Tesla staat onder druk. Het aandeel van de autofabrikant is fors gedaald. Vrijdag handelde het aandeel op $ 418,32, een daling van 16 procent ten opzichte van een record van $ 502 enkele dagen eerder op 1 september. Beleggers moeten nu de $ 400-markering in de gaten houden die is ingesteld door de recente aandelensplitsing van het bedrijf.
Maar dat is niet alles: omdat Tesla , in tegenstelling tot wat gehoopt was, niet was opgenomen in de brede Amerikaanse S&P 500 beursindex, verloor de prijs nog eens 6 procent na het sluiten van de markt. De opname van de index zou onder de indexfondsen vraag hebben gecreëerd naar Tesla-aandelen, die de S&P 500 volgen.
Deze ontwikkeling maakt Tesla niet tot een slechte investering van de ene op de andere dag, temeer daar de aandelenkoers nog ruim boven het niveau aan het begin van het jaar ligt. Maar er lijkt een correctie op komst voor de hoog gewaardeerde Amerikaanse technologiebedrijven, die niet alleen Tesla treft. Zo noteerde de technologie- index Nasdaq 100 donderdag een daling van meer dan 5 procent, wat ook gevolgen had voor andere internationale beurzen. Beleggers in dit segment vinden het kennelijk logischer om winst te verzilveren in plaats van te wedden op verdere koersstijgingen.
Christian Kahler, Head of Equity Strategy bij DZ Bank, onderzocht de koers-winstverhouding van de Nasdaq 100- en S&P 500-indices in een op maandag gepubliceerde studie en ontdekte dat de bedrijfswinsten achterblijven bij de stijgende aandelenkoersen. Hij verwacht daarom een correctie.
Tesla splitste zijn aandelen alleen in een verhouding van 1 op 5 op 31 augustus om de koers visueel te verlagen en voor kleine beleggers om betaalbaarder te worden. Het aandeel brak zelfs de grens van $ 2.000 in de aanloop naar deze splitsing. De slotkoers op vrijdag van 418 dollar ligt rekenkundig nog ruim boven de drempel van 400 dollar, die met het oog op de splitsing op de prijs van 2000 dollar kan worden gesteld. Beleggers moeten het teken van $ 400 in de gaten houden voor verdere ontwikkelingen.