Drie sectoren met een moeilijke toekomst !

Het is bijna 2020 en daarmee breekt een nieuw decennium aan. Het kan dan ook geen kwaad om een blik in de nabije toekomst te werpen. Als de voortekenen niet bedriegen kan het komend decennium wel eens heel moeizaam gaan uitpakken voor drie sectoren van de economie. Die sectoren zijn energie, auto’s en financials.

Wie naarstig naar ontwikkelingen op de aandelenbeurzen speurt moet wel tot die conclusie komen. Neem de recente beursgang van Saudi Aramco. Met een bedrag van $ 25,6 miljard mag die beursgang terecht een succes genoemd worden. De Saudi’s zelf pronken met hun waardevolste bedrijf ter wereld, maar dat is net iets te veel van het goede. Steeds meer institutionele beleggers kijken met een steeds kritischer blik naar hun beleggingsportfolio en dat gaat steeds vaker ten koste van fossiele energie-aandelen.

Die opstelling heeft nu al opmerkelijke gevolgen. Apple en Microsoft hebben een gezamenlijke marktkapitalisatie van pakweg $ 2,3 biljoen. Daarbij vergeleken is Saudi Aramco Klein Duimpje. Maar het is nog erger. De weging van de twee techbedrijven in de S&P 500 is groter dan dat van de hele large cap S&P energy sector. De energiesector gaat gebukt onder de wel heel onzalige combinatie van overaanbod van olie vandaag en groeiende zorgen over de toekomst van CO2 genererende energiebronnen. Dat betekent dat het heel moeilijk is om waarderingen te laten stijgen.

De droeve aanblik van de energiesector gaat hand in hand met die van de automobielsector. Die gaat gebukt onder een kopersstaking in China. Maar dat is het niet alleen. De belegger kijkt ook naar de snelle opmars van de elektrische auto en de trend naar ride sharing. Ook in dit opzicht levert de koersontwikkeling op de beurs een even merkwaardige als waarschuwende aanblik. De marktkapitalisatie van het amper renderende Tesla en die van verlieslatende partijen als Uber en Lyft liggen boven die van de grote automerken, maar die maken wel winst en genereren aanzienlijke kasstromen. De markt lijkt bang, dat zulks niet lang meer het geval zal zijn.

Voor de financials oogt de toekomst al evenmin erg aantrekkelijk. In Europa hakt de negatieve rente er stevig in bij banken, waarvan er ook nog eens te veel zijn. Fusies over de landsgrenzen heen is echter nog steeds een heet politiek hangijzer. Consolidatie blijft zodoende ver weg. In de VS is het ook al geen koek en ei. De grote jongens hebben tijdens de financiële crisis stevig gesaneerd en hun balansen op orde gebracht. De talloze kleine banken zijn hier veel minder succesvol in geweest. Die komen nu in het nauw door de steeds lagere rente. Die rente kan zelfs negatief worden als er een recessie komt.

Die malheur is de oorzaak van de koers-winstverhouding van de sector van 12,9X die ongeveer de laagste is van de belangrijke sectoren en fors achter blijft bij de K/W van de brede markt van 17,9X. En dan dreigt ook nog gevaar van buitenaf, Fintech startups proberen uit alle macht in te breken in de markt voor traditionele bankdiensten. Ze vinden in ieder geval een luisterend oor bij de traditionele bankspaarder die erg veel last heeft van de heel lage rente!

Het oogt allemaal weinig hoopvol. Dat wil echter niet zeggen, dat de drie sectoren op de korte termijn geen opleving kunnen meemaken. Dat is zeer wel mogelijk en ook wel te verwachten. Maar voor de langere termijn neuriet de markt alvast een gemeen toontje!

Cor Wijtvliet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.