Na een heftige overnamestrijd heeft Heineken de aandeelhouders van Fraser & Neave over de streep gehaald om het belang in APB aan de Nederlandse bierbrouwer te verkopen. Gemeten in zowel omzet als winst was het een dure overname voor Heineken. Anderzijds was het één van de laatste mogelijkheden om in één keer een stevige basis te krijgen in de aantrekkelijke Aziatische groeimarkt. Hoewel het aandeel van veel analisten een koopaanbeveling krijgt, kies ik liever voor een breder gespreid drankenconcern; Diageo bijvoorbeeld.
Diageo produceert, destilleert en verkoopt zowel zelfstandig als onder licentie, alcoholhoudende dranken. Met een marktkapitalisatie van ruim 42 miljard pond is de onderneming de grootste drankenproducent van sterke drank ter wereld. Concurrenten zijn vooral het Franse Pernod Ricard, het Amerikaanse Constellation Brands en in mindere mate de internationale bierbrouwers. Bekende merken zijn onder andere Smirnoff, J&B, Johnnie Walker, Seagrams, Captain Mogan, Tanqueray, Baileys en Guinness Stout.
De Verenigde Staten is de belangrijkste afzetmarkt voor alcoholhoudende drank, zo ook voor Diageo. Ongeveer 40 procent van het bedrijfsresultaat komt uit de Verenigde Staten. De afgelopen jaren gaat het niet voorspoedig op deze markt, maar er tekent zich langzamerhand een herstel af. De Europese markt daalt nog steeds in volume. In de opkomende markten is sterke drank echter booming, nu steeds meer menen daar meer geld krijgen te besteden.
Diageo speelt op deze trend in door ‘kralen te rijgen’. De onderneming koopt regelmatig sterke lokale merken en voegt deze toe aan de eigen drankencollectie. Onlangs bevestigde de grootste drankengroep ter wereld met United Spirits in gesprek te zijn over de overname van een deel van het distilleerderijconcern. Eerder kocht Diageo de vierde jeneverfabrikant van China ShuiJingFang, een grote destilleerder in Brazilië Yipoca en de grootste sterke drankenfabrikant van Turkije Mey Icki. De opkomende markten maken nu ongeveer 40 procent van de totale groepsomzet uit. Het is het streven van Diageo dit te vergroten tot 50 procent.
De onderneming presenteerde prima halfjaarcijfers. Met een omzetstijging van 8,3 procent op jaarbasis tot 10,76 miljard pond en een toename van het bedrijfsresultaat van bijna 11 procent tot 3,2 miljard pond werden de analistenverwachtingen overtroffen. De geschatte koerswinstverhouding voor volgend jaar bedraagt op de huidige koers van het aandeel ongeveer 17,4.
Het dividendrendement komt op de huidige koers uit rond 2,7 procent. Diageo keert dit eens per halfjaar uit. Vrijwel iedere zes maanden wordt het dividend verhoogd. Ongeveer 50 procent van de winst wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers kondigde men wederom een verhoging van het dividend aan, dit keer met 8 procent. Het slotdividend is per 5 september uit het aandeel en bedraagt 0,269 pond. De volgende ex-datum voor het interim-dividend is 27 februari volgend jaar.
De strategie van kralen rijgen zou te duur kunnen uitpakken, maar inmiddels heeft Diageo een imposant trackrecord in deze. Natuurlijk is de business waarin men actief is gevoelig voor de stand van de economie. Wat Diageo betreft gaat de groei van de autonome omzet ongeveer gelijk op met de groei van de wereldeconomie. En aangezien de verwachtingen voor de ontwikkeling van de wereldeconomie niet hoog gespannen zijn…
Niet voor niets is de focus van Diageo vooral gericht op de opkomende markten waar de economie harder groeit, hoewel de toename van het bedrijfsresultaat met 6 procent in Noord Amerika hoger is dan de marktgroei.
Kansen zijn er voldoende, waardoor het aandeel van dit drankenconcern met een sterk trackrecord in mijn ogen de moeite waard blijft. Ook in de dranken business is innovatie mogelijk. Diageo richt zich vooral op exclusieve merken en verkoopt deze ook als al gemixt in blikjes. Deze nieuwe markt groeit snel. Diageo’s merk Pirate Bay is hiermee de grootste in de Verenigde Staten, na ABC van Wessanen. Overigens heeft Wessanen Diageo voor de rechter gedaagd voor het kopiëren van verpakkingen.
Diageo staat op het punt om voor ongeveer drie miljard dollar de grote tequilamaker José Cuervo over te nemen. Het Chinese drankenconcern Wahaha is op zoek naar een buitenlands distributienetwerk. Wellicht dat de Chinese miljardair Zong Qinghou hiervoor samenwerking (of meer) met Diageo wil aangaan. Groeikansen te over. Net zoals voor de koers van het aandeel, ondanks de koersstijging van ruim 26 procent dit jaar.
Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben Diageo in portefeuille.De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Heineken is het beste fonds van de AEX. Ook is Heineken crisisbestendig. In slechtere tijden blijft men toch bier drinken. De overname een opkomende markt is uitstekend. Dit betekent meer groei. Heineken doet weer volop mee en ik zie de koers naar 55 euro gaan of nog hoger.