Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Carrefour is terug van weggeweest

Bij zijn aantreden in 2012 was de nieuwe ceo Georges Plassat duidelijk over zijn ambities. In 2015 moest Carrefour weer helemaal terug zijn van weggeweest. De belangrijkste doelstelling van de nieuwe ceo was om de marge van 2,1% naar 3,4% te brengen. Daarvoor was een grondige herstructurering en modernisering van het winkelbestand in Frankrijk absoluut noodzakelijk. Frankrijk is nu eenmaal nog steeds de grootste markt voor Carrefour. Andere ambities voor de toekomst waren het uitbouwen en versterken van de positie van het grootwinkelbedrijf in veelbelovende markten zoals China en Brazilië. Met het oog op de toekomst was het voor Plassat niet onbelangrijk om nadrukkelijker te gaan snuffelen aan kansen in Afrika.

Bijna drie jaar verder is het tijd om de balans op te maken. En het ziet er naar uit dat Georges Plassat zijn woord gestand zal kunnen doen. Er is duidelijk sprake van een turnaround. In Frankrijk is het renovatieproces goed op gang gekomen. Er is echter nog een lange weg te gaan. Minder dan 30% van het totale winkelbestand is pas gerenoveerd. Maar de resultaten mogen er zijn. In het eerste kwartaal groeide de omzet van de Hypermarkten met 2,1%, maar ook alle andere winkeltypes lieten groei zien. Carrefour heeft 242 hypermarkten in Frankrijk en 960 supermarkten. Die 2,1% omzetgroei was beter dan analisten hadden voorzien. Voor de hele groep groeide de omzet met 6,2% naar een waarde van € 21 miljard. Dat was € 200 miljoen meer dan de markt verwachtte.

Om de goede gang van zaken bij Carrefour te onderstrepen heeft men de verwachting uitgesproken dat het operationeel resultaat over 2015 tenminste € 2,53 miljard zal bedragen. Dat is een verbetering van meer dan 6% ten opzichte van 2014. Het zou tevens impliceren dat de operationele marge gaat uitkomen op 3,2% en die marge komt al aardig in de buurt van de beoogde 3,4%. Volgens analisten kan die margedoelstelling al in 2016 een feit zijn.

Hoewel het management optimisme uitstraalt over de nabije toekomst weet het ook dat er nog een lange weg te gaan is. Dat blijkt wel uit de bedragen die vrij gemaakt worden om het moderniseringsproces in Frankrijk, maar ook daarbuiten, meer vorm en inhoud te geven. Voor dit jaar is er een bedrag van € 2,6 miljard gereserveerd. Dat is weer € 100 miljoen meer dan in 2014. Een deel van het geld zal besteed worden aan de integratie van de keten DIA, die eind 2014 werd overgenomen. Voor die integratie is een periode van 2 jaar uitgetrokken. Een deel van de middelen zal overgeheveld worden naar Brazilië en China om de marktpositie daar te verdedigen. Vooral in China staan de resultaten onder druk omdat veel consumenten daar de hand op de knip houden. In het afgelopen kwartaal daalden de resultaten met maar liefst 14%. Er is dus werk aan de winkel.

Ook in Brazilië loopt het niet helemaal naar wens. Daar staan de resultaten enigszins onder druk vanwege de verslechterde economische omstandigheden. Die zwakke economie maakt het ook een stuk moeilijker om de Braziliaanse dochter naar de beurs te brengen. Die plannen dateren al van 2013 maar schijnen nu toch vastere vormen aan te nemen. De beursgang zou nog dit jaar kunnen plaatsvinden maar doorslaggevend daarbij is het beursklimaat. De Bovespa heeft de afgelopen maanden fors moeten inleveren.

Wie naar bovenstaande grafiek kijkt, ziet dat de koers van Carrefour zich aardig hersteld heeft van het dieptepunt in 2012. Het is echter ook duidelijk dat de koers nog ver verwijderd is van het niveau van 10 jaar geleden. Er is dus nog een behoorlijk opwaarts potentieel voor de belegger. Het mooie van het verhaal is, dat Carrefour nog pas aan het begin van zijn herstructurering staat en dat er dus nog een wereld te winnen is, ook voor de belegger. Die betaalt voor het aandeel slechts 16X de winst en dat is minder dan het sectorgemiddelde van 17,5X en zeker minder dan 20x voor het aandeel Casino, de grote concurrent van Carrefour. Het aandeel is zodoende koopwaardig voor alle drie de portefeuilles, de defensieve, de gebalanceerde en de offensieve!

Kerncijfers Carrefour

Koers: € 31,86
Koopadvies voor de defensieve, gebalanceerde en offensieve portefeuille

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Een verwijzing voor de titelfoto van Shlomi Fish: https://flic.kr/p/73Hhox

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *