Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Mooi maar gevaarlijk

In de afgelopen weken hebben wij u erop gewezen dat er een duidelijke discrepantie bestaat tussen de positieve korte termijn en de negatieve langere termijn. Deze discrepantie is er nog steeds en het aantal indicatoren dat daar op wijst is stijgende.  Wij tonen u in eerste instantie de korte termijn via de daggrafiek van de DAX. Al gedurende zekere tijd hebben wij u geen grafieken van de Verenigde Staten getoond. De reden is dat deze minder duidelijk zijn en hier en daar afwijken van de Europese grafieken. Grosso modo vertellen zij echter hetzelfde, zij het dat ze minder ver zijn.

TA DAX 16 juli 2012
TA DAX 16 juli 2012

Figuur 1

Wij wijzen u op het Kopschouderpatroon dat bevestigd werd toen de neklijn twee weken geleden doorbroken werd. Daarna is er een pullback patroon ontstaan dat inmiddels ook klaar is maar dat nog op een laatste bevestiging wacht met een doorbraak van het 6.641 niveau. Niets lijkt er in de weg te staan van deze doorbraak. Het doel van dit H&S patroon is 6.877. Wij gaan ervan uit dat de DAX daar zal komen, maar in de maandgrafiek ligt er op dat niveau een belangrijke weerstand.

Het is de bovenzijde van een gelijkbenige driehoek. Als de DAX rond 6.877 een correctiefase ingaat zal er op weekniveau een rechterschouder worden gevormd in een Kopschouderpatroon, dat precies omgekeerd ligt ten opzichte van het in figuur 1 getoonde patroon. En dat patroon, als het bewaarheid wordt, zal de beurs, zoals wij u ook in eerdere commentaren lieten zien, fors op het verkeerde been zetten. Uitgaande van de korte termijn lijkt er echter weinig aan de hand.

De vergelijkbare niveaus van 6.641 en 6.877 voor Nederland zijn 316 en 332. Dit laatste ligt nog steeds onder de voorgaande top op 337. Een doorbraak hiervan zet alle negatieve scenario’s opzij. De indicatoren zoals de McClellan Oscillator, de CPR en de NewHighs/NewLows geven geen van allen reden tot zorg. En derhalve blijven wij voor de korte termijn positief gestemd, ook al is er onlangs een dead cross verschenen. Wij gaan ervan uit dat 332 (6.877 voor de DAX) gehaald gaat worden ondanks dat het volume nog steeds achterblijft. Dit laatste zou verklaard kunnen worden uit het feit dat de vakanties begonnen zijn.

De VIX

Wij herinneren er u aan dat wij enige tijd geleden een grote serie artikelen gewijd hebben aan de VIX. Deze artikelen zijn nog steeds voor u beschikbaar op onze website. De VIX heeft afgelopen week een short signaal (long signaal voor de S&P500) gegeven.  Dit signaal wacht echter nog op bevestiging en wij denken niet dat wij deze bevestiging gaan krijgen. Want de VIX staat al laag.

Hij is bijna het niveau genaderd dat wij beschreven hebben om met behulp van de VIX een bescherming van de portefeuille op te bouwen (de VIX dus te kopen). De V611 is al binnen dit gebied gekomen (zie figuur 2). Veel ruimte is er dus niet meer voor de VIX om te dalen. Maar een shortsignaal op welk niveau dan ook, en al dan niet bevestigd voor de VIX (of de V611), ontstaat als de 3-maands VIX veel groter is dan de eenmaands VIX. Als 3-maands VIX hoger is dan zijn de verwachtingen bij beleggers negatief voor de langere termijn. En deze verwachting wordt dus ook weerspiegeld door de week en maandgrafieken.

Het is allemaal nog niet zover. De korte termijn is positief maar let op: ook de VIX (de verwachtingen van de beleggers) zegt u dat u voor de (middel)lange termijn zeer voorzichtig moet zijn. Ter illustratie laten wij u hieronder de grafiek zien van de V611.

VIX 16 juli 2012
VIX 16 juli 2012

Figuur 2

In figuur 2 ziet u dat de V611 al binnen het kritische gebied ligt. De MACD divergeert positief, hij voorspelt dus een uitbraak naar boven (een daling van de AEX Index). De V611, zo vertelt ons de ervaring, kan langere tijd in dit kritische gebied blijven liggen, voordat de uitbraak volgt. Bescherming van uw portefeuille door de V611 wordt geadviseerd.

Overigen

Goud, zilver en olie geven waarschuwingen af dat er een koopsignaal aanstaande is. Stijgingen zullen vooralsnog binnen de bestaande patronen blijven. U moet deze stijgingen dus zien als tijdelijk.  De recente daling heeft de rente op sterke steun gebracht en ook de dollar lijkt een stapje terug te moeten doen alhoewel deze laatste conclusie het minst zeker is.

Onze Strategie

Grosso modo hebben wij de gewenste posities ingenomen. De daarvoor in aanmerking komende portefeuilles gaan wij afdekken.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *