Het coronavirus houdt de wereld sinds begin dit jaar in spanning. De effecten op het dagelijks leven zijn tot dusver op veel plaatsen aanzienlijk geweest. Nu lanceert een aanbieder voor het eerst een ETF die zich specifiek bezighoudt met de strijd tegen virussen en infectieziekten.
Met de ETFMG Treatments, Testing and Advancement ETF kunnen investeerders diversifiëren en tegelijkertijd thematisch focussen op de bedrijven die het meest zullen profiteren van de huidige pandemie.
ETFMG lanceert de GERM ETF
Investeerders en investeerders zijn altijd op zoek naar veelbelovende ideeën en de grote vraagstukken van morgen. Bijna geen enkel ander onderwerp heeft dit jaar de krantenkoppen overheerst als het SARS-CoV-2 coronavirus en de ziekte die het veroorzaakte, genaamd Covid-19. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aanbieder met ETFMG nu een ETF heeft gelanceerd die zich specifiek bezighoudt met de strijd tegen virussen.
In april waren er zelfs de eerste pogingen om een reeks corona-ETF’s te lanceren. Maar tot nu toe had geen van deze indexfondsen de sprong gemaakt van planning naar implementatie. Met de ETFMG Treatments, Testing and Advancement ETF (GERM) betreedt nu echter een passief fonds, dat is afgestemd op de huidige pandemie.
Een ETF voor allerlei soorten virussen
De uitgever ETFMG benadrukt echter dat GERM zeker niet alleen gericht is op het coronavirus. Het indexfonds omvat eerder bedrijven die betrokken zijn bij het in bedwang houden en behandelen van verschillende infectieziekten. De aanbieder verwijst naar statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat tussen 2011 en 2018 alleen al in de Verenigde Staten 38 verschillende epidemieën zijn uitgebroken.
Het fonds bestaat in totaal uit 56 verschillende bedrijven. De focus ligt duidelijk op posities uit de biotechsector. Er wordt rekening gehouden met zowel bedrijven die zich richten op de productie en uitvoering van testen als bedrijven die actief zijn op het gebied van onderzoek naar behandelingen en vaccinaties.
Qua weging ligt de focus circa 70 procent op posities die actief zijn op het gebied van behandelingen en vaccins. De resterende 30 procent is voor rekening van bedrijven die zich richten op het ontwikkelen en vervaardigen van tests. Op deze manier hoeven investeerders niet alleen te hopen dat een van de ingesloten biotech een doorbraak zal maken bij het zoeken naar een vaccin. De vraag naar testkits of naar betrouwbaardere en goedkopere testmethoden mag in de nabije toekomst niet afnemen.
GERM bevat Moderna, gewild aandeel
Het biotechbedrijf Moderna is ongetwijfeld een van de meest bekende posities binnen GERM. Het bedrijf had pas in mei de krantenkoppen gehaald met de vaccinkandidaat die het ontwikkelde, mRNA-1273. Samen met een handvol andere alternatieven is het vaccin momenteel een van de grootste beloften in de strijd tegen de pandemie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beurskoers van Moderna dit jaar al met meer dan 300 procent is gestegen.
Meest recentelijk heeft Moderna aangekondigd dat het in juli met haar vaccin-kandidaat de laatste fase 3-studie zal ingaan. Daartoe wordt het vaccin toegediend aan ongeveer 30.000 vrijwilligers. Het mogelijke vaccin is een genetisch gemodificeerd virus, dat zelf niet kan worden gereproduceerd. Hierin zijn componenten van het coronavirus ingebouwd, waarvan de onderzoekers hopen dat het immuunsysteem effectief antistoffen kan aanmaken.
Amerikaanse beleggers hebben tot dusver de mogelijkheid gehad om via drie andere indexfondsen aan de verdere prestatie van het Moderna-aandeel deel te nemen. De ETF van Loncar Cancer Immunotherapy omvat voornamelijk functies die zich inzetten voor de strijd tegen kanker. De ETF’s van iShares Genomics Immunology and Healthcare en de Principal Healthcare Innovators ETF nemen daarentegen een bredere benadering aan.
ETFMG richt zich op het langetermijnperspectief
Naast Moderna bevat het fonds nog een aantal andere veelbelovende kandidaten. Met Inovio Pharmaceuticals en Novavax omvat GERM ook twee andere bedrijven die momenteel tot de meest veelbelovende biotechbedrijven behoren wat betreft een coronavirusvaccin. Er zijn ook een aantal meer speculatieve kandidaat-vaccins in de line-up van de ETF.
Dit alles maakt GERM bijzonder interessant voor speculatieve investeerders die bij het zoeken naar een vaccin op het juiste paard hopen te wedden. Maar met een bredere focus biedt de ETF beleggers ook een langetermijnperspectief. Veel van de opgenomen bedrijven blonken de afgelopen jaren uit in het zoeken naar behandelingsmogelijkheden en vaccins voor andere gevaarlijke infectieziekten. De snelheid waarmee het coronavirus zich wereldwijd heeft verspreid, heeft aangetoond hoe kwetsbaar de moderne, geglobaliseerde wereld is geworden voor zeer besmettelijke ziekten.
Volgens de laatste schattingen zal de wereldwijde vaccinmarkt de komende vijf jaar met ongeveer 11,2 procent groeien. Volgens ETFMG wordt voor 2024 een totaal volume van 72,5 miljard dollar verwacht. Dit betekent dat GERM ook na Corona zeker aanzienlijke groeivooruitzichten zal hebben. Dit geldt des te meer daar de komende jaren verdere sensibilisering voor het onderwerp ziektebestrijding te verwachten is. Dientengevolge zouden veel van de prominente of bijzonder hoopvolle biotechbedrijven extra investeringen moeten krijgen. Met GERM kunnen investeerders er vanaf het begin bij zijn.
Huidige koers: $ 28,52
Beste belegger is dit wat u zoekt? : Met gemak beleggen en een mooi rendement. Ons handelssysteem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 35.750 (per 27 maart 2020) behaald. Dat is een rendement van 410%. Vraag hier de gratis brochure aan.
Start met Automatisch Beleggen
$ 80 miljard - Ford en General Motors hebben samen niet zoveel marktwaarde. Tesla was dat bedrag binnen een dag kwijt.
De aandelen van elektrische autofabrikant Tesla zijn dinsdag met bijna 20 procent (!) Gestegen. De sterkste dagelijkse toename in een jaar !
Technologische doorbraak, snelle verstedelijking, demografische en sociale veranderingen, klimaatverandering en schaarste aan hulpbronnen, wereldwijde groeimarkten.
Niet goud, niet bitcoin, maar aandelen van energiebedrijven zoals Shell boden beleggers in het eerste kwartaal van 2022 bescherming tegen inflatie.