Roche speelt een vooraanstaande rol op het gebied van oncologie en draagt met innovatieve producten en diensten bij aan vroegtijdige opsporing, preventie, diagnose en behandeling van kanker. Roche produceert echter ook antibiotica en verschillende medicijnen tegen neurologische aandoeningen als MS, Alzheimer, Parkinson, immuunziekten, malaria en hart- en vaatziekten.
Binnen de ‘Big Farma’ is Roche een van de meest winstgevende bedrijven. In 2009 nam de farmaceut het Amerikaanse Genentech over. Daardoor werd de pijplijn en de al gepatenteerde medicijnenportefeuille van de farmaceut enorm uitgebreid. Roche is mede door deze overnames tegenwoordig ‘s werelds grootste biotechbedrijf. Biotechnologie focust zich op het ontwikkelen van medicijnen middels levende organismen. Roche steekt al decennialang veel geld in het onderzoek naar nieuwe, innovatieve medicijnen en heeft met succes veel patenten voor lange tijd vastgelegd.
Van veel farmaceuten lopen de komende tijd een aantal patenten van belangrijke medicijnen af. Daardoor krijgen andere spelers de kans om generieke varianten de markt op te brengen. Ook van biotech medicijnen bestaan generieke varianten: de zogenaamde biosimilars. Roche heeft een aantal zeer succesvolle medicijnen die door middel van patenten lang beschermd waren. De belangrijkste blockbusters van Roche zijn: Rituxan met een jaarlijkse omzet van 7,4 miljard dollar en Avastin en Herceptin met beide een jaarlijkse omzet van 6,9 miljard dollar. Het zijn alle drie medicijnen tegen kanker, waar inmiddels de patenten in diverse markten zijn verlopen. Voor al deze medicijnen liggen ook al biosimilars op de plank.
In plaats van bij de pakken neer te zitten heeft Roche op grote schaal geïnvesteerd in R&D om nieuwe medicijnen op de markt te brengen. Afgelopen jaar bedroegen deze investeringen maar liefst 10 miljard dollar. Het voordeel van zelf investeren is ook nog eens dat Roche zo (te) dure overnames uit de weg gaat.
Tevens heeft Roche medicijnen ontwikkeld die in combinatie met de bestaande blockbusters nog beter werken of die door ze op een andere manier in te brengen, bijvoorbeeld onder de huid, veel tijd en geld besparen. Ondanks dat de blockbusters hun exclusiviteit verliezen is de kans op zich groot dat artsen de bestaande medicijnen blijven kiezen, mogelijk in combinatie met de genoemde nieuwe medicijnen. Helaas bleek onlangs dat de onderzoeksresultaten tegenvielen van de combinatietherapie tegen borstkanker van Herceptin met het door Roche nieuw ontwikkelde medicijn Perjeta.
De rest van de pijplijn van Roche is zeer goed gevuld. Binnen de sector is het een van de sterkste. Vooral dit jaar, 2017, staat bol van nieuwe medicijnen die hopelijk de laatste goedkeuringen kunnen verwerven om vervolgens in productie genomen te mogen worden.
De eerstekwartaalcijfers waren beter dan analisten hadden verwacht. De totale verkopen stegen met 4 procent naar 12,9 miljard Zwitserse Frank. De verkopen van Herceptin en Kadcyla waren goed. Roche hield vast aan de vooruitzichten voor de rest van het jaar. De omzet zal met ‘low-to-mid-single-digits’ groeien en de winst in lijn met de omzet. De nieuwe medicijnen Tecentriq (medicijn tegen blaaskanker dat gebruikt wordt als mensen geen chemo kunnen krijgen) en Perjeta (medicijn tegen borstkanker dat samen met Herceptin wordt gebruikt) kenden beide sterke groeicijfers. Roche kreeg met Tecentriq onlangs een tegenvaller te verwerken. Het medicijn is Fase 3 in de Verenigde Staten (nog) niet met goed gevolg doorgekomen.
Roche is op basis van de koerswinstverhouding niet duur. Voor dit jaar wordt zo’n 17 keer de winst en voor volgend jaar 15,8 keer de winst betaald. In tegenstelling tot de beurzen is de koers van het aandeel Roche de afgelopen twee jaar nauwelijks van haar plek gekomen. Het dividendrendement komt uit op 3 procent. De marktkapitalisatie van Roche bedraagt 230 miljard Zwitserse Frank. Roche heeft een totale schuldenpositie van 22,3 miljard Zwitserse Frank. Maar de rente die Roche hierop betaalt is extreem laag. Afgelopen maart gaf Roche een obligatie uit met een looptijd van anderhalf jaar en een coupon van 0 procent. Deze obligatie werd uitgegeven op een prijs van 100,75, dus met een negatief effectief rendement. Voor obligaties met een looptijd van 7,5 jaar betaalt het bedrijf 0,1 procent per jaar, de looptijd van 12 jaar 0,45 procent. Hieruit valt op te maken dat beleggers, net als ik, veel vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf. Maar gezien de mooie groeivooruitzichten en het goede dividendrendement koop ik liever de aandelen dan de obligaties. Daarmee beleg je voor de lange termijn in een van de sterkste farmaceuten ter wereld.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Roche in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer