Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Outlook macro week 43

De bouwproductie in de Eurozone kwam uit op een stijging van 0,9% op jaarbasis. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -8 in oktober, van -8,2 in september. De PMI van de industrie voor oktober was 53,3 tegen 52,6 in september. De PMI diensten kwam uit op 53,5 voor oktober, tevens een lichte stijging t.o.v. september. De ECB liet alle rentes afgelopen donderdag onveranderd en gaf aan dat het opkoopprogramma van 80 mrd. per maand gehandhaafd blijft. Er werd tevens aangekondigd dat alle middelen kunnen worden ingezet om de beoogde inflatiedoelstelling te handhaven. Hoewel de inflatie nauwelijks oploopt in de Eurozone is de verwachting dat met een hogere olieprijs en hogere lonen de inflatie in 2017 sneller zal stijgen.

HIGHLIGHTS DUITSLAND

De PMI voor de industrie in Duitsland kwam uit op 54,5. De PMI voor de diensten liet tevens een stijging zien naar in oktober 54,1 van 50,9 in september. De producentenprijzen index kwam uit op -0,2 op maandbasis in september, dit was in augustus nog -1,6. De prognose voor de duitse economische groei  komt volgens de duitse handelskamer in 2016 uit op 1,7% en voor 2017 op 1,4%. Tenslotte is de verwachting dat de export een stijging zal laten zien van 2% in 2016 en 2017.

HIGHLIGHTS UNITED KINGDOM

De consumer price index(CPI) kwam uit in augustus op +1% van in augustus +0,6 op jaarbasis. Het inflatoire effect komt tevens door het dalende pond. De werkloosheid kwam over de periode juli-augustus uit op 4,9%. De retail sales stegen in september op jaarbasis met 4,1%

HIGHLIGHTS NEDERLAND

In augustus zijn de investeringen op jaarbasis in augustus met 5,3% gestegen. De werkloosheid was in september 5,7% van de beroepsbevolking, wat 100.000 minder werklozen betekent dan in 2015. Het cijfer van het consumentenvertrouwen kwam in oktober uit op 12 van in september 8. Dit is het hoogste niveau in 9 jaar. De prijzen van koopwoningen zijn in de maand september op jaarbasis met 5,9% gestegen in Nederland en dit betekent dat we op het niveau van 2005 zitten.

HIGHLIGHTS FRANKRIJK

De AA rating van Frankrijk blijft gehandhaafd en S & P heeft de outlook verhoogd van negatief naar stabiel. De hervormingen in Frankrijk lijken langzaam meer gestalte te krijgen en men denkt uit te komen op een economische groei in 2016 van 1,3% en in 2017 van 1,2%.

HIGHLIGHTS ITALIE

Fitch heeft de status van Italië op BBB+ gehandhaafd maar heeft de outlook verlaagd van stabiel naar negatief wegens de problemen in de financiële sector en de problemen met de begrotingshervormingen. De bank Montei dei Paschi kwam met een plan om vele kantoren te sluiten, 28 miljard slechte leningen in een aparte bank te zetten en nog eens 5 mrd op te halen middels een aandelenemissie. 


HIGHLIGHTS US

De industriële productie kwam in september uit op+0,1%, wat lager dan de verwachting. De consumer price index (CPI) liet een stijging zien van 1,5% op jaarbasis in september. De housing starts kwamen in oktober uit op -9% op maandbasis en op -11,9% op jaarbasis, een tegenvallend cijfer. De building permits daarentegen stegen met 6,3%. Het beige book (huidige economische condities) gaf aan dat de US een gematigde groei doormaakt. De sterke dollar beperkt echter de export. De arbeidsmarkt in de US is groeiende en de groei van de lonen is stabiel. Tevens is er groei in de dienstensector en vastgoedsector. De jobless claims kwamen uit op 260.000, een sterk cijfer. De leading indicators gaven een groei aan van 0,2% in september. De verkoopprijzen van huizen stegen ook in de US, namelijk met 5,3% op jaarbasis. Tenslotte kwam de PMI (Purchasing Managers Index) van de industrie uit op 53,2 in oktober, van 51,5 in september. De verwachting is dat een renteverhoging door de FED in december waarschijnlijk is.

CHINA

De retail sales zijn in China op jaarbasis met 10,7% gestegen in september. De industriële productie liet een groei zien van 6,1% op jaarbasis. Wij verwachten een zijwaarts beursverloop voor de Chinese index. 

EMERGING MARKETS
De algemene index voor emerging markets is hoger geloten afgelopen week. 

GRONDSTOFFEN
De algemene index voor grondstoffen is hoger gesloten in week 42. Olie, goud en agriculture droegen bij aan deze stijging. Industrial metals was iets lager.

VALUTA
De dollar is weer iets sterker geworden t.o.v. de Euro en noteert rond de 1,09.

RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK WEEK 43
Wij zijn van mening dat de meeste indices zich bewegen in het midden van de trading ranges en in november en december nog ruimte hebben om door te stijgen. Echter, om rendementen veilig te stellen voor 2016 en door de lage optiepremies op dit moment, sluiten we niet uit dat we de portefeuilles alsnog zouden kunnen beschermen op hogere niveaus.
Voor week 43 kijken we onder andere uit naar het ondernemersklimaat in Duitsland, de inflatiecijfers van verschillende Eurolanden, de cijfers BBP derde kwartaal  en het Michigan consumentenvertrouwen van de US, het BBP derde kwartaal Spanje en het Verenigd Koninkrijk en last but defenitely not least: de reeks bedrijfscijfers over het derde kwartaal. De Oliemaatschappijen, Technologiebedrijven, Pharmaceuticals, Financials, Healthcare, kortom alle grote bedrijven komen deze week met de cijfers.

Dennis Nieuwenhuizen
Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *