhoog al kan gaan starten. Ik verwacht 290 minimaal.

  Groet Willem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *