De veiling van 27 tankstations leverde vorige week een grote verrassing op. Shell bood maar liefst 41 miljoen euro op tankstation Haarrijn langs de A2 bij Breukelen, tussen Amsterdam en Utrecht. Nog nooit eerder werd er zoveel geboden. Het record stond met 27,5 miljoen euro op naam van Honswijck langs de A1 bij Muiden. De op één na hoogste bieder op Haarrijn deed niet meer dan 12 miljoen euro in de gesloten envelop. Wat ziet Shell wat andere bieders niet zien?
Het antwoord op die vraag kwam mogelijk deze week. In samenwerking met BYD, de onbetwiste marktleider op het gebied van elektrische auto’s in China, opende Shell zijn grootste laadstation wereldwijd vlakbij het vliegveld van Shenzhen. Het laadstation bestaat uit 258 (!) snelladers, die per dag 3.300 elektrische auto’s van energie kunnen voorzien. Op de overkapping liggen zonnepanelen die 300.000 kWh per jaar kunnen genereren. China zet vol in op elektrificatie en in Shenzhen, waar ook het hoofdkantoor van BYD is gevestigd, rijden inmiddels al 860.000 stekkerauto’s rond. Het laadstation is onderdeel van de strategische samenwerking die Shell en BYD aangingen in maart 2022.
Wat hebben de berichten met elkaar te maken? Bij het laadstation in Shenzhen bevinden zich winkels, koffiezaken, restaurants en zelfs een lounge zoals je die kent van het vliegveld. De crux: opladen duurt beduidend langer dan tanken. De tijd dat elektrische rijders moeten wachten biedt meer mogelijkheden voor commercie, toch al een belangrijke inkomstenbron voor Shell. In Nederland loopt de opmars van elektrisch rijden achter bij China, maar de concessie van Haarrijn werd verleend voor een periode van 15 jaar. Shell wilde er heel zeker van zijn dat ze de toplocatie niet kwijt zou raken. Het tankstation is één van de grootste servicestations die het bedrijf heeft en wordt gezien als proeftuin voor nieuwe concepten, het was onder andere de eerste Shell-locatie waar Starbucks zijn koffie aanbood.
In de visie van Shell vindt elektrisch laden straks plaats langs de rijkswegen, maar dat is geen uitgemaakte zaak. Tankstations zitten op een vaste plek vanwege de benodigde ondergrondse brandstoftank. Laden kan in principe overal. Thuis, maar bijvoorbeeld ook bij het bestaande winkelcentrum aan de rand van de stad. Het zal moeten blijken waar de consument zijn of haar voorkeur aan geeft. Shell handelt vanuit het strategische bezit van 46.000 service stations wereldwijd. Begin dit jaar investeerde het olieconcern 169 miljoen dollar in Volta, een laadbedrijf met 3.000 laadstations in de Verenigde Staten. De toekomst zal leren in welke mate de investeringen in laadstations het onherroepelijke verlies van inkomsten uit de verkoop van fossiele brandstof kunnen vervangen.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden