Derde van de beleggers verwacht een ‘Grexit’

Nederlandse beleggers zijn niet onder de indruk van de lichte terugval in aandelenkoersen en de oplopende obligatierentes. Het vertrouwen onder de particuliere beleggers blijft zeer positief: de ING BeleggersBarometer komt in mei uit op een stand van 139. Dit is een terugval van 9 punten in vergelijking tot de stand in april, maar geeft nog altijd een zeer positief sentiment weer. Het oordeel van de beleggers over de economische situatie en hun eigen financiële situatie over de afgelopen drie maanden is ongewijzigd gebleven. Maar over de toekomst is de groep positief gestemden iets kleiner geworden ten opzichte van april.

ING Beleggersbarometer mei 2015
ING Beleggersbarometer mei 2015

Beweging op de financiële markten door winstnemingen

Vrij plotseling steeg de 10-jaarsrente op Duitse staatsobligaties de afgelopen weken van een laagtepunt bij 0,05% naar 0,70%. De snelheid van de stijging was voor veel beleggers verrassend, en deze stond ook niet op zichzelf. Ook in de andere landen in Europa en in de VS steeg de rente. Tegelijkertijd daalden veel aandelenkoersen. De toegenomen koersbeweeglijkheid (volatiliteit) heeft gezorgd voor een terugkeer naar meer ‘normale’ waarden, vooral die van de rentes op staatsobligaties. Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office: “Een eenduidige verklaring voor de snelle rentestijging was er niet. In onze ogen was het een combinatie van een aantal factoren. Het naderen van het absolute nulpunt voor de 10-jaars rente zal een aantal beleggers het sein gegeven hebben dat er echt niets meer te halen was. Daarnaast denk ik dat er wat geld onttrokken is door enkele grote beleggers, zoals bijvoorbeeld de Chinese overheid en Zuid-Europese banken, voor respectievelijk infrastructurele projecten en verstrekking van private leningen.”

Derde van de beleggers verwacht Grexit

De Griekse situatie binnen de eurozone blijft ter discussie staan. Van de Nederlandse particuliere beleggers denkt 32% dat een Griekse uittreding kan worden verwacht. Bijna de helft denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Als reactie op een ‘Grexit’, voorziet 50% van de beleggers een tijdelijke terugval in aandelenkoersen. Een langer durende terugval wordt door 14% verwacht.

Minder beleggers met positieve economische verwachtingen

Het oordeel van beleggers over de economische ontwikkelingen in de afgelopen drie maanden is ongewijzigd gebleven ten opzichte van april. Ook over de eigen financiële situatie zijn ze even vaak positief als een maand geleden. Maar over de komende drie maanden zijn beleggers iets minder vaak gunstig gestemd. Zo denkt nog maar 58% dat de economie zich verder positief zal ontwikkelen, ten opzichte van 66% in april. De eigen financiële situatie ziet 22% van de ondervraagden de komende drie maanden verbeteren; dat was vorige maand nog 29%. De dip in de koersen heeft ook geleid tot een beperking van het winstperspectief: waar in april nog 61% dacht de komende drie maanden winst te gaan maken, is die groep nu gekrompen naar 52%.

Een verwijzing voor de titelfoto geschoten door Carlos ZGZ: https://flic.kr/p/vtD3ph

1 gedachte over “Derde van de beleggers verwacht een ‘Grexit’”

  1. De Duitse ZEW index laat nagenoeg hetzelfde beeld zien nu als net voor de crisis in 2008, met dat in het achterhoofd hoef je je niet af te vragen waar het heen gaat met Bunds, Dax, en de rest van Europese indexen…, en niet te vergeten economieën natuurlijk.

    Als Griekenland de boel verlaat is het de eerste binnen een reeks die uiteindelijk zullen volgen,dat is niets anders dan het gevolg van de crisis die al aardig op weg is…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.