Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers superoptimistisch

De ING BeleggersBarometer staat voor het eerst in bijna acht jaar op een stand boven de 140. In maart kwam de graadmeter van beleggersvertrouwen uit op 145. De stijging die eind vorig jaar werd ingezet, zet hiermee flink door. Beleggers hebben sinds de zomer van 2007 niet zo veel vertrouwen gehad in de aandelenbeurzen. Daarbij maakt het voor het rendement van beleggers dit jaar veel uit of ze hun beleggingen in euro’s of dollars genoteerd hebben staan.

Hoewel beleggers steeds positiever zijn over de economie en de kansen voor hun eigen portefeuille, zijn ze steeds vaker goed voorbereid op een eventuele terugval. Meer beleggers kiezen namelijk vaker voor de langere termijn om rendement te maken.

ING Beleggersbarometer maart 2015
ING Beleggersbarometer maart 2015

Beleggersvertrouwen op hoogste niveau sinds juni 2007

De afgelopen jaren waren voor veel beleggers bepaald niet gemakkelijk. De kredietcrisis, onzekerheden over het voortbestaan van de Eurozone en lage economische groei met soms zelfs krimp, zijn slechts enkele obstakels geweest op weg naar een mooi rendement. Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office: “Financiële markten doen het al langere tijd erg goed vooruitlopend op het verwachte verdere herstel. Nu de economie ook echt zichtbaar verbetert, gaan Europese aandelen met een versnelling omhoog.” De wereldwijde groei lijkt echt door te zetten. Al zijn er wel grote verschillen tussen en binnen de verschillende regio’s. Homan: “Van de ontwikkelde markten trekt de Europese economie verder aan, terwijl uit de VS ondanks de nog hoge groei juist wat tegenvallende cijfers komen. Ook uit de opkomende markten komen gemengde berichten.”

Notering in euro’s of dollars maakt wereld van verschil

Beleggers die hun beleggingen in euro’s noteren, hebben over het algemeen een goede start van het jaar gehad. Beleggers die hun beleggingen in dollars aanhouden zien echter veel minder goede rendementen. De oorzaak hiervan ligt in de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar. Deze waardedaling is versneld sinds halverwege december en de aankondiging van een grootschalig obligatieopkoopprogramma van de ECB eind januari. Sinds het begin van dit jaar is de euro met zo’n 10% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Beleggers kiezen iets vaker voor de langere termijn

In de afgelopen maand zijn de verwachtingen voor de Nederlandse economie onder beleggers iets vaker optimistisch geworden: in februari verwachtte nog 55% een verbetering in de komende drie maanden, in maart is deze groep gegroeid naar 62% van het totaal. Nog slechts 6% verwacht het komende kwartaal koersverlies in de eigen portefeuille, ten opzichte van 10% een maand geleden. Beleggers kiezen vaker dan in januari voor de langere termijn wanneer ze handelen: 83% kiest daar nu voor, terwijl dat in januari nog maar 77% was. Homan: “Dat lijkt me een slimme houding. ‘Zo gewonnen, zo geronnen’ is niet helemaal waar als het over beleggen gaat, maar zorgen dat je voorbereid bent op een stapje terug in de koersen is een hele verstandige zet.”

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Beleggers superoptimistisch”

  1. Avatar

    Die beleggersbarometer heeft eigenlijk heel veel waarde, meer waarde dan welk technisch indicator dan ook, voor degeen die op een beurs aan de slag wil, of al is. En als je goed kijkt weet je waarom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *