Cloudrevolutie is nog lang niet ten einde

Alles verandert en niets blijft hetzelfde. Dat besefte de Griekse filosoof Heraclitus al in de 6deeeuw voor Christus. In de westerse wereld van vandaag zien we de snelle opkomst van zogeheten disruptieve technologieën en/of businessmodellen in allerlei sectoren van de economie. De aanjager van de disruptie komt meestal uit de hoek van de ICT. Het is dan ook bijna vanzelfsprekend, dat ook binnen deze sector disruptieve technologieën huishouden.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste jaren is de onstuitbare opmars van Cloud computing. Het is niet langer nodig voor bedrijven om zelf een complete IT-infrastructuur te bouwen en te onderhouden. Ze kunnen nu terecht in the Cloud, waar ze op abonnementsbasis kunnen gebruik maken van diensten van aanbieders van vooral software. Bedrijven kunnen in the Cloud terecht voor softwareapplicaties als CRM, ERP of SCM. Het voordeel van het gebruik maken van de mogelijkheden van the Cloud is uiteraard een forse kostenbesparing, maar dat is niet het enige. The Cloud biedt bedrijven steeds opnieuw toegang tot state of the art producten en diensten en de broodnodige flexibiliteit.

De migratie naar the Cloud zal de komende jaren om bovengenoemde redenen alleen nog maar toenemen. Er is nog een wereld te winnen, want het blijkt dat 65% van de bedrijven nog steeds met een eigen ICT-infrastructuur werkt. Dat zal in 2020 nog ongeveer 51% zijn. Veel bedrijven vrezen een verlies van controle als alles in the Cloud is ondergebracht. In de praktijk blijkt bovendien dat de migratie naar the Cloud niet vanzelf gaat, maar een geduchte tour de force is. Uiteindelijk geeft in eerste instantie kostenbesparing de doorslag. Dat is het besef, dat dankzij besparingen investeringen elders weer mogelijk worden.

De migratie naar the Cloud betekent in eerste instantie een stevige rugwind voor bedrijven als Salesforce of Workday. Dat zijn zogeheten pure playsdie Software as a Service (SaaS) aanbieden. Voor traditionele aanbieders van software, zoals Microsoft (Kopen) en Oracle lijken de voordelen van de migratie naar the Cloud minder eenduidig. Ze hebben een grote klantenkring van bedrijven met een eigen IT-infrastructuur. In tweede instantie kan dit echter een enorm voordeel blijken als zij deze brede klantenkring ertoe kunnen bewegen samen met hen de migratie naar the Cloud te maken. Dat is echter geen vanzelfsprekendheid, want met name de concurrentie en aantrekkingskracht van AWS, onderdeel van Amazon.com (Kopen) is enorm. Anderzijds, in de praktijk blijkt dat veel bedrijven liever niet afhankelijk zijn van een platform, van een aanbieder. De ervaring leert dat Azure, het platform van Microsoft, een zeer aantrekkelijk alternatief is voor AWS.

Als het om SaaS gaat heeft Europa maar een speler van betekenis en dat is het Duitse SAP (Kopen). Aanvankelijk dreigden de Duitsers de boot te missen, maar het bedrijf heeft sinds 2010 € 19 miljard geïnvesteerd om de achterstand in te lopen. Daardoor kan het zijn klanten een veelheid van mogelijkheden aanbieden. De eerste resultaten mogen er zijn. Al 10 kwartalen op rij groeien de inkomsten uit the Cloud met meer dan 30% en SAP verwacht dat tempo van groei vol te houden tot 2020.

De huidige trends in Cloud Computing geven aan dat de toekomst voor hardware aanbieders van Storage en Servers weinig rooskleurig is. Nu is nog slechts 25% respectievelijk 19% van de storage en server workloads gemigreerd naar the Cloud. In 2020 zal dat respectievelijk 61% en 55% bedragen. Niet alle aanbieders van Hardware zijn echter op voorhand verliezers. Een bedrijf als Cisco (Kopen) kan uitgroeien tot een van de winnaars. Immers, niet iedere aanbieder van Clouddiensten is van plan zelf zogeheten network solutions te ontwikkelen en aan te bieden. Dat laten ze liever over aan gespecialiseerde netwerkbouwers als Cisco.

Van de genoemde bedrijven zijn Microsoft en SAP op basis van hun recente resultaten opgenomen in de Modelportefeuille. Dat gaat ten koste van Cisco en IBM.

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.