Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

3 kooptips voor 2013

De uiteindelijke keuze voor de geldpers, netter omschreven als liquiditeitsverruiming en stimulerend monetair beleid, heeft in 2012 geleid tot een netto instroom van geld in aandelen en daardoor hogere beurskoersen. In 2013 zullen we meer worden geconfronteerd met de gevolgen van deze keuze, met het aanhoudend gure economische klimaat, en onopgeloste problemen rond Europese schuldenproblematiek en Amerikaanse begrotingszorgen. Een topjaar voor aandelen lijkt het niet zomaar te worden, waardoor het stijgingspotentieel van de meeste grote beursfondsen beperkt lijkt. Om toch tot een bovengemiddeld rendement te komen, moet worden gezocht naar special situations.

Het thema voor 2013 zal worden consolidatie en voortvloeiend daaruit is een te verwachten stroom aan overnames. In 2012 hebben we daarvan al een voorproefje gekregen, met alleen in Nederland al tal van al dan niet geaccordeerde overnames van onder andere Dockwise (door Boskalis), Mediq en TNT Express (door UPS vooralsnog met blokkade van Europese Commissie). Met elkaar gemeen hebben ze de aanmerkelijke premie op de koers zodra eenmaal de intentie tot overname bekend wordt gemaakt.

Mijn beleggingsbeleid zal ik op deze ontwikkeling aanpassen, en mijn 3 kooptips voor 2013 hebben dan ook allemaal het fundament van potentiële overnamesituaties.

  1. CSM
    Verwacht wordt dat de divisie bakkerijingrediënten zal worden verkocht en het resterende deel te klein is voor tafellaken en overnamedoelwit zal worden. De naam DSM is hierbij al eens gevallen, omdat de resterende Purac-divisie van CSM goed zijn aansluiten op de Nutrition-activiteiten van DSM. Ook zonder deze overname blijft CSM een kansrijke belegging gezien de vrij lage koers-winstverhouding, het aantrekkelijke dividend en de stevige financiële positie. Die nog steviger wordt zodra de zak met geld binnenkomt uit de verkoop van de bakkerijingrediënten.
  2. KPN
    Kreeg onlangs een forse opdoffer doordat het meldde het dividend over 2012 te passeren en dat over 2013 te minimaliseren. Dit als gevolg van hoger dan verwachte kosten voor het verkrijgen van een 4G licentie voor de nieuwste standaard mobiel dataverkeer. De koers van het aandeel, dat de voorbije weken tekenen van herstel toonde, daalde hierop wederom tot onder 4 euro waarmee het jaarverlies opliep tot ruim 60%. Bedrijf en aandeel zitten in een negatieve spiraal, en een grootschalige (claim)emissie zou wel eens nodig kunnen zijn om de gemoederen te bedaren. Hoewel in beginsel koersdrukkend, kan dit het begin van beterschap betekenen. Een eenmaal versterkte balans van KPN kan grootaandeelhouder Slim (nu bijna 30%) doen bewegen zijn slag te slaan met een algeheel bod op het telecombedrijf.
  3. Wessanen
    Gaat op herhaling nadat ik het vorig jaar ook al tipte. Het moet al raar lopen wil onderdeel ABC niet eindelijk worden verkocht, en dat maakt ook hier de weg vrij voor een overname. Zolang Wessanen niet in acute problemen belandt lijkt de beurskoers dusdanig dat de kansen aan de bovenkant groter zijn dan het risico van iets meer dan 2 euro aan de onderkant. Het bedrijf voert een divers aantal merken op het gebied van gezondheidsvoeding en cereals dat aantrekkelijk kan zijn voor branchegenoten op zoek naar acquisities, en bij verkoop door Wessanen voor een netto cashinstroom zorgt. Dat zorgt voor verlichting van de financiële balansverhoudingen.

Tot zover dit kooplijstje met de eerlijke aantekening dat overnames niet op voorhand zijn te timen en concrete koopadviezen zich door het jaar heen aandienen en niet omdat het zo leuk is om vanonder de Kerstboom een jaar vooruit te orakelen.

Met vriendelijke groet,

Leon Hillen
VermogensVisie Nederland

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.