Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Low volatility aandelen goed voor defensieve beleggers

Beleggen in low volatility aandelen is in trek. Low volatility aandelen zijn minder risicovol en dalen daarom minder bij stress op de financiële markten. Terwijl het rendement de afgelopen jaren minstens even hoog is als dat van de brede marktindex. In dit artikel lees je wat low volatility aandelen zijn, waarom het rendement van low volatility beter is dan je zou verwachten en of je nu in low volatility aandelen moet investeren.

Wat is beleggen in minimum volatility?

De afgelopen weken hebben we al een aantal columns geschreven over factorbeleggen. Een relatief nieuwe factor is low volatility. Dit zijn aandelen die minder beweeglijk (volatiel) zijn dan de brede marktindex. De beweeglijkheid wordt gemeten in standaarddeviatie of bèta. Bèta is de verhouding waarin een aandeel beweegt ten opzichte van de index. Bij een bèta van 0,5 beweegt een aandeel 5% als de index 10% beweegt. Bij een bèta van 2 schommelt het aandeel 20% bij dezelfde beweging van de index. Low volatility aandelen bewegen ongeveer 70% mee in stijgende beurzen en ongeveer 60% van de daling.

Aandelen die minder beweeglijk zijn, dalen logischerwijs minder bij een neergaande markt. Volgens de economische theorie zou een lagere risicograad ook tot een lager verwacht rendement moeten leiden. In de praktijk blijkt dit echter niet zo. Beleggers blijken een voorkeur voor hoog volatiele aandelen te hebben. Een verklaring hiervoor is dat fondsmanagers door het hogere verwachte rendement de relatief hoge kosten op een onopvallende wijze goed kunnen maken. De bijwerking hiervan is dat hoog volatiele aandelen door de extra vraag overgewaardeerd zijn. Laag volatiele aandelen zijn juist ondergewaardeerd. Deze onderwaardering van low volatility aandelen zorgt ervoor dat het rendement hoger is dan verwacht mag worden op basis van het lagere risico.

Bekende low volatility aandelen

Onder low volatility aandelen vinden we vooral bedrijven die niet afhankelijk zijn van het economisch klimaat. Voorbeelden zijn McDonalds, Microsoft, Nestlé en GlaxoSmithKline. Deze bedrijven hebben een dominante marktpositie. Als het heel goed gaat met de economie is de ruimte om te groeien beperkt, maar als het minder gaat verliezen ze ook niet snel terrein. De tegenhanger van low volatility zijn cyclische bedrijven zoals uitzenders en grondstofproducenten; deze profiteren sterk van een opleving van de economie omdat dan voorraden worden opgebouwd en personeel moet worden aangetrokken. Bij een teruggang merken ze dat ook gelijk. Beleggers nemen dan afscheid van deze bedrijven ten gunste van defensieve aandelen.

Performance in de afgelopen jaren

De afgelopen jaren hebben low volatility aandelen uitstekend gepresteerd. Tijdens de beweeglijke periodes als gevolg van de angst voor een harde landing van de Chinese economie, de lage olieprijs en Brexit, bleef het verlies op low volatility aandelen beperkt. In de tussenliggende periodes van stijgende beurzen bleven low volatility beter bij dan verwacht. Het rendement van low volatility aandelen was minimaal gelijk aan dat van de brede index, terwijl de risicograad lager was.

Discussie over timing van factoren

In de academische tijdschriften is een discussie ontstaan over het timen van factoren. Twee Amerikaanse vermogensbeheerders, Research Affiliates en AQR, kruisen de degens door het publiceren van artikelen. Beide partijen kunnen bogen op een uitgebreide historie van wetenschappelijk onderzoek en belangrijke publicaties. Daarnaast beheren ze enorme vermogens op basis van factoren. De ene partij, Research Affiliates, beweert dat sommige factoren, waaronder low volatility, te hoog gewaardeerd is door de goede recente performance. De andere partij, AQR, geeft aan dat het niet mogelijk is om factoren te timen en dat een goede spreiding van factoren zorgt voor voldoende beheersing van het risico dat een factor achterblijft. In deze discussie is het laatste woord nog niet gezegd of geschreven.

Vooruitzichten

De wetenschappelijke discussie geeft goede inzichten hoe we de vooruitzichten van low volatility beleggen moeten inschatten. De waardering van low volatility aandelen is hoger dan het historische gemiddelde. Dit kan tot een teleurstellend rendement leiden als de waardering in de nabije toekomst weer terug valt. De waardering is opgelopen vanwege de lage rente. Door de lage rente stappen meer mensen over van vastrentende investeringen naar aandelen beleggingen. Deze beleggers kiezen in eerste instantie voor aandelen die minder risicovol zijn zoals low volatility, maar ook quality aandelen. Zolang de rente niet stijgt, blijft deze trend in stand en blijft er extra vraag.

Bij low volatility aandelen is de potentiele winst echter niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat low volatility aandelen beter presteren als de beurzen scherp dalen. Er is geen aanleiding om te denken dat dit is veranderd. Sterker, low volatility presteerden uitstekend tijdens de laatste beursdalingen. Terwijl de brede index scherp daalde na de keuze voor Brexit, stegen low volatility aandelen zelfs licht.

Low volatility prima voor voorzichtige beleggers

Ondanks de hoge waardering blijven low volatility aandelen een prima belegging. De defensieve kwaliteiten komen nog steeds prima tot hun recht, wat voor defensieve beleggers het belangrijkste is. En als de rente laag blijft, hoeft het rendement niet onder te doen voor dat van aandelen met een veel hoger risico.

Loege Schilder

Care IS vermogensbeheer  

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *