Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zwakke euro, sterk DSM

Vorig jaar juli maakte hedgefund Third Point van Daniel Loeb bekend een belang van 3 procent te nemen in DSM om de onderneming er toe te bewegen zichzelf op te splitsen in voedingssupplementen enerzijds en ‘non-nutritions’ anderzijds. Volgens Loeb is de huidige, gecombineerde entiteit voor beleggers niet goed te waarderen door het verschil in volatiliteit van de verschillende takken van sport.

De wens van Loeb werd enkele maanden later ondersteund door Evonik Industries, een chemiebedrijf uit Duitsland. Eind oktober vorig jaar maakte Bloomberg namelijk bekend dat Evonik geïnteresseerd zou zijn in een overname van DSM. Het Duitse speciaal chemiebedrijf zou volgens ingewijden vooral interesse hebben in het onderdeel Nutrition, de rest zou doorverkocht worden. Afgelopen weken werden deze geruchten nieuw leven ingeblazen. Overigens is een vijandige overname niet eenvoudig omdat DSM over een beschermingsconstructie beschikt.

Eind april publiceerde DSM meevallende cijfers over het eerste kwartaal. Na de schrik eerder dit jaar op het loslaten van de Zwitserse Frank werd er gerekend op hogere financieringskosten. Uit de cijfers over het eerste kwartaal blijkt dat ook, maar de voordelen van andere valuta wegen toch zwaarder. De positieve valuta-effecten zorgden voor 9 van de 11 procent omzetstijging.

Onderaan de streep was het nettoresultaat negatief. Dat was echter al eerder aangekondigd en dus geen verrassing. Het betreft hier boekverlies op het verkochte bedrijfsonderdeel Polymer Intermediates, dat onder andere het cyclische caprolactam, basisgrondstof voor nylon, maakt. Het was niet alleen de meest cyclische divisie, maar ook ooit de grootste winstmaker. Netto moest er 130 miljoen euro afgeboekt worden nu dit bedrijfsonderdeel niet langer een meerderheidsdeelneming betreft.

Het bedrijfsonderdeel is voor 65 procent verkocht aan private equity partij CVC. Met CVC is een joint venture opgericht waarin DSM een belang 35 procent heeft. De afgestoten onderdelen boekten minder omzet en winst maar geen verlies. Door de verkoop van de divisie Polymer Intermediates is 2015 eigenlijk een overgangsjaar. Ongeveer 20 procent van de omzet is de deur uitgezet.

DSM heeft nu nog twee divisies over. De belangrijkste is Nutrition. Deze divisie had in het eerste kwartaal nog last van lagere vitamine E-prijzen en ook een zwakke vraag naar Omega 3. Dit eerste kostte 20 miljoen euro en zal dit hele jaar ongeveer 80 miljoen euro gaan kosten. Feike Sijbesma, de bestuursvoorzitter van DSM, verwacht dat de vitamine E-prijs zal stabiliseren, vandaar dat het verlies per kwartaal niet groter zal worden.

Op de markt voor vitamine E bindt DSM de strijd aan met twee grote Chinese producenten. DSM volgt een uitrookprocedure waarbij het bedrijf zijn productie in Zwitserland opvoert, het marktaandeel vergroot en de daarbij dalende prijzen voor lief neemt. Door de kostenefficiency bij DSM, denkt het concern de langste adem te hebben. DSM maakt op de vitamine-productie nog steeds winst, de Chinezen lijden inmiddels al verlies en zullen moeten gaan afhaken.

Nutrition, marktleider en de grootste ter wereld, groeide met 15 procent, waarvan 11 procent valuta-effecten was. Organisch was er dus 4 procent groei (3 procent volume en 1 procent prijs). Het feit dat er toch nog 1 procent prijsstijging gerealiseerd werd, geeft aan dat andere vitamines en mineralen die Nutrition maakt, wel in prijs stegen en de prijsdaling van vitamine E konden opvangen. Vooral vitamines en mineralen voor diervoeding waren gevraagd afgelopen kwartaal. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 248 miljoen euro, waar 239 miljoen euro werd verwacht. De omzet kwam afgerond uit op 1,9 miljard euro, 71 miljoen euro meer dan waarvan werd uitgegaan.

De tweede divisie van DSM, Performance Materials, kunststoffen zoals kunstheupen, had een 1 procent lagere omzet dankzij lagere prijzen. Er was een volumegroei van 3 procent, maar de prijzen daalden met 4 procent. Het bruto bedrijfsresultaat van deze divisie nam dankzij kostenbesparingen wel met 21 procent toe.

Vanwege het sterke internationale karakter van de business van DSM, is het concern uitermate gevoelig voor wisselkoersen. De fabrieken van Nutrition staan grotendeels in Zwitserland, wat betekent dat veel kosten in Zwitserse Franken worden gemaakt. De grondstoffen en verkoopprijzen worden meestal in dollars betaald. Daar waar vorig jaar er een winstwaarschuwing gegeven werd als gevolg van de sterke euro, lijkt het dit jaar juist mee te zitten nu de dollar meer waard is geworden ten opzichte van de euro. Het positieve effect hiervan lijkt het negatieve effect van de dure Zwitserse Frank op te heffen. DSM verwacht dit jaar een hogere winst te realiseren dan vorig jaar door positieve valuta-effecten. Voor heel 2015 wordt uit valutawinst een bedrag verwacht van 45 miljoen euro. Valutaposities worden bij DSM actief gehedged.

Mijn blijvend positieve blik op de stabiele dividendbetaler DSM laat zich verder verklaren doordat DSM haar outlook verbeterde. Waar men eerder uitging van een minimaal gelijk resultaat, rekent DSM dit jaar nu op een hoger bedrijfsresultaat dan in 2014. De verklaring hiervoor zit ‘m in positieve valuta-effecten.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel DSM in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Een verwijzing voor de titelfoto van Health Gauge: www.healthgauge.com/?s=dsm & https://flic.kr/p/t7amB7

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *