Het e-commerce platform Shopify helpt ondernemers bij het opstarten van een webshop. Of je nu producten online verkoopt of via social media of uit de achterbak van een auto, het platform van Shopify helpt van A tot Z. Dit Canadese bedrijf met een notering op de Amerikaanse beurs maakt alle verkoopkanalen, sociale media en retail locaties inzichtelijk en stelt gebruikers in staat om producten, bestellingen en betalingen te beheren, en daarnaast relaties op te bouwen met de klant. Met het Shopify betaalsysteem worden ook transacties geanalyseerd.
Inmiddels maken meer dan 500.000 bedrijven gebruik van het platform. Er is al voor meer dan 40 miljard dollar verkocht met behulp van Shopify. Daarmee is het één van de grootste spelers in e-commerce. Shopify probeert van iedere gebruiker een ondernemer te maken door technische, operationele en financiële obstakels weg te nemen en iedereen de mogelijkheid te bieden hun bedrijf te laten groeien. Hierbij richt Shopify zich hoofdzakelijk op kleine tot middelgrote bedrijven. Toch zitten er ook een paar grote namen als Google, Tesla, Facebook, Amazon, Nestlé, Amazon, General Electric, Visa en Red Bull in het klantbestand.
De traditionele retailsector staat al even onder druk, maar Shopify lijkt daarvan juist te profiteren. Veel retailers gaan immers over naar de e-commerce omgeving. En hoewel in de Verenigde Staten 43 procent van alle e-commerce verkopen via Amazon gaan, biedt Shopify diverse mogelijkheden. Zo zitten zij bijvoorbeeld achter de koopknop op Pinterest. Ook biedt Shopify een volledig ingerichte Facebook-webwinkel en is er integratie met de Amazon webshop mogelijk.
Overigens biedt Shopify voor winkels met een fysieke locatie ook mogelijkheden. Zo hebben zij een eigen kaartlezer op de markt gebracht die niet alleen creditcards kan lezen, maar ook contactloos betalen mogelijk maakt voor smartphones.
Onlangs presenteerde Shopify de resultaten over het tweede kwartaal en deze waren beter dan verwacht. Ze waren zelfs zo goed dat het bedrijf de outlook voor de rest van het jaar heeft verhoogd.
Shopify ontvangt haar inkomsten via maandelijkse abonnementen, via een percentage van de verkopen en uit online betalingen. In het tweede kwartaal groeide deze omzet met 75 procent op jaarbasis naar 151,65 miljoen dollar.
Wel nam het nettoverlies toe. Dit kwam uit op 14,03 miljoen dollar, wat neerkomt op een verlies van 0,15 dollar per aandeel op de huidige koers van 95 dollar. Het aantal nieuwe gebruikers steeg met 70.000. Eén van de belangrijkste cijfers was de stijging van het MMR (monthly recurring revenue) naar 23,7 miljoen dollar, een toename van 64 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Overigens verwachtte het bedrijf zelf een omzet van 142 tot 144 miljoen dollar en een nettoverlies van 18 tot 20 miljoen dollar.
Het merendeel van de omzet wordt nog steeds in de Verenigde Staten behaald maar vergeet niet dat e-commerce wereldwijd hard groeit. Het platform van Shopify is zowel te integreren met bestaande webwinkels als Amazon, social media als wel ‘stand alone’ te gebruiken. Een extra voordeel is dat bedrijven als Visa, Amazon, Facebook wereldwijd actief zijn, waardoor Shopify in de slipstream profiteert van internationale mogelijkheden.
Shopify heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 9,2 miljard dollar. Hoewel de omzet de afgelopen jaren is gestegen is, is het verlies behoorlijk opgelopen. Shopify kiest er in dit stadium voor om winst te ruilen voor groei. Dit wordt door beleggers goed ontvangen want het aandeel stijgt enorm.
Ondanks dat Shopify nog nooit winst heeft gemaakt, heeft de onderneming intussen wel een beurswaarde van 9,2 miljard dollar. Het bedrijf kiest bewust voor groei en dan gaat de kost nu eenmaal voor de baat uit. Dat vinden de aandeelhouders blijkbaar geen probleem, want de koers van het aandeel stijgt enorm, ondanks dat ze al een aantal keer extra aandelen heeft uitgegeven om verdere expansie te kunnen bekostigen.
Shopify groeit hard, harder dan ze zelf hadden verwacht en ze investeert de binnenkomende gelden in groei, een strategie die bij Amazon goed heeft uitgepakt. De vraag die de beleggers moeten stellen, is of de huidige koers die ontwikkelingen nog wel rechtvaardigt.
Auteur heeft privé geen positie in het aandeel Shopify, cliënten van Fintessa evenmin. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer