ASML is al jaren één van de pareltjes van de Amsterdamse beurs. Sterker nog, het bedrijf is uitgegroeid tot Neerlands trots in bange dagen! ASML is inmiddels fors groter dan het moederbedrijf waar het uit is voortgekomen, te weten Philips. ASML heeft tegenwoordig een marktkapitalisatie van 29,5 miljard euro tegen Philips 22,7 miljard euro.
De koers van ASML deed in de herfst van 2008 nog ruim 10 euro om vervolgens op te klimmen naar een hoogste punt ooit van ruim 74 euro in oktober vorig jaar. Destijds had ASML ook nog maar een jaaromzet van 1,6 miljard euro tegen een verwachte omzet van 6,7 miljard euro nu!
Dit voorjaar daalde de koers van ASML tot een dieptepunt van 56 euro. Inmiddels is deze weer wat hersteld naar 66 euro. De reden van de daling was voornamelijk de omzetwaarschuwing dit vroege voorjaar. ASML gaf aan over het eerste half jaar een omzet te verwachten van 3 miljard euro. De verwachting was 3 miljard euro exclusief de EUV-machines. Ook gaf het bedrijf aan een terugval in de omzet te verwachten in het derde kwartaal. ASML zal dus waarschijnlijk niet de verwachting van de analisten van 6,7 miljard euro over heel 2014 kunnen realiseren.
Volgens ASML zijn haar klanten wat voorzichtiger geworden met bestellingen, maar vormt dit geen reden tot zorg. Topman Peter Wennink verwacht dat 2014 desondanks toch een goed jaar zal gaan worden. Klanten zouden vooral moeite hebben met het tempo waarmee de industrie innoveert. Fabrikanten van chipmachines zijn op zoek naar steeds betere fabricage technologieën die voldoen aan de sterke vraag naar processors en geheugenchips voor smartphones en tablets. ‘Uiteindelijk zullen ze uitkomen bij EUV’, aldus Wennink. De recente daling van de koers was waarschijnlijk een mooi instapmoment.
Wat is EUV? EUV staat voor Extreme Ultra Violet, refererend aan de lichtbron gebruikt in de lithografische machines. EUV is een stuk sneller dan de vorige generatie ‘deep ultraviolet’. Het stroomverbruik van chips neemt af, de rekenkracht neemt toe en de productie wordt goedkoper. Kortom, de Wet van Moore (mede oprichter van Intel) lijkt nog steeds op te gaan. Moore schreef al in 1970 dat de capaciteit van iedere chip iedere 24 maanden moet verdubbelen om technische ontwikkelingen te kunnen blijven ondersteunen. ASML gaat dit jaar 8 EUV-machines verkopen. Deze machines kosten 80 miljoen euro per stuk.
ASML is het enige bedrijf dat deze nieuwe technologie aankan. Met EUV kunnen bedrijven zoals gezegd nog kleinere en preciezere chips maken en kan ASML monopolist worden. De klanten zijn chipfabrikanten als Intel, TSMC, Samsung en Toshiba. Zij werken ook nog met andere partijen en dat kost veel extra geld. Straks hoeven ze alleen nog maar bij ASML aan te kloppen. Positief voor ASML is verder dat klant en aandeelhouder Intel onlangs de omzetverwachting verhoogde, omdat men de verkopen van Pc’s ziet aantrekken.
ASML zegt dat de ontwikkeling van EUV op schema ligt. ASML blijft de marktleider en is nog steeds van onschatbare waarde. ASML blijft een bedrijf met toekomst. Het is voorlopig de enige producent wereldwijd van EUV-machines, maar het blijft de vraag of bijvoorbeeld de Chinezen op zeker moment niet met een soort van een, goedkopere, kopie kunnen komen. Anderen zijn hun voorgegaan in deze! Geen enkele technologie is zo superieur dat er na verloop van tijd geen vervangende technologie komt. Zolang ASML monopolist is, is de huidige hoge koerswinstverhouding van 23 op de verwachte winst voor 2014 echter volledig terecht.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben aandelen ASML in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer