Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

SBM Offshore heeft beslist toekomst

Aan het einde van 2013 schreven we, dat dat jaar weleens het jaar van de ommekeer zou kunnen worden. Het aantal opdrachten dat boven de markt hing was veelbelovend. We constateerden toen dat er tot 2017 zeker 120 nieuwe opdrachten voor de bouw van floating production systems aanbesteed zou gaan worden. Dat is een zeer behoorlijk aantal, als je beseft dat er nu wereldwijd 161 FPSO’s in gebruik zijn en er in 2012 slechts 13 opdrachten verleend werden (in 2011 nog 22).

Wat moet de belegger met al dat negatief nieuws? Een ding is zeker, de markt heeft zich minder gunstig ontwikkeld dan verwacht. Het aantal opdrachten is minder dan verwacht. De val in de olieprijzen is hier debet aan. Dat blijkt uit de trading update van begin mei van dit jaar. Het bedrijf heeft op dit mindere nieuws gereageerd door nog forser in de kosten te gaan snijden dan al in 2014 was aangekondigd. Naar het zich nu laat aanzien zullen er niet 1200 maar 1500 mensen de laan uitgaan. SBM Offshore is bovendien in gesprek gegaan met opdrachtgevers om meer en beter samen te werken, zodat een hogere standaardisatie in het proces bereikt kan worden. Daardoor kunnen de kosten omlaag. Het zal echter nog wel jaren duren voordat de eerste resultaten van dit initiatief zichtbaar worden in de winst- en verliesrekening.

Met een orderportefeuille ter waarde van $ 21,5 miljard is het bedrijf verzekerd van gezonde kasstromen tot 2036. Uit bovenstaande grafiek blijkt eveneens dat die vaste inkomstenstromen tot zeker 2022 groter zullen zijn dan die in 2015. Daarmee is tegelijkertijd gezegd dat SBM Offshore in staat is om de huidige moeilijke periode uit te zitten. De grote zichtbaarheid van de gegarandeerde inkomstenstromen maakt het voor het bedrijf ook gemakkelijker zijn kostenstructuur daarop af te stellen.

Ergo, SBM Offshore lijkt goed gepositioneerd om de huidige malaise uit te zitten. Dat is een belangrijk gegeven voor een belegger met een lange termijnvisie, met geduld en met de bereidheid risico’s niet uit de weg te gaan. Het aandeel is bovendien zo geprijsd dat een belegger, die niet erg risicoavers is, zich geen buil hoeft te vallen. In onze visie is SBM Offshore een koop voor de offensieve belegger. Het is minder geschikt voor de defensieve of gebalanceerde portefeuille.

Figuur 2 Kerncijfers SBM Offshore

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Een verwijzing voor de titelfoto van Enrico Strocchi: https://flic.kr/p/48P43y

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.