Topman Philips in het nauw?

Het was al duidelijk, dat de resultaten van Philips over het vierde kwartaal slecht zouden zijn. Op 13 januari al kwam het bedrijf meteen winstwaarschuwing. De belangrijkste oorzaak lag in Cleveland, Ohio. Daar lukte het maar niet om een fabriek voor medische apparatuur te laten voldoen aan de criteria van de Amerikaanse toezichthouder, Food and Drug Administration. Bovendien was de vraag in een aantal belangrijke markten, zoals Rusland en China, zwak.

Uiteindelijk is de winst over het 4de kwartaal met maar liefst 67% gedaald en uitgekomen op € 134 miljoen. De omzet daalde met 2% naar een bedrag van € 6,5 miljard. Beide belangrijke divisies Lighting en Healthcare deelden beide in de malaise met een omzetdaling van 3%. Alleen Consumer Lifestyle noteerde een plus van 6%.

koers Philips 28 januari
koers Philips 28 januari

Het afgelopen jaar was een moeilijk, maar het is nog maar de vraag of 2015 zoveel beter zal worden. Philips wijst op potentiele wisselkoersproblemen, een algeheel tegenvallend economisch klimaat en onzekere trends in belangrijke eindmarkten. Daarnaast zal Philips in 2015 verschillende lasten moeten nemen. Er lijkt een last van € 400 miljoen nodig om de definitieve opsplitsing van het bedrijf mogelijk te maken. Daarnaast is er misschien nog eens een bedrag van € 250 miljoen nodig voor herstructureringen. Al die lasten en economische tegenwind maken het, ook in de woorden van Van Houten, moeilijk om de financiële doelstellingen voor 2016 te bereiken. In dat jaar moet de groei van de omzet uitkomen tussen 4% en 6%, zou de marge moeten uitkomen tussen 14% en 15,5% en zou de return on invested capital hoger moeten uitvallen dan 14%.

Toch vindt de Ceo het te vroeg om die doelstellingen definitief los te laten. Die Ceo heeft bovendien bekend gemaakt, dat hij nog een termijn als voorzitter van de Raad van Bestuur ambieert. Hij wil zijn klus klaren en Philips opnieuw in de vaart der volkeren opstoten. Wat dat betreft is 2015 een belangrijk jaar. De opsplitsing moet definitief worden en het management moet duidelijk maken hoe de toekomst van Lighting er gaat uitzien. Wordt het een beursgang of gaat het naar de hoogste bieder?  Op dit moment lijkt de voorkeur uit te gaan naar een verkoop. Het is nog maar de vraag of er veel belangstelling is voor en low-margin buisiness als Lighting, die bovendien ook nog verlies maakt. Kortom, er wacht Van Houten nog een schone taak om te bewijzen, dat zijn strategie van opsplitsing werkt. Voorlopig is de eerste bewijslast mager!

Gratis nieuwsbrief

Rendabel Beleggen biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.