Een van de meest besproken aandelen op de Amsterdamse beurs en ook op deze site betreft telecombedrijf KPN. Wat wil je ook, tot vorig jaar nog eigen aandelen inkopend en een bod van 8 euro door America Movil als zijnde ‘te laag’ afwimpelend. Nog geen 12 maanden later in hoge financieringsnood omdat een licentie voor 4G er nogal inhakt, zodat een bedelronde bij de bestaande aandeelhouders gepland staat. En oh ja, op dividend van enig belang hoeven we de eerste jaren niet te rekenen. Er zijn CEO’s om minder de laan uitgestuurd.
De feiten zijn dat KPN liefst 4mld euro nodig heeft om de balans te versterken. KPN’s eigen invulling van het begrip 4G blijkbaar. 3mld daarvan zal worden opgehaald via een claimemissie, het andere miljardje via zogeheten hybride instrumenten. Denk daarbij aan converteerbare leningen en dergelijke, uiteindelijk bijdragend aan het eigen vermogen. Die claimemissie van 3mld viel mij persoonlijk in die zin mee, dat ik al van de volle 4mld was uitgegaan. De markt had blijkbaar toch rekening gehouden met een escape in de zin van een blokkade door America Movil van miljardair Slim, of juist een aantrekkelijker alternatief waarbij het aandelenkapitaal minder of niet zou verwateren. Anders valt de hernieuwde koersdaling van het aandeel tot onder 3 euro moeilijk te verklaren.
Nu de feiten zijn zoals ze er liggen is het plaatje duidelijker. Om 3mld euro uit de markt te halen via een claimemissie zullen er ongeveer net zoveel nieuwe aandelen moeten worden uitgegeven dan dat er nu uitstaan. Een verwatering van circa 100% aldus. Uitgaande van de huidige beurskoers van KPN rond 2,80 euro zal het een behoorlijk karwei worden de emissieprijs boven de 2 euro te krijgen. Om het simpel te houden: op dit moment (uitgaande van beurskoers 2,80) zouden ze er een 1 op 1 claimemissie van kunnen maken tegen emissieprijs 2,10 euro met claimwaarde 0,35 euro en een ex-claimprijs van 2,45 euro. Daarmee zou de 3mld ongeveer worden gehaald met totaal 1,42mld nieuwe aandelen waar er nu even zoveel uitstaan. Let wel, in de praktijk zal het ongetwijfeld anders uitpakken, maar dit rekent wel zo makkelijk om het inzichtelijk te maken.
Zodra de claimemissie dan echt van start gaat (medio april?), normaliter een proces dat 2 weken in beslag neemt, zullen de aandelen KPN ex-claimrecht noteren. Doorgaans is dit netto een koersdrukkend proces, zeker als de verwatering fors is en daar is bij 100% of meer toch sprake van. Een dergelijke emissie is een lustoord voor grote arbitrageanten (hedgefunds) en doorgaans ook zeer lucratief voor begeleidende banken. Verklaring hiervoor is dat iedere bestaande aandeelhouder die zijn belang in KPN procentueel gezien op peil wil houden, over voldoende kapitaalkracht moet beschikken. Daar is logischerwijs gezien niet iedere partij toe in staat, of men wenst de exposure aan een bedrijf niet te verhogen, waardoor een aanzienlijk deel van de claimrechten op de markt wordt verkocht. Wat dan weer vooral wordt opgepakt door eerder genoemde partijen die elk theoretisch verschil met de beurskoers van het aandeel wegarbitreren. En dat is doorgaans koersdrukkend van aard.
Op dit moment zie ik koersen tussen 2,00 en 2,50 euro voor KPN zodra de emissie van start gaat als meest waarschijnlijk. De datum van 10 april voor de Bava (aandeelhoudersvergadering die onder andere besluit over deze emissie) is nog 6 weken vanaf nu. Dat kan nog positief uitpakken indien het aandeel in de tussentijd hoger wordt gezet, wat de verwatering zou verminderen. Anderzijds dient een claimemissie bij voorkeur zo snel mogelijk te worden uitgevoerd, omdat de meeste marktpartijen liever niet aan de koopkant opereren met een dergelijke verwatering en gemiddeld genomen koersdrukkend emissieproces op komst. Ofwel, hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de koers blijvend onder druk staat.
Om met een positieve noot af te sluiten: uiteindelijk zie ik KPN zodra eenmaal de balans is versterkt en de vermogensverhoudingen positiever zijn als een koopkandidaat voor de langere termijn. Met een dikkere Mexicaanse vinger in de pap van America Movil, met 2 leden in de RvC en een op peil blijvend 28% belang, is de kans groot dat meneer Slim de komende jaren zijn grip op het bedrijf vergroot. Uitmondend vroeg of laat in een totaal bod. Helaas hebben de aandeelhouders van nu daar nog weinig aan, nu zeker lijkt dat je onder 2,50 dadelijk genoeg stukken kan inslaan.
Leon Hillen
VermogensVisie Nederland
Ik ken Carlos Slim niet, maar ik kan me voorstellen dat met zijn achtergrond hij de huidige raad van bestuur die zijn bod als te goedkoop had bestempeld niet hoog acht en daarom ook gebruik zal maken van zijn recht om dit bestuur dat gefaald heeft naar huis te sturen. Dat recht kan hij verwerven als hij de kapitaalsemissie garandeert (in Engels Underwrites)
Er van uitgaande dat de emissie niet juichend ontvangen wordt kan hem dit een beslissend belang opleveren. Hij kan dan een bod op de rest van de aandelen uitbrengen dat stukken goedkoper is dan zijn initiele bod op KPN.
Om KPN te willen kopen moet er vorig jaar bij deze man wel een goede reden geweest zijn. Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik verwacht wel dat er te zijner tijd een overname volgt
Telecom Movil van Slim zit zelf ook in zwaar weer. Telecom is een business geworden met veel concurrentie waar alleen op prijs kan worden geconcurreerd en waar de investeringen hoog zijn. KPN heeft voor de kapitaalsemissie een schuld van maar liefst 12 miljard euro en een wankel businessmodel. Internet bellen zal het verdienmodel van KPN verder onder druk zetten zoals eerder is gebeurd met whatsapp.