De Singaporese bank DBS is de vijfde grootste bank in Azië en de grootste in Singapore. Net zoals alle andere financials heeft de koers van het aandeel van DBS Group een beweeglijk jaar achter de rug. Begin 2016 werd de financiële instelling hard geraakt door de onrust over de tegenvallende groei in China. Het aandeel daalde hierdoor naar een dieptepunt van ongeveer 12,50 SGD met daarbij de laagste koerswinstverhouding in vijf jaar tijd.
Later in de zomer werd het sentiment rondom de bank ook nog eens getroffen door het faillissement van een groot oliebedrijf in Singapore, waardoor ook de ratio voor slechte leningen verslechterde van 0,9% naar 1,3 procent, wat overigens nog steeds heel erg laag is. Aangekondigde boetes in oktober voor het onbedoeld meewerken aan witwaspraktijken bij het Maleisische staatsinvesteringsfonds vielen ook niet mee. Mede hierdoor was 2016 tot aan de herfst voor de aandeelhouders een teleurstellend jaar.
Toch kwam er richting het einde van 2016 een échte draai in de koers van DBS toen Donald Trump de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten won en beloofde grootschalig te investeren in de economie, waardoor de rentes in Amerika fors stegen. In december ging de Federal Reserve officieel over tot een verhoging van de rente en kondigde aan dat die volgend jaar in drie kleine stapjes verder zal stijgen. De rentes in Singapore zijn sterk gelinkt aan de Amerikaanse rentes door de koppeling van de Singaporese dollar aan een mandje andere munten, waar de Amerikaanse dollar de belangrijkste in is. Voor DBS betekenen deze hogere marktrentes dat de bank haar rentemarges kan verbeteren en meer winst kan maken in absolute bedragen. De keerzijde van de medaille is dat de lokale welwillendheid om te lenen (van invloed op o.a. de huizenmarkt) wat aan terrein kan verliezen door diezelfde hogere rentes.
DBS is het afgelopen jaar echter ook blijven uitbreiden. Bij publicatie van de derde kwartaalcijfers op 31 oktober jl. maakte DBS bekend de Aziatische activiteiten van de Australische bank AZN bank over te nemen. Deze Australische bank had net na de crisis (in 2009) deze activiteiten overgenomen van RBS – maar kon maar slecht voeten aan de grond krijgen, maar ze kon er maar slecht mee uit de voeten. AZN wilde van haar miskoop af en verkocht het aan DBS delete: – voor de Australische bank met een verlies. In 2014 had DBS ook al de Aziatische tak van Société Générale overgenomen en ze wint zo nog meer aan schaal.
Investeringen in Fintech staan bij het bedrijf eveneens hoog in het vaandel. De afgelopen jaren heeft DBS ruim 5 miljard dollar geïnvesteerd in innovatie van hun branche. Zo is er een heuse Fintech campus opgericht. Ook vermogensbeheer wordt een steeds belangrijkere tak voor DBS en beslaat momenteel 14% van de totale omzet van de bank. Dat moet binnen de komende vijf jaar naar 20% van de omzet groeien. In 2017 zal de bank zich voornamelijk gaan richten op de regio’s India en Indonesië.
Het grote voordeel van DBS is dat de bank in tegenstelling tot de bij ons meer bekende Europese banken geen financiële problemen heeft of heeft gehad. Voor het achtste jaar op rij is de bank uitgeroepen tot sterkste bank van Azië. Het bedrijf wordt ook niet meegezogen in de Europese bankenproblematiek, maar kan wel profiteren van de hogere rentemarges. De kapitaalratio’s van de bank zijn ijzersterk. Bij de laatste kwartaalcijfers bedroeg de Tier 1 ratio 14,4 procent. Het werkelijke risico dat een bank draagt is uiteraard niet te voorspellen; niet in Singapore, maar ook niet in Nederland of Duitsland. Het dividendrendement bedraagt ongeveer 3,5 procent. Aangezien de grootste aandeelhouder van DBS het overheidsinvesteringsorgaan Temasek is, heeft de overheid er alle belang bij dat de bank goede zaken blijft doen. Door de grote inmenging van de Singaporese overheid zijn de regelgeving en kapitaaleisen streng. Dat is een voordeel voor de belegger.
Dit jaar zal het sentiment rondom China belangrijk blijven voor de koers van het aandeel DBS. Ondanks het feit dat DBS niet heel veel zakendoet in ‘mainland’ China wegen onrusten daar toch zwaar op het sentiment rondom grote Aziatische banken. Op lange termijn is het positief een beleggingsportefeuille internationaal te blijven spreiden en zeker Azië niet uit te sluiten. Azië is in vele opzichten aan het groeien en vooral China zal zichzelf een steeds grotere rol toe-eigenen op het wereldtoneel. Dat is een positieve trend voor DBS. In een dergelijke omgeving lijken ‘innovatief’ en ‘ijzersterk’ de juiste ingrediënten voor een glansrijk koersverloop.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel DBS Group in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Het aandeel Apple heeft zich ondanks de Corona-crisis de afgelopen twaalf maanden zeer positief ontwikkeld. Op de lange termijn zal de ontwikkeling van de aandelenkoers echter waarschijnlijk tegenvall...
Tesla-aandelen hebben de afgelopen twaalf maanden een opmars gekend die weinigen hadden verwacht. De aandelen stegen met meer dan 560%.
De 16 namen in de Europese Stoxx 600 hebben dit jaar een bedrag van Euro 364 miljard aan waarde in rook zien opgaan.
Sinds het dieptepunt van maart 2020 is het ene na het andere record gesneuveld. Toch is er een gevaar op komst: beleggers zijn in de ban van rente- en inflatievrees. Wij hebben voor u 5 aandelen gesel...