Aan voorspellingen over de stand van aandelenindices waag ik mij niet. Dat lijkt mij hocus pocus. Ik hou niet van hocus pocus. Alhoewel, ooit had ik een vriendin die bij het benaderen van een kruispunt het verkeerslicht op groen deed springen en mijn huidige vriendin hoeft alleen maar naar een liftknop te kijken om de lift per direct te laten arriveren. Handig, dat groene licht en die lift, maar tot zover de hocus pocus.
Indicatoren en trends
Ik hecht dus geen waarde aan min of meer “exacte” voorspellingen aangaande aandelenindices. Als belegger heeft u wel houvast aan macro economische cijfers en indicatoren die een trend weergeven. ‘The trend is your friend’ is een van de weinige zinnige beurswijsheden.
Kijkend naar die economische indicatoren zien we dat het merendeel de goede richting uit wijst. De PMI-indices voor de eurozone waren bijvoorbeeld voor zowel de industrie als de dienstensector in positieve zin verrassend. Ook de Duitse IFO-index onderstreept het hervonden vertrouwen.
Herstel
Het gecorrigeerde cijfer over het vierde kwartaal betreffende de economische groei in de VS bedraagt 5,6%. Dat is lager dan het eerder uitgebrachte percentage van 5,9 maar nog steeds zeer bemoedigend. Er zijn meer signalen die wijzen op een duurzaam herstel in de VS. Ook de consumentenbestedingen – een van de belangrijkste indicatoren voor de Amerikaanse groei –nemen toe. Belangrijk, aangezien de consumptie goed is voor ongeveer 70% van het Bruto Binnenlands Product (BBP.)
Daarnaast is het herstel in groeilanden, vooral in Azië, spectaculair. De industriële productie en de exportcijfers liggen daar op hetzelfde niveau als voor de crisis. Bovendien zijn de overheidsfinanciën in de meeste groeilanden beter op orde dan in Europa en de VS. Het begrotingstekort van China, dat aan het begin van de crisis enorme bedragen aan stimuleringsmaatregelen uitgaf, bedroeg in 2009 slechts 1,8% van het BBP. Ter vergelijking: in de VS liep het tekort in 2009 op tot 10,3%.
De aandelenmarkten hebben wereldwijd al een voorschot genomen op het herstel dat door belangrijke economische indicatoren wordt bevestigd. Een consolidatie van de markten is daarom te verwachten. Bij een verdere versnelling van het herstel zal de opwaartse trend zelfs kunnen worden vastgehouden.
Griekenland
Er is vanzelfsprekend altijd een “maar”. De situatie in Griekenland kan ondanks de maatregelen van de EU en het IMF een zware dissonant blijken te zijn. De rente op Grieks schuldpapier is al opgelopen tot 8,5% (!), het tekort blijkt nog hoger dan verwacht en maar liefst 13,6% te bedragen. En zelfs met dit recente cijfer is volgens Eurostat gerommeld.
De meeste indicatoren geven groen licht en de markten zitten in de lift maar het gevaar ligt in de Griekse hocus pocus met hun cijfers. Ik hou niet van hocus pocus.
Edgar Samuel
Edgar Samuel Vermogensadvies