Veel beleggers maken zich zorgen over de afvlakkende groei van de wereldeconomie. Daar bovenop publiceerde China met een toename van 7,6 procent het laagste groeipercentage sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Toch blijft een groot aantal multinationals hun heil in opkomende markten zoeken. Een van die ondernemingen is DSM.
De van oorsprong Nederlandse Staatsmijnen legden na de sluiting van de mijnen in Limburg in de jaren zeventig de nadruk op chemische activiteiten. De afgelopen jaren heeft DSM met Vision 2005 en Vision 2010 echter hard gewerkt aan het invulling geven aan een nieuwe strategische visie.
Om minder gevoelig te worden voor conjunctuurbewegingen werd de cyclische bulkchemie verkocht en kwam de focus te liggen op ‘Nutrition’ (voedingssupplementen zoals vitamines en enzymen). In dat kader kocht DSM het Amerikaanse Martek (ingrediënten voor babyvoeding) en het Canadese Ocean Nutrition. Samen met de afdeling ‘Pharma’ (een kleine en verliesgevende tak van het concern) vormt ‘Nutrition’ de divisie ‘Life Sciences’.
Daarnaast richt men zich op ‘Materials Sciences’, ondergebracht in de afdelingen ‘Performance Materials’ met ondermeer de ijzersterke vezel Dyneema en ‘Polymer Intermediates’. De Dyneemavezels worden voornamelijk verkocht aan de automobielindustrie en de constructiesector, vooral in China.
Een andere activiteit van ‘Material Sciences’ is de vervaardiging van biomedische materialen zoals kunstbot. Ter versterking van deze divisie werd onlangs het Amerikaanse Kensey Nash gekocht. Dit bedrijf is gespecialiseerd in medische hulpmiddelen. Het is alweer de tiende onderneming die DSM heeft overgenomen sinds 2010. Volgens bestuursvoorzitter Sijbesma heeft men sinds die tijd ondertussen ongeveer 1,7 miljard euro uitgegeven aan het overnemen van ondernemingen.
Beide divisies kennen een defensief karakter, hoge omzetgroei en stevige winstmarges. Andere investeringen werden gedaan in biobrandstoffen en nieuwe researchcentra in Nederland. Zo werd er vorig jaar voor bijna 500 miljoen euro aan Research and Development uitgetrokken. Overigens wordt de meeste research door DSM gedaan in laboratoria in China. In dat licht past ook de samenwerking met het Chinese Sinochem.
Op het gebied van biobrandstoffen is DSM een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse Poet, ’s-werelds grootste ethanolproducent (uit oogstresten van maïs). De bio-ethanolmarkt (als alternatief voor benzine) zal de komende tien jaar explosief gaan groeien, zo is de verwachting.
DSM heeft nog ongeveer twee miljard euro beschikbaar voor andere overnames zonder dat de single A-rating in gevaar zal komen, aldus een analist van KBC. Met de uitgesproken en bevestigde intentie de huidige kredietwaardigheid minimaal te handhaven, raakt het bedrijf fundamenteel steeds meer in een goede conditie. Dit moet zich, samen met de meer internationale focus en grote exposure aan opkomende markten, de komende tijd gaan uitbetalen.
Momenteel heeft het een koers/winstverhouding van 11,3 en een dividendrendement van 3,8 procent. De financiële positie van het bedrijf is zeer gezond en er zijn vrijwel geen schulden (de netto schuld per ultimo 2011 bedroeg 1,3 miljard euro tegenover een eigen vermogen van 5,2 miljard euro).
In 2015 moet minimaal 50 procent van de omzet uit opkomende economieën komen en 20 procent uit innovaties. Op een analistendag eind juni kwam naar voren dat de prijzen voor de voor DSM belangrijke divisie Nutrition stabiel waren in het tweede kwartaal. 7 augustus aanstaande worden de resultaten over het tweede kwartaal gepubliceerd. Hoewel men uitgaat van een zwakke eerste helft van het jaar, houdt DSM nog steeds vast aan de eerder afgegeven doelstellingen. In de praktijk houdt dat in dat tot 2015 wordt uitgegaan van een organische omzetgroei van 5-7 procent per jaar.
DSM zou interesse hebben in de overname van CSM, nadat dit bedrijf de bakkerij-activiteiten verkocht heeft. DSM werkt al samen met CSM aan een pilot. Het achterblijvende deel (bioplastics) past goed bij DSM. BASF, het grootste chemieconcern ter wereld, ligt echter ook op de loer en heeft een diepere portemonnee.
De onderneming heeft hard gewerkt aan het minder gevoelig worden voor de conjunctuur. Door in te zetten op trends als bevolkingsgroei, zorg, milieubewustzijn en duurzame energie. De houdbaarheid van deze trends, gecombineerd met een dividendrendement van 3,7 procent op de huidige koers, maken het aandeel in mijn ogen een aantrekkelijke belegging.
Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben DSM mogelijk in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer