Een goudmijn voor Vopak

Voor de Saoedi ’s was het een uitgemaakte zaak aan het einde van 2014. OPEC zou ongeveer 30 miljoen vaten per dag blijven produceren, veel meer dan de markt nodig had. Daardoor zouden de prijzen gaan dalen en dat was precies wat de Saoedi’s  voor ogen hadden. Door deze lage prijzen zou een deel van de nieuwe Amerikaanse concurrentie het werken onmogelijk gemaakt worden.

Figuur 1 Kinder Morgan profiteert van extra vraag naar opslag

Het heeft er enkele weken naar uit gezien, dat de Saoedi ’s het gelijk aan hun zijde hadden. In februari steeg de prijs van een vat Brent olie weer tot boven $ 60 per vat. De Saoedische olieminister, Ali al-Maimi, sprak toen al enigszins triomfantelijk van een nieuwe prijsstabiliteit. In de praktijk ziet het er naar uit, dat de Saoedi ’s een misrekening hebben gemaakt. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is het correct, dat er steeds meer boortorens stil gezet worden. Aan het begin van maart waren er nog maar 866 boortorens actief, het kleinste aantal sinds 2011. Maar van een dalende productie is voorlopig geen sprake. De Amerikaanse productie blijft ook in 2015 nog stijgen. In zijn meest recente berekeningen komt het IEA tot een gemiddelde productie van maar liefst 12,56 miljoen vaten energie.

De markt in de VS lijkt daarom letterlijk overvoerd te raken met olie. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration zijn de Amerikaanse olievoorraden voor de negende week op rij gestegen en bedragen ze nu 448,9 miljoen vaten. Nog nooit waren de olievoorraden zo hoog. In Cushing, het belangrijke knooppunt voor olie in Oklahoma liggen nu 51,5 vaten opgeslagen. De totale capaciteit bedraagt 70,8 miljoen vaten. De angst begint te groeien, dat nog voor mei Cushing ‘vol’ zal zijn. En niet alleen Cushing dreigt ‘vol’ te lopen, maar ook de overige opslagcentra kunnen het aanbod nog maar amper aan. Meer dan 70% van de beschikbare opslagcapaciteit op land is nu gevuld.

Er is in de VS daarom een run gaande op de laatste lege tanks voor opslag met als gevolg dat de prijs voor de huur van opslag in razend tempo omhoog gaat. Normaal ligt de huur van opslag tussen $ 0,20 – $ 0,50 per vat olie voor de duur van een maand. In Cushing ligt de prijs al op $ 0,80 per vat.

Figuur 2 Hetzelfde zien we bij Vopak

Natuurlijk hebben beleggers oog voor de vraag naar opslag en hebben ze hun aandacht gericht op onafhankelijke partijen die opslag aanbieden. Die doen op hun beurt ook hun best om de aandacht van beleggers te trekken. Ze weten die nu al te vertellen, dat 2015 een veel beter jaar zal worden dan het relatief zwakke 2014. Voor een bedrijf als Vopak kan dit heel positief gaan uitpakken. Het heeft een opslagcapaciteit van 210 miljoen vaten. Daarmee zou het in principe een land als Duitsland drie maanden lang van olie en olieproducten kunnen voorzien. In Noord Amerika bedraagt de capaciteit 15,6 miljoen vaten.  De koers van Vopak is de laatste weken voortdurend opgelopen!

Vopak is uiteraard niet de enige onafhankelijke aanbieder van opslagcapaciteit. Andere spelers van naam zijn Kinder Morgan, Oiltanking GmbH en Magellan Midstream Partners.

Cor Wijtvliet

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

2 gedachten over “Een goudmijn voor Vopak”

  1. Je kunt natuurlijk schuld leggen bij iets of iemand voor een daling, dat is de gemakkelijkste weg voor een verklaring… Maar wanneer je de grafiek erbij haalt is het zo duidelijk als wat dat olie zou gaan dalen.
    En bovendien zitten diezelfde Saoedi’s nu in de problemen hier en daar vanwege de lage olieprijs, heel slim is dat niet om zelf problemen te gaan veroorzaken, toch? Het éen hoort niet bij het ander, ook al is dat voor het oog en gevoel wel zo…

  2. Zoals Vopak al zelf heel recent heeft aangegeven, hebben zij maar heel weinig capaciteit beschikbaar. Bovendien ligt hun focus niet op crude en richten ze zich op lange termijncontracten. De waan van de dag (contango) is niet iets waar ze op in spelen. Sinds medio oktober is de crude markt in contango, maar het effect daarvan was daardoor niet merkbaar in de Q4 cijfers en zal ook niet echt zichtbaar zijn in 2015 volgens de Vopak CEO.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.