Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Never sell Shell?

Vooruitlopend op de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal hielden beleggers rekening met mogelijke tegenvallers, omdat branchegenoten zowel slechtere cijfers publiceerden als waarschuwden voor de gevolgen van de sancties op Rusland. Shell presteerde echter verrassend goed en wist een nettowinst te behalen van 6,1 miljard dollar, 33 procent hoger dan vorig jaar en ruim 600 miljoen dollar hoger dan analisten hadden verwacht. Shell wist eveneens de productie van olie en gas op te schroeven, waar de markt rekende op een daling.

Ondanks de forse winstwaarschuwing van afgelopen januari is de koers van Shell bezig aan een opmerkelijke opleving. Het geeft de voorkeur van beleggers voor kwaliteit aan dit jaar. Beleg je in kwaliteitsaandelen dan doe je het waarschijnlijk goed. Ben je daarentegen te speculatief bezig dan kan het zijn dat de bullmarkt grotendeels aan je voorbijgaat.

Sinds het aantreden van de nieuwe topman Ben van Beurden is Shell overigens bezig aan een omvormingsproces. De uitgangssituatie was een toenemende spanning tussen de noodzaak om in de toekomst te blijven investeren en tegelijk het riante dividend te blijven uitkeren. En dat tegen de achtergrond van de steeds verder dalende olieproductie. Iets waar overigens niet alleen Shell, maar alle oil majors mee te kampen hebben. De olieconcerns moeten steeds meer hun olie opboren in ver af gelegen gebieden (diepzee, Nigeria) met de daarmee gepaard gaande stijgende kosten. Het schijnt dat pas bij een olieprijs van 100 dollar break-even gedraaid kan worden. Bedenk dat de olieprijs aan het begin van deze eeuw nog onder de 20 dollar per vat noteerde. De wereld is de afgelopen 15 jaar behoorlijk veranderd.

Shell heeft zich halverwege 2013 ten doel gesteld om van 2012 tot 2015 175 tot 200 miljard dollar aan kasstroom te genereren. Eind 2013 was al 86,5 miljard dollar binnengehaald. In Q1 kwam daar nog 14 miljard bij. Toch zal het tempo van verkopen behoorlijk omhoog moeten om uiteindelijk aan deze 175-200 miljard te kunnen komen.

Mogelijke verkopen moeten passen binnen het streven om zich meer op kernactiviteiten te concentreren en om kapitaalefficiënt te opereren. Ondertussen heeft Shell ook aangekondigd het Amerikaanse Midstream Partners naar de beurs van Wall Street te zullen brengen. Midstream houdt zich bezig met de ontwikkeling en aanschaf van pijpleidingen en andere hulpmiddelen bij het transport van olie en gas.

Shell wordt steeds wat kleiner en produceert ook steeds minder olievaten per dag. Het is een daling die al jaren gaande is. Enerzijds moet Shell fors investeren in steeds duurdere productiefaciliteiten om deze dagelijkse productie op peil te houden (vaak investeringen voor minstens twintig jaar) en anderzijds moet Shell haar, overigens redelijk trouwe, schare aan beleggers aan zich blijven binden met een mooi en liefst stijgend dividend. Dat dividend wordt in het vervolg overigens niet langer uitgekeerd in de vorm van stock, want dat wordt Shell te prijzig.

Daar zit de spanning: want hiervoor is een enorme kasstroom noodzakelijk en waar moet die vandaan komen? Voorlopig uit gedeeltelijke verkopen van bezittingen. Maar wanneer je steeds kleiner wordt neemt ook de toekomstige potentie om winst te genereren verder af.

So far so good. Shell maakt veel geld vrij en kan de komende tijd aan beide verplichtingen blijven voldoen. Maar op de lange termijn? Kan er bij een steeds verder afnemende olieproductie voldoende kasstroom worden gegenereerd om én het dividend te blijven uitkeren én te blijven investeren? Beleggers hebben er getuige de koersontwikkeling veel vertrouwen in. Never sell Shell? Time will tell….

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Royal Dutch Shell in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *