Het is tijd om nu in KI te investeren

Kunstmatige intelligentie (KI) is momenteel het dominante onderwerp in de technologiesector. De publicatie van ChatGPT ongeveer een jaar geleden heeft aanzienlijk bijgedragen aan de doorbraak van KI in het publieke bewustzijn en de economie. Ook in de bestuurskamers staat het onderwerp bovenaan de agenda.

De impact van KI op de economie

McKinsey ziet in zijn nieuwste studie generatieve KI als een productiviteitsbooster en schat de economische uplift door KI op 35-70% meer waardecreatie. Elke sector en elk bedrijfsonderdeel zal er op verschillende manieren van profiteren – door betere producten en diensten, meer efficiëntie en nieuwe bedrijfsmodellen.

Resultaten en toekomstige groei

Het resultaat: lagere kosten en meer omzet. Van de tien meest waardevolle bedrijven ter wereld hebben zeven KI als een essentieel onderdeel in hun bedrijfsmodel. Maar KI speelt niet alleen een grote rol in de economie. Ook op andere essentiële gebieden zoals klimaatbescherming, voeding, onderwijs en gezondheidszorg is de technologie nodig. En dit is nog maar het begin, want KI wordt steeds breder toegepast. Met de voortschrijdende digitalisering nemen de hoeveelheden data toe. Cloudgebaseerde rekenkracht is geen knelpunt meer, en steeds betere KI-modellen en -tools maken de ontwikkeling van applicaties steeds gemakkelijker. Het resultaat is exponentiële groei in de KI-adoptie.

Beleggen in KI

Voor langetermijnbeleggers die willen deelnemen aan deze groei, is nu dus het juiste moment om in te stappen. Het moment voor investeringen in KI-startups is gunstig. De waarderingen zijn, met uitzondering van enkele uitzonderingen, inmiddels genormaliseerd. En vooral in Europa liggen deze aanzienlijk lager dan in de VS. In combinatie met het hoge groeipotentieel hebben de komende jaren een grote kans om goede vintagejaren te worden voor investeringen in KI.

Maar hoe kan je als belegger in KI investeren? Enerzijds door het kopen van aandelen van beursgenoteerde bedrijven die sterk inzetten op AI, of ook van aandelenfondsen die onder het motto AI op de markt worden gebracht. Maar er zijn nog maar weinig pure AI-bedrijven aan de beurs. Aangezien AI-toepassingen in de breedte nog relatief jong zijn, bevinden zich de meeste AI-bedrijven ook nog in de beginfase. De aanjagers van AI-innovatie zijn vandaag de dag vooral startups. Hier zijn er een paar op infrastructuurniveau, die bijvoorbeeld nieuwe AI-modellen ontwikkelen zoals Open AI of Aleph Alpha. Maar veel meer startups richten zich op het ontwikkelen van AI-producten om specifieke problemen in bepaalde sectoren of bedrijfsfuncties op te lossen. Alleen in Europa zijn er nu al meer dan 6.000 AI-startups.

Voor niet- of semi-professionele beleggers is het gezien de grote verscheidenheid aan AI-start-ups en de noodzakelijke kennis en tijdsinvestering voor zoekopdracht, beoordeling, selectie en ontwikkeling van jonge bedrijven zeer moeilijk, laat staan zinvol, om rechtstreeks in AI-start-ups te investeren. Zeker omdat voor een goede risicospreiding een portefeuille van minimaal 15-20 start-ups noodzakelijk is. Het is slimmer om indirect via gespecialiseerde venture capital-fondsen in AI-start-ups te investeren, die over de nodige kennis, ervaring en netwerk beschikken en ongeveer 20-25 participaties over de looptijd van het fonds verwerven en doorverkopen. Het “outsourcing” van de investeringsactiviteit aan professionals is niet alleen efficiënter, maar meestal ook succesvoller.

Het moment voor investeringen in AI-startups is gunstig. De waarderingen zijn met uitzonderingen inmiddels genormaliseerd. En juist in Europa zijn deze aanzienlijk lager dan in de Verenigde Staten. In combinatie met het hoge groeipotentieel hebben de komende jaren een grote kans om goede vintagejaren voor investeringen in AI te worden.

VC-fondsen, ook wel Venture Capitalists of durfkapitaalfondsen genoemd, investeren in risicovolle bedrijven waar het mogelijke rendement nog hoger ligt. Ze kiezen vaak voor start-ups en scale-ups.

Gespreid Beleggen in KI

Een manier om te beleggen in KI is om te kiezen voor een ETF die zich richt op KI. Een ETF biedt je diversificatie, lage kosten en gemak. Een voorbeeld van zo’n ETF is de Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF (WKN: A2N6LC). Deze ETF geeft je toegang tot wereldwijd actieve bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie, gegevensverwerking en gegevensbeveiliging.

De Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF is een relatief jonge ETF, die pas in 2018 is gelanceerd. Maar sindsdien heeft de ETF een indrukwekkende prestatie geleverd. In het lopende jaar heeft de ETF een rendement behaald van +42,69 procent. Op een termijn van drie jaar is de ETF met 64,33 procent in waarde gestegen.

Als je wilt investeren in KI met een ETF, kun je meer informatie vinden op de website van Xtrackers. Daar kun je ook de prospectus, het factsheet en de koersinformatie raadplegen.

Andere trackers
Hier zijn andere ETF’s die zich richten op KI:

  1. iShares Exponential Technologies ETF (XT): Dit is een large-cap fonds dat zich richt op de Morningstar Exponential Technologies Index. Het selecteert wereldwijde aandelen die exponentiële technologieën bevorderen die het potentieel hebben om hun industrieën snel te verstoren, inclusief AI2.
  2. Defiance Machine Learning & Quantum Computing ETF (QTUM): Dit fonds biedt blootstelling aan bedrijven die zich bezighouden met machine learning en kwantumcomputing, twee gebieden die nauw verbonden zijn met de ontwikkeling van KI.
  3. ROBO Global Robotics & Automation Index ETF (ROBO): Dit fonds biedt blootstelling aan bedrijven in de robotica en automatiseringsindustrie, die sterk afhankelijk zijn van KI-technologieën.

Het is belangrijk op te merken dat het voorspellen van langetermijnwinnaars in zo’n dynamisch veld geen gemakkelijke taak is. In deze context kan het investeren in thematische ETF’s die zich richten op KI een evenwichtiger benadering bieden en het concentratierisico verminderen1.

Conclusie

Via gespecialiseerde VC-fondsen of door te investeren in AI-ETF’s, kunnen beleggers al vandaag in AI investeren. Dit biedt niet alleen een financieel rendement, maar kan ook leiden tot strategische voordelen. Het is duidelijk dat de toekomst van investeren in kunstmatige intelligentie nu is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.