Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Deutsche Bank aan rand van faillissement?

Het aandeel Deutsche Bank (DB) is nog maar een fractie waard van de waarde in 2007, toen het aandeel nog € 117 noteerde. Vrijdag sloot het aandeel in Frankfurt op € 11.99 met een verlies van 8.47%.

DB was één van de hoofdrolspelers in het schimmige spel met de handel in rommelhypotheken in de VS. U herinnert zich vast nog wel het jaar 2007, het jaar waarin de kredietcrisis begon met het faillissement van Lehmann Brothers. De val van deze bank zorgde voor een domino-effect in de gehele financiële sector, wereldwijd. Uiteindelijk werden met uw belastingcenten vele banken ‘gered’, van KBC tot ABN Amro en ING.

Onder het mom ’too big to fail’ kwamen de grote financiële instellingen onder een bankroet uit. Maar die reddingsactie ging uiteindelijk bijna ten koste van het failliet van diverse landen, met als gevolg dat de staatschuld in sommige landen verdubbelde, in slechts een paar jaar. Door de zware economische teruggang raakten miljoenen mensen werkeloos en merken we de gevolgen van die toen ingezette crisis tot op de dag van vandaag.

Veel verschillende banken hebben uiteindelijk geschikt met de Amerikaanse overheid

De Amerikaanse autoriteiten hebben DB een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar gedaan (12,5 miljard euro), vanwege de misstanden die bij het verstrekken van hypotheken in het verleden zijn begaan.

Maar de grootste bank van Duitsland heeft die schikking tot nu to afgewezen, en rekende eigenlijk op een aanzienlijk lagere boete. Dan is de vraag gerechtvaardigd DB wat wél kan betalen en waar de pijngrens ligt die de kapitaalpositie van de bank in gevaar zou brengen en een afgrond zou kunnen inleiden.
We zetten de cijfers voor u even in perspectief

DB heeft 5,5 miljard euro gereserveerd voor deze claim. Maar naast een boete die aan de Amerikaanse overheid moet worden betaald, moet ook geschikt worden met privé investeerders die geïnvesteerd hebben in rommelhypotheken van DB. Toch houden wij er sterk rekening mee dat de Amerikaanse overheid uiteindelijk voor een lager bedrag zal gaan schikken met DB. Dat is namelijk bij schikkingsvoorstellen in het verleden vaak het geval geweest. De Amerikaanse overheid zet bij een eerste schikkingsvoorstel hoog in om de onderhandelingen sterk te beginnen en genoeg onderhandelingsruimte te hebben.

Maar wij zijn het hoogste bedrag dat ooit werd betaald niet vergeten: Bank of America settelde voor een bedrag van 16,7 miljard dollar.

Negatieve spiraal?

Mocht het schikkingsvoorstel aan DB niet onderhandelbaar zijn dan kan het eigen vermogen scherp gaan dalen, wat weer tot gevolg heeft dat de Tier 1 capital ratio zakt tot onder de 3% en zo zou een negatieve spiraal binnen no time worden ingezet.

Volgens analisten van JP Morgan kan DB bij een schikking van tussen de 3 en 3,5 miljard dollar de hele zaak, zonder al te veel negatieve gevolgen, achter zich laten. Maar elke 1 miljard dollar bovenop die 3,5 miljard dollar zal, door de afwaardering van kredietwaardigheid, de kosten doen stijgen met 24 basispunten. Moge duidelijk zijn: hoe hoger de uiteindelijke kosten worden, hoe meer de winstgevendheid achteruit gaat.

Volgens analisten van Credit Suisse moet DB, bovenop de reservering van 5,5 miljard dollar, sowieso rekening houden met nog eens 3,8 miljard dollar aan extra lasten.

Als de Amerikaanse overheid het schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar vol blijft houden, dan zal de kredietwaardigheid van DB niet voldoende zijn om in aanmerking te komen voor Tier 1. De kredietbeoordelaars zullen de kredietwaardigheid van DB dan zeker scherp naar beneden stellen. U zult begrijpen dat de aandelenkoers van DB en andere banken, die vooral exposure hebben naar DB, dan bloot komen te staan aan meer en diepere koersdalingen in de toekomst. We zijn dan terug bij af: welkom in bankencrisis 2.0!

Onze tip

Blijf voorlopig nog weg van het aandeel DB, want een rampscenario blijft nog wel even als het financiële zwaard van Damocles boven de bank hangen.

BONUS!

Ontvang een lijst van 5 banken, die bij een eventueel faillissement van Deutsche Bank de grootse verliezen moeten nemen of wellicht zelf ook ten onder gaan. Als bonus geven wij onze optie strategie gratis weg. Hier Downloaden >

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Beleggen in aandelen, opties en futures brengt hoge mate van risico’s met zich mee, derhalve zijn ze niet geschikt voor elke type belegger. U kunt een deel of volledige inleg verliezen. Overleg met een deskundige voordat u besluit om te investeren in deze instrumenten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur. De auteur heeft geen positie in bovengenoemde aandelen/producten. RendabelBeleggen.nl en zijn columnisten, schrijvers en analisten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die geleden wordt als gevolg van het gebruik van gegevens, suggesties of ideeën verstrekt door of namens RendabelBeleggen.nl via één van zijn websites.

Bron: Rendabel Beleggen

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Deutsche Bank aan rand van faillissement?”

  1. Avatar

    Deze bank is betrokken elke vorm van fraude, Deze bank staat bekend voor alles wat fout is in de bankensector en graai cultuur..
    Libor, manipulatie
    Forex, manipulatie
    Subprime, manipulatie
    Klanten met kredieten intrekken, veel ondernemingen zijn er aan kapot laten gaan
    Eigen personeel massaal de laan insturen
    Aandeelhouders op laten draaien voor de graai cultuur, aandeel DB is gedaald van 117, naar 12
    Grootte derivaten portefeuille ter wereld,en niemand weet hoe dit allemaal gedekt is.

    Waar is AFM, DNB, ECB? Als je klien bent ( hypotheek tussenpersoon, kleine vermogensbeheerder) ben je niet belangrijk
    wordt je kei hard aangepakt. Ik krijg indruk dat toezichthouders juist de verrotte banken hand de boven houd.

    En toch ” too big too fail”

    http://www.tijd.be/ondernemen/financiele_diensten_verzekeringen/Deutsche_Bank_wil_extra_10_000_banen_schrappen.9819947-3096.art?ckc=1&ts=1476521431

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *