Dollar zakt verder weg

De Amerikaanse Dollar (USD) daalt onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, ondanks een opleving in rendementen.

Vorige week eindigde positief, waar Amerikaanse aandelen naar nieuwe hoogtepunten stegen sinds de zomer. De verkorte handelsweek vanwege een feestdag zag de S&P500 voor de 4e opeenvolgende week stijgen, bijna op 4560 sluiten. De Nasdaq 100, gericht op rentegevoelige en technologieaandelen, breidde de winsten uit voorbij het zomerhoogtepunt, bijna een 2-jarig hoogtepunt bereikend. Tegelijkertijd daalde de VIX-index, Wall Street’s angstgraadmeter, naar het laagste niveau sinds januari 2020.

Optimisme gedreven door Fed en dalende langetermijnrendementen

Het marktoptimisme komt voort uit het geloof dat de Federal Reserve (Fed) klaar is met het verhogen van de rentetarieven. Dit optimisme groeide na de laatste update van de Amerikaanse Consumentenprijsindex (CPI), die een zachter-dan-verwacht cijfer liet zien, suggererend dat de inflatie in de VS vorige maand daalde naar 3,2%. Beleggers kijken nu uit naar de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de PCE-index, voor verdere bevestiging. Verwacht wordt dat de PCE-index in oktober is gedaald van 3,4% naar 3,1%, en de kern-PCE van 3,7% naar 3,5% gedurende dezelfde maand. Eventuele tegenvallers zouden kunnen leiden tot correcties in de Amerikaanse langetermijnrendementen, waarbij het rendement op 10 jaar op maandagochtend vroeg naar 4,50% sprong.

Black Friday bestedingen stijgen: sterke steun voor Amerikaanse economie

Het nieuws van een stijging van 7,5% in Black Friday-bestedingen naar een recordhoogte van $9,8 miljard benadrukt de kracht van de consumentenbestedingen in de VS. Dit geeft sterke steun aan de Amerikaanse economie, wat op zijn beurt het vertrouwen in de Fed versterkt dat het handhaven van hoge rentetarieven voor de lange termijn geen slecht idee is. Vandaag gaan de verkopen door met Cyber Monday-deals.

Vakantie shoppers tonen terughoudendheid

Toch is het enthousiasme van vakantiekopers minder zichtbaar op de financiële markten deze maandag. De Amerikaanse futures dalen, samen met hun Aziatische tegenhangers, vanwege een herstel in Amerikaanse rendementen, de bijna 8% daling van de Chinese industriële winst in oktober en zorgen over mogelijke luchtweginfecties bij kinderen in China, wat speculatie aanwakkert over een nieuw soort Covid. De Chinese autoriteiten beweren dat het slechts een mix is van bekende luchtwegaandoeningen, maar voorzichtigheid overheerst.

Dollarindex onder druk ondanks herstel Amerikaanse rendementen

Het herstel van de Amerikaanse rendementen op vrijdag kon geen bullish verschuiving teweegbrengen voor de Amerikaanse dollar. De dollarindex gleed onder zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde, sloot de week onder dit niveau en staat vanochtend opnieuw onder hernieuwde verkoopdruk, ondanks positieve druk op de rendementen. De algemene zwakte van de dollar helpt de EURUSD winsten te vergroten tot 1,0950, met stevige weerstand gezien rond het 1,10-niveau gezien zwakkere groeivooruitzichten voor de Europese economieën in vergelijking met de VS in de komende maanden. Cable handelt boven het 1,26-niveau, terwijl de USDJPY in de buurt blijft van het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, in de buurt van het niveau van 149. De yen profiteert van geruchten dat een groeiend aantal institutionele spelers verwacht dat de Bank of Japan (BoJ) op een dag haar rentebeleid zal normaliseren. Elke dag die voorbijgaat brengt de BoJ dichter bij normalisatie en er is een groot opwaarts potentieel voor de yen op de huidige niveaus – vandaar een groot neerwaarts potentieel voor de USDJPY. Toch is het juiste moment om lang yen te worden een vraag voor iedereen. Wat we echter weten, is dat het opwaartse potentieel in de USDJPY zeker beperkt is boven het niveau van 150.

Goud handhaaft niveau boven $2000 per ounce

In grondstoffen trok goud aan boven het niveau van $2000 per ounce en handelt vanochtend boven dit niveau. De zachtere dollar geeft steun aan het gele metaal, maar het herstel in de langetermijnrendementen in de VS, het nieuws van een mogelijke verlenging van het staakt-het-vuren in Gaza voorbij vandaag en het feit dat het edelmetaal slechts iets onder zijn hoogste niveau aller tijden wordt verhandeld, wijzen op beperkt opwaarts potentieel op de huidige niveaus.

Energievraag ontbreekt: olieprijzen onder druk

In de energiesector is de vraag naar olie vanmorgen nergens te bekennen. Het vat Amerikaanse ruwe olie handelt onder het niveau van $75 per vat, ondanks het nieuws dat OPEC+ een oplossing nadert voor het geschil over productiequota, wat leidde tot het uitstellen van een cruciale vergadering afgelopen weekend. Functionarissen zeiden dat de besprekingen met de Afrikaanse landen over de productiequota doorgaan en een overeenkomst binnen handbereik is – in welk geval Saoedi-Arabië waarschijnlijk minstens 1 miljoen vaten per dag extra aanbod zal aankondigen om te voorkomen dat de oliebulls het slagveld verlaten. Maar olietraders hebben meer inspanning nodig om de neerwaartse trend in de olieprijzen te keren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.