Risk on, risk off; het lijkt bij beleggers veelal alles of niets te zijn. In een goed gespreide portefeuille lijkt mij een trommel met defensieve dividendaandelen altijd een goede basis. Wat mij betreft is Roche een onderneming die daarin hoort te zitten.
Kort gezegd komt het erop neer dat Roche een vooraanstaande rol op het gebied van gezondheidszorg speelt. Met innovatieve producten en diensten draagt het farmacieconcern bij aan de vroegtijdige opsporing, preventie, diagnose en behandeling op een breed front voor de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen. Roche is de derde farmaceut ter wereld. De onderneming is vooral actief in medicijnen met hoge marges. Er wordt veel tijd, geld en energie gestoken in R&D.
De ouder wordende bevolking in de Westerse wereld en de hogere levensverwachting in opkomende landen stuwen de vraag naar medicijnen op. De grote spelers in de markt hebben toegang tot acquisities om marktaandelen te verkrijgen. Nieuwe medicijnen worden veelal niet zelf ontwikkeld, maar gekocht door in een vroeg stadium partnerships met biotech-bedrijven aan te gaan.
De pijplijn is goed gevuld en men beschikt over nog relatief veel langlopende patenten. Ook op overnamegebied is Roche actief. De laatste grote overname was Genentech in 2009. Ongeveer 36 procent van de omzet wordt in de Verenigde Staten, de grootste markt ter wereld, gegenereerd. Nu Obama is herkozen en Obama-care niet langer ter discussie staat, is hier voor Roche veel te winnen. Europa volgt met 35 procent. De belangrijkste divisie, die van kankerbestrijding, wordt ieder jaar groter. Daarnaast is de onderneming sterk in medicijnen op het gebied van artrose en Alzheimer. En wat te denken van Tamiflu, dat eveneens uit de koker van Roche komt?
Roche is in de basis een stabiel aandeel met een gediversifieerde portfolio aan medicijnen. De aankoop van Genentech is positief geweest voor de pijplijn, de winst en de cultuur van Roche. In Diagnostiek investeert Roche in gepersonaliseerde medicatie, een noviteit in de markt. Het gaat hier identificerende diagnostische biomarkers, waarmee kankermedicijnen volgens een specifiek DNA-profiel beter kunnen worden ingezet.
Om deze knowhow uit te breiden, heeft Roche een bod uitgebracht op het Amerikaanse Illumina. Begin 2012 deed Roche een poging om Illumina (vijandig) over te nemen. Illumina wordt de ‘Apple’ onder de genbedrijven genoemd. Voor Roche is Illumina een zeer aantrekkelijke manier om een leidende positie in DNA-onderzoek op te bouwen.
De overnamepoging van Roche ontwikkelde zich in een biedingsoorlog, waarbij de prijs van $44,50 naar $51 verhoogd werd en het Roche niet werd toegestaan de boeken van Illumina in te zien. Omdat de aandeelhouders van Roche het bestuur verboden om meer te bieden, is er tot nu toe van de overname niets terecht gekomen. Op 2 oktober jl. meldden zowel de The Times als de Wall Street Journal echter dat Roche opnieuw interesse heeft in Illumina en een nieuw, hoger bod van 60 dollar per aandeel zou voorbereiden. Dat zou dan tevens een bod zijn, waarvoor Illumina al heeft aangegeven dat de boeken nu wel ingezien kunnen worden.
Dat laatste heeft volgens de Zwitserse krant L’Agefi intussen plaatsgevonden en beide partijen schijnen een overnamebod van $66 per aandeel te zijn overeengekomen, hetgeen half januari zal worden aangekondigd. Zoals gebruikelijk is, heeft Roche aangegeven niet te zullen reageren op marktgeruchten.
Met of zonder deze overname is Roche de moeite waard. Voor heel 2012 wordt een omzetgroei verwacht van 1-5 procent tegen constante wisselkoersen. Naar het zich laat aanzien zal dat resulteren in een hoge enkelcijferige groei van de winst per aandeel. De wereldbevolking zal blijven groeien, in West Europa blijft de bevolking vergrijzen en in opkomende landen zal door een toenemend welvaart het aantal medische behandelingen en medicijngebruik blijven stijgen. Van een voor 2012 verwachte koers/winstverhouding van 13 en een dividendrendement van ruim 3,6 procent hoeft u eveneens geen hoofdpijn te krijgen.
Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben het aandeel Roche in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer