Shell-topman Sawan doet wat hij belooft

“Je mag mij afrekenen op resultaat, discipline en aandeelhouderswaarde”, vertelde Shell-topman Wael Sawan in zijn strategiepresentatie kort na aantreden op 1 januari 2023. De bedrijfscijfers over het derde kwartaal van dit jaar zijn geheel in lijn met die belofte. Aandeelhouders met een focus op de korte termijn kunnen tevreden zijn.

De aandeelhouder op de eerste plaats

Verrassend waren ze niet, die cijfers. Een oliegigant als Shell is voor een groot deel afhankelijk van de ontwikkeling van olie- en gasprijzen. Die waren in het derde kwartaal onverminderd hoog. De aangepaste nettowinst van Shell kwam uit op $6,2 miljard, gelijk aan het gemiddelde van de analistenverwachtingen. De Upstream- en Chemicals-divisies deden het iets beter dan verwacht, de Marketing-divisie iets minder. Opvallend, maar niet verrassend, is dat het bedrijfsonderdeel Renewables het derde kwartaal zelfs eindigde in de min.

Het meest opvallende cijfer in de publicatie is de CFFO (cash flow from operations), die met $12,3 miljard duidelijk hoger uitkwam dan de analistenverwachting van $11,1 miljard. De CFFO combineert resultaat en discipline met elkaar. Het stelt Sawan in staat om een nieuwe aandeleninkoop van $3,5 miljard te starten en te pochen dat het totaal van $6,5 miljard in de tweede helft van 2023 nu al flink hoger is dan de $5 miljard die hij beloofde tijdens zijn strategiepresentatie in juni.

Aandeel Shell aan kop

Van de zeven grootste, Westerse oliemaatschappijen (ExxonMobil, Chevron, Shell, TotalEnergies, ConocoPhillips, BP en Equinor) presteert het aandeel van Shell dit kalenderjaar het beste: +17% zonder dividend. De Amerikaanse giganten ExxonMobil en Chevron kondigden recent miljardenovernames aan (respectievelijk Pioneer voor $59 miljard en Hess voor $53 miljard), maar zien zich daarvoor op de beurs vooralsnog niet beloond.

Door te snijden in de kosten daar waar ze niet direct bijdragen aan het operationele resultaat vergroot Sawan onmiddellijk de aandeelhouderswaarde. Maar het zou een fout zijn om te veronderstellen dat er niet aan de lange termijn wordt gedacht. Op 18 oktober tekende Shell in Qatar een deal om vanaf 2026 Nederland voor 27 jaar(!) te voorzien van 3,5 miljoen ton aan vloeibaar aardgas (LNG). LNG is een tak van sport waarin Shell het verschil kan maken. Bedrijfsonderdelen waar dat niet het geval is, bijvoorbeeld het Chemicals Park in Singapore, liggen op tafel voor een strategische review.

Toch weer groene overname?

Ondertussen houdt Sawan de hand op de knip. Investeringen worden alleen gedaan om de kernactiviteiten (voornamelijk olie en gas) te ondersteunen. Shell leent geen extra geld om de schuldpositie van $40 miljard niet verder op te laten lopen. Dat is een logisch besluit gelet op de sterk opgelopen rente én het feit dat het steeds moeilijker wordt om bij financiële instellingen überhaupt nog financiering los te krijgen voor fossiele activiteiten.

Het is wachten op de volgende strategische zet van Sawan: een overname om een nieuwe loot aan de Shell-stam toe te voegen, vergelijkbaar met de overname van British Gas in 2016. Het zou niemand moeten verbazen als dat juist een overname op het gebied van duurzame energie zal zijn, want dat heeft onmiskenbaar de toekomst. Maar Sawan heeft geen haast. Enerzijds zorgen de hoge energieprijzen ervoor dat de kasstromen zijn kant uit blijven komen. Anderzijds neemt – juist ondanks – die hoge energieprijzen de rentabiliteit van groene initiatieven alleen maar verder af, getuige de dramatische afschrijvingen op windmolenparken op zee door Siemens Energy en deze woensdag nog het Deense Ørsted. “Timing is everything” gaat niet alleen op voor beleggers, maar ook voor bedrijfsbestuurders.

 

Koersontwikkeling Big Oil aandelen in 2023

Aandeel Koersrendement in 2023*
Shell +16,8%
TotalEnergies +8,7%
Equinor +6,0%
BP +4,8%
ConocoPhillips +0,7%
ExxonMobil -4,0%
Chevron -18,9%

Bron: Yahoo Finance. Koersrendement in lokale valuta t/m 1 november 2023, zonder dividend.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.