Het kan als een verrassing komen na de bankfaillissementen van de afgelopen weken: 2022 was een ogenschijnlijk goed jaar voor wereldwijde banken. McKinsey’s Global Banking Review laat echter zien waarom de aanvankelijk positieve cijfers bedrieglijk zijn.
Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen weken komen de resultaten van McKinsey’s Global Banking Annual Review als een verrassing. Maar alleen op het eerste gezicht. Wereldwijde banken herstelden zich in 2022. Hun omzet nam toe door hogere marges en kapitaalratio’s. Ze waren net zo winstgevend als 14 jaar geleden. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van McKinsey.
Positieve cijfers zijn misleidend
Het wereldwijde rendement op eigen vermogen lag tussen de 11,5 en 12,5 procent, de omzet groeide wereldwijd met $ 345 miljard en de kernkapitaalratio (Tier 1) in de banksector lag tussen de 14 en 15 procent. Als je echter beter kijkt, realiseer je je dat de positieve getallen bedrieglijk zijn.
Het rendement op eigen vermogen is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren, maar vanaf een extreem laag uitgangspunt, zo blijkt uit een vergelijking met de waarden van voor 2008. Bovendien lag het in 2022 voor de helft van de banken wereldwijd slechts boven de kostprijs van het eigen vermogen. En volgens analyses van McKinsey zal dit aandeel zelfs dalen, zodat de laatste margeverhogingen slechts voor ongeveer een derde van de banken zullen leiden tot rendementen die hoger liggen dan de kosten van het eigen vermogen.
Het globaal geaggregeerde beeld verhult ook de regionale verschillen. Terwijl veel regionale banken in de VS, de grootste banken in Canada en banken in Indonesië, Mexico en India snel groeien en winstgevender worden, zien we volgens McKinsey dalingen in bijvoorbeeld Europa en China.
Zwakke economie vergroot verschillen tussen banken
Deze verschillen zouden worden verergerd door een zwakke economie. Op de lange termijn zouden alle banken rekening moeten houden met een lagere groei als stijgende marges slechts een tijdelijk effect hebben. McKinsey schat dat het rendement op eigen vermogen van Europese banken in het geval van een recessie onder de 6 procent zou kunnen dalen. De groei van banken zou zich dan concentreren in regio’s als de VS of opkomend Azië.
Een sprankje hoop voor beleggers: de banksector wordt gewaardeerd op een koers-winstverhouding van 13, wat aanzienlijk lager is dan andere sectoren, die een gemiddelde K/W-ratio van 20 bereiken. Het volledige plaatje omvat echter ook het feit dat de lage waarderingen niet noodzakelijkerwijs goedkoop zijn, omdat ze voor veel banken kunnen worden toegeschreven aan de lage winstgevendheid van de instellingen en de slechte groeivooruitzichten. Slechts ongeveer een zesde van alle banken heeft goede winstvooruitzichten en is winstgevend.
Ook al zijn de vooruitzichten voor met name Europese banken gemengd tot pessimistisch, banken wereldwijd hebben de mogelijkheid om veerkrachtig te worden op de korte termijn en winstgevender op de lange termijn.
Groeikans duurzame financiering
Een groeitrend die banken niet over het hoofd mogen zien, is ESG-compliant beleggen en corporate governance. Duurzame financiering heeft zich de afgelopen vijf jaar snel ontwikkeld. 11 procent van alle uitgegeven obligaties is tussen duurzaam en in het geval van gesyndiceerde leningen is het aandeel duurzame leningen in het wereldwijde gesyndiceerde leningvolume 13 procent. Europa, dat de afgelopen jaren toonaangevend was, is nu ingehaald door Noord-Amerikaanse emittenten.
McKinsey ziet hier vooral groeikansen in de financiering van de energietransitie. Alleen al de verwachte kapitaaluitgaven die nodig zijn om de doelstellingen voor netto nulemissie te bereiken, zouden commerciële financiële instellingen een jaarlijkse directe financieringsmogelijkheid van ongeveer $ 820 miljard kunnen bieden. Banken zouden tussen 2021 en 2030 nog eens $ 1,5 biljoen aan investeringen voor bedrijven kunnen faciliteren.
Op dit moment is echter slechts een klein deel van de banken in staat om op korte termijn gebieden als netgekoppelde infrastructuur, groene waterstof, groene brandstoffen of kooldioxide-opslag te financieren. Er is onder meer een gebrek aan gevestigde standaarden voor duurzame financiële producten en kredietrisicobeheer. Als banken en vermogensbeheerders echter bereid zijn zich in het zakelijke veld te mengen, verwachten ze nieuwe instrumenten, nieuwe markten en nieuwe inkomstenbronnen.
De energietransitie in Europa biedt ongekende investeringsmogelijkheden. Wij hebben een uitgebreid rapport opgesteld met aandelen die kunnen profiteren van de energietransitie.