fbpx
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Deze zeepbel is een andere zeepbel

Deze zeepbel is uniek en moet als zodanig worden geanalyseerd. De hamvraag gaat niet over het beleggerssentiment maar of centrale banken de abnormale situatie die zij creëerden kunnen beheersen.

De vraag die beleggers in de greep houdt is of er een zeepbel is op de Amerikaanse aandelenmarkten is ontstaan. ​ Pessimisten wijzen op de hoge koerswinstverhoudingen maar de optimisten (stieren) zien weinig bewijs van een euforie. Dit onderscheid gaat echter voorbij aan de risico. De huidige dreiging is “financiële engineering” van allerlei aard.

Let op beste beleggers! De rente op uw spaargeld staat historisch laag. Beleggen kan hiervoor een alternatief zijn. Wilt u ook profiteren maar mist u de ervaring en de kennis of heeft u geen tijd ervoor? Dan hebben wij een automatisch beleggingssysteem voor u die gemiddeld 113% per jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 22.837 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag nu kosteloos informatie aan

Zeepbellen op de markten zijn formeel gezien en historisch van aard de overwaardering van activa zoals de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Tulpen waren in het 17de-eeuwse Nederland erg populair en zeer kostbaar. De tulp was in de 16de eeuw in Nederland ingevoerd vanuit Turkije. In de loop van de 17de eeuw kwam Nederland in de ban van een rage: de tulpenmanie of tulpomanie. Er ontstond een enorme speculatiezucht en een windhandel in tulpenbollen: de bollen werden al (door)verkocht voordat ze bij een handelaar in bezit waren en een exclusieve bol kon – in de toptijd – evenveel opbrengen als een Amsterdams grachtenpand! Vooral de tulpen uit de omgeving van Haarlem deden het goed.

De meeste recente zeepbel was die van de huizenmarkt die in 2007/2008 knapte. Onderzoek wijst uit dat een dergelijke euforie nu niet aanwezig is. Volgens een enquête van  Northern Trust Asset Management is er momenteel slechts 65% van de beleggers sprake van een overwaardering op de aandelenmarkten.

Aan de andere kant is de visie van de pessimisten (beren) begrijpelijk. De waarderingsmaatstaven zijn torenhoog. Robert Shiller’s CAPE-ratio ligt boven de 30, en ligt daarmee boven die van 1929 ten tijde van Zwarte Dinsdag . Ook hebben wij u erop gewezen dat de beurs schaatst op dun ijs. Slechts een handvol aandelen zijn goed voor de grootste deel van de stijging van de beurs. Apple, Facebook en Amazon waren goed voor bijna een derde van de stijging van de toonaangevende beursgraadmeter. Dit is een teken dat de stijging niet echt duurzaam is. Van de 10 S & P-aandelen die dit jaar het hardst zijn gestegen zijn, zijn er 8 binnen de technologie. Bovendien is de short interest (hoeveel aandelen zijn er short gegaan ten opzichte van het totaal aantal verhandelde aandelen) gedaald naar een all-time dieptepunt van 2% van de verhandelde aandelen, de helft van het S & P gemiddelde.

Als we echter onder de motorkap kijken, dan vertelt de markt iets anders. Als we namelijk kijken naar de fundamentele situatie van technologiebedrijven en hun vooruitzichten, dan zijn hun waarderingen helemaal niet extreem. Zijn verdienen het om de markt te leiden. Hun betere prestatie is niet verbazingwekkend.

De markten werden de afgelopen jaren overspoeld met kapitaal, mede door de activiteiten van centrale banken en financiële innovaties. Tegelijkertijd daalde het aantal beursnoteringen. Dus bij een toenemende vraag (overvloedig kapitaal) en tegelijkertijd een afnemende aanbod, is het niet verwonderlijk dat de waarderingen zo hoog zijn gestegen. Met andere woorden: deze zeepbel is niet gecreëerd door de markt maar vooral door de activiteiten van centrale banken. Beleggers zijn niet gevoelig voor fundamentele factoren. Zij blazen niet de waarde van een bepaalde activa zoals ten tijde van de tulpen op maar reageren rationeel op het beleid van centrale banken. De hamvraag is dus: kunnen centrale banken dit oneindig volhouden en wat als zij de geldkraan dichtdraaien.

De gigantische opkomst van passief beleggen is een illustratie van de gevolgen van het beleid van monetaire autoriteiten en het verschil met andere zeepbellen. . In het afgelopen jaar werd de alarmbel geluid door Steven Bregman, mede-oprichter van Horizon Kinetics, een bedrijf gespecialiseerd in inefficiënte markten. Volgens hem hebben de ETF’s de grootste zeepbel aller tijden gecreëerd. “Een enorme systematische risico voor iedereen die denkt dat zijn portefeuille goed gespreid is, is hier blootgesteld aan”.

Centrale banken hebben een ongekende stabiliteit op de aandelenmarkten gegenereerd waardoor het moeilijker wordt voor actieve beleggers om koopjes te vinden. Veel paasieve beleggingsstrategieën zijn echter gekoppeld aan een lage beweeglijkheid. Zij rekenen er dus op dat de markt kalm blijft en impliciet dat de centrale banken de markten blijven ondersteunen. Als de monetaire autoriteiten zich echter gaan terugtrekken dan kan het leiden dat de algoritmes in werking worden gesteld waarbij de markt een snoekduik gaat maken.

Let op beste beleggers! De rente op uw spaargeld staat historisch laag. Beleggen kan hiervoor een alternatief zijn. Wilt u ook profiteren maar mist u de ervaring en de kennis of heeft u geen tijd ervoor? Dan hebben wij een automatisch beleggingssysteem voor u die gemiddeld 113% per jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 22.837 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag nu kosteloos informatie aan

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Deze zeepbel is een andere zeepbel”

 1. Avatar

  Er is een zeepbel en die is in de treasury/bund market.
  Die gaat binnenkort knappen waardoor de aandelen markten nog veel hoger zullen gaan.

 2. Avatar

  Je kunt het geen zeepbel noemen, het gaat niet anders dan het jaar 2007..
  Dat centrale banken wat meer aanwezig zijn, dat is hun probleem, en ze zullen er snel genoeg achter komen dat markten niet te sturen zijn, als ze dat onderhand al niet weten..

 3. Avatar

  Zeepbel in huizenmarkt 2007/2008???
  Dat is een verhaal maar nooit werkelijkheid geworden.
  Huizenmarkt inmiddels op gelijk nivo als toen na een tijdelijke daling van 25%.

  Er zijn vele aandelen en andere zaken die het slechter hebben gedaan maar die we echt geen zeepbel willen noemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *