Dat het Internet of Things (IoT) een mooie toekomst wacht, dat is wel duidelijk. De consultants van McKinsey hebben uitgerekend dat de ecomomische impact van IoT in 2025 een waarde kan hebben van $ 3,9 biljoen tot misschien wel $ 11,1 biljoen. Dat zijn duizelingwekkende bedragen. Een van de industrieën die profijt kan trekken van de onstuitbare opmars van IoT is uiteraard de halfgeleiderindustrie.
Hoewel het belang van IoT moeilijk te overschatten lijkt, is er reden om te waken voor een te groot enthousiasme. Er zijn nog steeds veel beren op de weg die de verwachte snelle opmars kunnen vertragen. Daarbij mag men denken aan technologische problemen of problemen vanuit het oogpunt van toezicht. Een tot dusverre verontachtzaamd probleem is dat van de veiligheid. Althans dat denkt de Global Semiconductor Alliance. Deze club heeft een aantal grote probleemgebieden gedefinieërd die dringend om een oplossing vragen, waarbij deze belangenbehartiger een grote rol weggelegd ziet voor de semiconductor industry.
Het eerste probleemgebied is dat van de complexiteit. Het IoT is een complex systeem van verbonden devices en dat maakt het kwetsbaar. Veiligheid behoort voor de totale keten van verbonden devices gegarandeerd te zijn, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Een ketting blijkt in de praktijk net zo sterk als zijn zwakste schakel. Hackers blijken vooralsnog goed in staat die zwakke schakel te detecteren en vervolgens aan te vallen. Het is onduidelijk wie deze technologische uitdaging aanpakt.
Het 2de probleem is het ontbreken van standaarden. Grote spelers in IoT hebben allemaal hun eigen technologische aanpak die vaak niet aansluit bij die van de buurman. Een gebrekkige standaardisatie van technologieën vertraagt de technologische opmars. Het is immers onduidelijk wat morgen de standaard is. Het uitblijven van standaardisering binnen het IoT maakt het probleem van de veiligheid alleen maar groter. En dan te bedenken dat de klant veiligheid als een non-issue ziet. Veiligheid is een commodity en daarom zijn producenten en consumenten niet bereid voor veiligheid te betalen. Dat is het 3de probleem. Het moge duidelijk zijn, dat deze opstelling op den duur fnuikend kan uitpakken voor de technologische vooruitgang. Het mag eveneens duidelijk zijn, dat het voor de halfgeleiderindustrie niet erg aantrekkelijk is om grootschalig in veiligheidsconcepten te gaan investeren. Temeer, omdat veel potentiële afnemers nog steeds de mening zijn toegedaan dat softwarebouwers een grotere expertise hebben als het om veiligheid gaat.
Het is nu aan de semiconductorindustry om potentiële afnemers te overtuigen van hun kennis en kunde. Daartoe bestaan meerdere mogelijkheden. De eerste is dat de semiconductorbedrijven een toolkit met oplossingen ontwikkelen. Die moet hen in staat stellen hun veiligheidsoplossing aan te passen aan iedere afnemer. Het kunnen dan state-of-the-art oplossingen zijn of gestandaardiseerde toepassingen voor klanten voor wie veiligheid niet de hoogste prioriteit heeft.
Om de markt van hun toegevoegde waarde op het gebied van veiligheid te overtuigen zouden bedrijven een onafhanelijke instantie kunnen inschakelen. Die moet hun veiligheidsconcepten beoordelen en er een stempel opzetten. Ook moeten ze voor individuele klanten zogeheten business cases ontwikkelen die de potentiële afnemer in staat stelt de waarde en de voordelen van de diverse oplossingen te kwantificeren. Een laatste mogelijkheid is, dat bedrijven hun net verder werpen en naar nieuwe markten opzoek gaan en daar hun veiligheidsoplossingen aanbieden. Dan kan het gaan om bijvoorbeeld de markt voor gateway communication of communication protocols.
Dat klinkt overigens gemakkelijker dan het is. Ook op deze terreinen is de concurrentie enorm en bovendien moeten de semiconductorbedrijven op deze gebieden hun expertise naar een hoger niveau brengen.
Hoewel IoT een duidelijk veiligheidsprobleem heeft, wordt de ernst ervan voorlopig onvoldoende onderkend. Ook is duidelijk dat de semiconductor industrie een grote bijdrage kan leveren aan de oplossing van dit probleem. Het probleem voor de sector is dat de klant geen zin heeft om de portemonnee te trekken voor het aanbod van de sector. Dat plaatst menig bedrijf voor een dilemma. Stoppen met het ontwikkelen van veiligheidsconcepten en zo wellicht op den duur de boot te missen of toch maar doorgaan in de hoop dat het morgen beter wordt!
De sector Informatietechnologie vormt sinds tijden het hart van de digitalisering van de economie. Software gaat steeds meer optreden als disruptor van andere sectoren, zoals Healthcare, Media, maar ook delen van de Industrie.
Het belang van de Cloud zal voor bedrijven komende jaren alleen maar toenemen. Het accent gaat verschuiven van building IT naar consuming IT. Grote bedrijven hebben inzake Cloud Services een duidelijke voorkeur voor grote aanbieders als Amazon, Google en Microsoft. Dankzij de groeiende connectiviteit in de wereld, zoals The Internet of Things, zal de vraag naar cybersecurity toenemen. Het tijdperk van Big Data biedt de sector technologie onvermoede kansen.
Gezien het feit dat technologische verandering een megatrend is hebben wij deze, sterk op kennis gedreven sector overwogen.
De volgende namen hebben wij opgenomen in de Modelportefeuille: Apple, ASML en Intel.
Apple: Koersdoel $ 185
Apple gaat tot maart 2019 $ 300 miljard aan aandeelhouders teruggeven
Afhankelijkheid van de iPhone wordt geleidelijk minder
Verwachtingen rondom iPhone 8 zijn hooggespannen
ASML: Koersdoel € 145
Definitieve doorbraak EUV technologie is een feit
Markt ontwikkelt zich in 2017 beter dan verwacht
Doelstelling van omzet van $ 10 miljard in 2020 binnen handbereik
Intel: Koersdoel $ 45
Intel kan de prijzen van zijn producten en diensten verhogen
De groei bij de Data Centre Group gaat weer versnellen
De waarderingen zijn redelijk
Gratis nieuwsbrief
ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.