Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Huizenprijzen zullen verder stijgen

Voor het derde kwartaal van 2020 verwacht Calcasa, een bedrijf dat onroerend goed waardeert,  een woningprijsontwikkeling op jaarbasis van +9,0%.

Gemiddelde woningprijs (x €1.000) en J-O-J

Aanbod daalt verder en verkopen blijven stabiel in tweede kwartaal

Het jaarlijkse aantal verkopen is in zes jaar gestegen van 137 duizend naar 275 duizend woningen. Het aanbod is in zes jaar gedaald van 266 duizend naar 68 duizend woningen. De marktliquiditeit (verhouding tussen te koop staand en jaarlijks verkocht) heeft een factor 0,2 in Nederland. De vraag naar woningen blijft dus groot en het aanbod blijft daarbij achter. Betaalbaarheid lichte verbetering: 13,6% van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten, tijdens de piek in 2008 was dit nog 27,0%. De relatief goede betaalbaarheid is vooral het gevolg van de huidige lage hypotheekrente.

Woningen minder dan 150 duizend euro stijgen het hardst
• Het afgelopen jaar is de waarde het meest gestegen in de prijsklasse minder dan 150 duizend euro; de waarde steeg voor deze woningen met 11,2%, gevolgd door de prijsklasse 150 tot 250 duizend euro met 10,1%.

• Woningen in de prijsklasse meer dan 500 duizend euro stegen het minst in waarde; de prijs van deze woningen nam het afgelopen jaar met 4,8% toe.

Woningprijzen stijgen het hardst in Groningen
In de provincie Groningen steeg de gemiddelde woningprijs het hardst van alle provincies met 10,3% op jaarbasis. In de gemeente Westerwolde (Oost-Groningen) steeg de woningprijs met 11,2% jaar-op-jaar. Dit is de hoogste prijsontwikkeling van alle gemeenten in Nederland (met meer dan vijf duizend koopwoningen). Er staan in totaal vijf Groningse gemeenten in de top 10 gemeenten met de hoogste prijsontwikkeling in Nederland: Westerwolde, Delfzijl, Oldambt, Stadskanaal en Het Hogeland. De stad Groningen staat op de 25ste plek met een prijsstijging van 10,1% en een gemiddelde woningprijs van 251 duizend euro.

Van de vier grote steden heeft Utrecht de hoogste prijsstijging

In Utrecht steeg de gemiddelde woningprijs met 10,7%, gevolgd door Den Haag en Rotterdam met resp. 10,0% en 9,4%. Daarmee staat Utrecht op de achtste plaats in de top 10 gemeenten met de hoogste prijsontwikkeling. In Amsterdam was de gemiddelde prijsstijging slechts 6,5% en valt net buiten de top 10 gemeenten met de laagste prijsontwikkeling in het afgelopen jaar.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *