Nieuwe overnamegolf op komst?

Ofschoon het Damrak de afgelopen periode in het teken stond van overnamekoorts, is het aantal fusies en overnames wereldwijd sterk afgenomen. Dat kan echter ook weer snel veranderen wanneer de economische vooruitzichten verbeteren. Er staat namelijk veel geld aan de zijlijn.

Na de inmiddels bezegelde overname van TNT door het Amerikaanse UPS, werd de overnamekoorts op het Damrak onlangs verder aangewakkerd door de plannen van America Movil om KPN gedeeltelijk in te lijven.

Het Mexicaanse telecomconcern van multimiljardair Carlos Slim wil zijn belang in KPN zoals bekend vergroten van de huidige 4,8% naar circa 28% en heeft daarom een gedeeltelijk bod uitgebracht van €8,00 per aandeel. Hoewel niet hardop gezegd, is de kans uiteraard groot dat dit de opmaat is naar een volledige overname. Daarmee zou het Damrak, dat toch al jaren met een ongekende leegloop kampt, opnieuw een toonaangevend beursfonds kwijtraken.

Bedrijven voorzichtig
Internationaal is het beeld echter anders. Uit research van consultancybureau Towers Watson blijkt dat het aantal fusies en overnames met een omvang van meer dan €100 miljoen in het eerste kwartaal slechts uitkwam op 131 wereldwijd. Ter vergelijking: over geheel 2011 vonden er meer dan 800 transacties plaats. Volgens Mergermarket was 2011 zelfs het drukste jaar sinds 2008 met in totaal bijna $2.200 miljard aan deals.

Na een sterke start is het activiteitenniveau in de loop van 2011 echter duidelijk teruggelopen, welke trend zich dit jaar dus lijkt voort te zetten. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met de onzekere economische omstandigheden. Bedrijven kijken daardoor de kat uit de boom.

Bovendien zijn banken terughoudend met het verstrekken van krediet, zodat ook de financieringsmogelijkheden beperkt zijn. Hier hebben echter vooral financiële partijen, zoals private equity en andere grote beleggers, last van.

Financiële slagkracht
Bedrijven staan er financieel sterker voor dan ooit en hebben goed gevulde kassen. Daar komt nog bij dat zij door de historisch lage rente zeer goedkoop vreemd vermogen kunnen aantrekken. Kijk maar naar Volkswagen, dat onlangs met gemak een vijfjarige obligatielening bij beleggers plaatste tegen een coupon van slechts 1,875%. Het Amerikaanse Caterpillar kwam onlangs met een driejaarslening met een coupon van 1,375%.

De financiële slagkracht van het bedrijfsleven is kortom enorm. De omvangrijke kasreserves moeten ook aan het werk worden gezet. Als bedrijven geen goede investeringsmogelijkheden zien, dan zullen de aandeelhouders immers eisen dat de overtollige middelen naar hun worden teruggesluisd in de vorm van dividend of door de inkoop van eigen aandelen.

Groei via overnames
Doordat de markten in het Westen grotendeels verzadigd zijn, kunnen bedrijven hier in feite alleen nog groeien via overnames.  Zodra de heersende onzekerheden in de wereldeconomie verminderen en de financiële markten in een rustiger vaarwater komen, ligt een nieuwe overnamegolf dus voor de hand.

Autonome groeimogelijkheden doen zich vooral voor in opkomende landen, maar ook hier zijn overnames de uitgelezen manier om snel marktaandeel te pakken. Een interessante ontwikkeling die we de afgelopen jaren zagen, is dat ook steeds meer bedrijven uit China, India, Brazilië en andere opkomende landen tot de mondiale top doorstoten. Deze bedrijven laten zich dan ook steeds vaker gelden in overnames op de gevestigde Westerse markten.

Los van nationale sentimenten is een nieuwe overnamegolf voor beleggers goed nieuws, want de aandeelhouders kunnen vaak een fraaie overnamepremie opstrijken. Bovendien wordt het gehele beursklimaat positief beïnvloed door overnames en fusies, die immers duiden op vertrouwen in de toekomst bij bedrijven.

drs. Jochem Baalmann
Partner Indexus Groep
DSI Beleggingsadviseur & DSI Financieel Adviseur
www.indexus.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.