Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Houd dollar/yen in de gaten

Oud-minister van de LDP, Yoshimi Watanabe, is elf maanden geleden een nieuwe partij gestart, Jouw Partij, en is met 10 zetels de grote winnaar van de Hogerhuisverkiezingen van jongstleden 11 juli.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde vorige week met 1,85%. De bredere Topix daalde met 2,40%.
  • De yen verzwakte 0,45%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 2,86% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,32 naar 1,23 euro (6,82%).

DPJ verliest meerderheid in de Senaat

Op 11 juli vonden de Japanse Hogerhuisverkiezingen plaats. Grote winnaar was de partij met als naam ‘Jouw Partij’ (vrij vertaald) onder leiding van Yoshimi Watanabe, oud minister van de liberale partij (LDP). De regerende partij, Democratische Partij Japan (DPJ), heeft de meerderheid in het Hogerhuis verloren, waardoor de DPJ niet meer zo makkelijk wetten door de Senaat kan loodsen. Voor een meerderheid heeft de LDP nu ‘Jouw Partij’ nodig. Uitvoering van het plan van minister-president Naoto Kan om de BTW te verhogen is nu minder waarschijnlijk. Het voorstel werd door de kiezers niet gewaardeerd en zorgde ervoor dat de populariteit van Kan in aanloop naar de verkiezingen fors is gedaald. Daarnaast is ‘Jouw Partij’ wel voorstander van het verlagen van de winstbelasting, zoals de DPJ ook wil, maar niet het verhogen van de BTW. Aankomende tijd zal moeten uitwijzen op welke manier de twee partijen dan wel de staatsschuld denken terug te gaan dringen.

Producentenprijzen gestegen in juni

Ander nieuws betreft de producentenprijzen, deze zijn in de maand juni met 0,5% gestegen vergeleken met vorig jaar.

Consumentenvertrouwen voor zesde maand op rij gestegen

Verder is het consumentenvertrouwen voor de zesde maand op rij gestegen in juni. De consumentenvertrouwensindex steeg naar 43,5 (vorige maand 42,8).

Houd dollar/yen in de gaten

Belangrijk is om aankomende tijd de dollar/yen koers in de gaten te houden. De Japanse beurs met zijn export-gerichte bedrijven is gevoelig voor een versterking van de yen. De dollar is in de laatste twee handelsdagen van deze week aardig verzwakt. De koersen van met name exporteurs zullen te maken krijgen met een correctie, waardoor zich enkele kansen kunnen aandienen. Daarbij letten we op bedrijven die ondanks een sterke yen toch hun producten kunnen blijven afzetten in het buitenland.

NEG in portefeuille

Een bedrijf wat deze week in portefeuille is toegevoegd door middel van een call spread is Nippon Electric Group (NEG). NEG produceert een breed scala aan glasgerelateerde producten die worden toegepast in de productie van bijvoorbeeld LEDs en LCD-schermen. NEG heeft voet aan de grond gekregen in China en bezit een sterke positie aldaar. De Chinese overheid heeft haar beleid aangepast en zet nu in op economische groei gedreven door binnenlandse vraag in plaats van export. Steeds meer Chinezen zien hun inkomen stijgen en komen in de positie waarbij ze een nieuwe televisie kunnen aanschaffen. Van het veranderde bestedingpatroon zal NEG kunnen profiteren. In China zijn nog 400 miljoen televisies met oude beeldbuizen te vervangen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *