Slim beleggen in kunstmatige intelligentie

Stel je voor dat je een gesprek kunt voeren met een chatbot die al je vragen kan beantwoorden. Of dat je een foto kunt maken die automatisch wordt verbeterd door een slim programma. Of dat je een aandeel kunt kopen dat wordt aangeraden door een algoritme dat leert van data. Dit zijn allemaal voorbeelden van kunstmatige intelligentie (KI), een van de meest veelbelovende en spannende technologieën van onze tijd. Maar hoe kun je als belegger inspelen op deze megatrend? In dit artikel laten we je een ETF zien die je toegang geeft tot de wereldwijde marktleiders op het gebied van KI.

KI in de popcultuur: een bron van angst of inspiratie?

Als je denkt aan KI in films, boeken of muziek, krijg je misschien een somber beeld. Veel verhalen gaan over robots die de mensheid willen uitroeien, zoals in Metropolis (1927) of Terminator (1984). Of over een toekomst waarin mensen overbodig zijn geworden door de vooruitgang van de techniek, zoals in “in the year 2525” (van Zager & Evans, 1969).

Maar er zijn ook positievere voorbeelden van KI in de popcultuur. Denk aan films als Her (2013) of Ex Machina (2014), waarin KI wordt afgebeeld als een bron van vriendschap, liefde of ontdekking. Of aan boeken als The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (1979) of The Culture series (1987-2012), waarin KI wordt gebruikt om humor, avontuur of utopie te creëren.

KI in de praktijk: een bron van innovatie en groei

We zijn nog niet op het punt aangekomen waarop KI ons kan vervangen, maar KI kan ons al wel veel taken uit handen nemen. Op sommige gebieden, zoals de geneeskunde of cyberveiligheid, is KI al bijna onmisbaar. KI kan bijvoorbeeld helpen om ziektes te diagnosticeren, behandelingen te personaliseren, hackers te bestrijden of data te beschermen.

Ook in de industriële productie is KI al lang een realiteit. KI kan bijvoorbeeld processen optimaliseren, fouten verminderen, kwaliteit verbeteren of nieuwe materialen ontwikkelen.

En ook op andere gebieden, zoals machine learning, deep learning, klantenservice of entertainment, speelt KI een steeds grotere rol. KI kan bijvoorbeeld leren van data, patronen herkennen, natuurlijke taal verwerken, beelden of spraak herkennen of genereren, chatbots creëren of games ontwikkelen.

Maar KI is niet alleen een industrieel gereedschap. KI is ook een consumentenproduct geworden. Spraakassistenten als Alexa, chatbot ChatGPT en beeldprogramma’s als Lensa hebben KI naar het grote publiek gebracht. Iedereen kan nu gebruik maken van de voordelen van KI – eenvoudig, snel en leuk.

KI in de financiële sector: een bron van kansen en rendement

Het is duidelijk dat KI een enorme impact heeft op onze samenleving en economie. En dat biedt ook kansen voor beleggers die willen profiteren van deze megatrend. Maar hoe kun je het beste investeren in KI?

Een mogelijkheid is om te kiezen voor een ETF die zich richt op KI. Een ETF is een beleggingsfonds dat een mandje van aandelen volgt die gerelateerd zijn aan een bepaald thema of index. Een ETF biedt je diversificatie, lage kosten en gemak.

Een voorbeeld van zo’n ETF is de Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF (WKN: A2N6LC). Deze ETF geeft je toegang tot wereldwijd actieve bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie, gegevensverwerking en gegevensbeveiliging. Daartoe behoren onder andere deep learning, natural language processing, beeldherkenning, spraakherkenning en chatbots, cloud computing, cyberveiligheid en big data. Tot de bedrijven die in deze ETF zijn opgenomen, behoren wereldspelers als Alphabet, Salesforce, Samsung en ook Apple.

De prestaties van de Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF

De Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF is een relatief jonge ETF, die pas in 2018 is gelanceerd. Maar sindsdien heeft de ETF een indrukwekkende prestatie geleverd. In het lopende jaar heeft de ETF een rendement behaald van +42,69 procent. Op een termijn van drie jaar is de ETF met 64,33 procent in waarde gestegen.

De ETF heeft een totale kostenquote van 0,35 procent, wat betekent dat je per jaar 0,35 euro betaalt voor elke 100 euro die je belegt. De ETF volgt de index fysiek, wat betekent dat hij de onderliggende aandelen daadwerkelijk in bezit heeft. De ETF keert geen dividend uit, maar herbelegt de winst.

Conclusie: investeren in KI met een ETF

Kunstmatige intelligentie is een van de meest veelbelovende en spannende technologieën van onze tijd. KI kan ons helpen om complexe problemen op te lossen, onze gezondheid te verbeteren, onze veiligheid te vergroten en onze creativiteit te stimuleren. Maar KI biedt ook kansen voor beleggers die willen profiteren van deze megatrend.

Een manier om te investeren in KI is om te kiezen voor een ETF die zich richt op KI. Een ETF biedt je diversificatie, lage kosten en gemak. Een voorbeeld van zo’n ETF is de Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF (WKN: A2N6LC). Deze ETF geeft je toegang tot wereldwijd actieve bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie, gegevensverwerking en gegevensbeveiliging.

De Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF is een relatief jonge ETF, die pas in 2018 is gelanceerd. Maar sindsdien heeft de ETF een indrukwekkende prestatie geleverd. In het lopende jaar heeft de ETF een rendement behaald van +42,69 procent. Op een termijn van drie jaar is de ETF met 64,33 procent in waarde gestegen.

Als je wilt investeren in KI met een ETF, kun je meer informatie vinden op de website van Xtrackers. Daar kun je ook de prospectus, het factsheet en de koersinformatie raadplegen.

Bron: ExtraETF: Kunstmatige Intelligenz: So profitieren Anleger vom KI-Siegeszug

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.