De weg ligt weer open

De korte termijnmarkt heeft in de afgelopen week afgerekend met de correctie die zich had ingezet nadat de voorgaande top (slotkoers) op 337,20 was overschreden. De AEX Index sloot afgelopen vrijdag boven de MA50. In de indicatoren zijn nu koopsignalen te onderscheiden. De AD-lijn is duidelijk positief. In de weekgrafiek verscheen een positieve candle. En in enkele markten is deze grafiek ook al weer aan het draaien. Zo geeft de AMX (maar ook de DJIA) op weekbasis duidelijk positieve signalen af. De Call/Put Ratio laat het nog afweten. De VIX en de V611 liggen dicht bij historische dieptepunten en er is ook nog geen overeenstemming tussen de DJIA en de DJTA (of de Russell 2000). Dit laatste kan in de toekomst ernstige gevolgen hebben maar op dit moment is het nog te vroeg om daar aandacht aan te schenken anders dan het bewust in het achterhoofd te houden. Ter illustratie laten wij hieronder de daggrafiek van de AEX Index zien.

AEX 8 oktober 2012
AEX 8 oktober 2012

Figuur 1.

De nieuwe top met een slotkoers van 338,28 (zie verticale lijn) werd niet meer bevestigd door de Momentum Analyse. De inzet van een correctie was toen een feit. (Vijf dagen eerder was er een hoogste Intraday koers bereikt van 340,22 maar toen was er nog niets aan de hand). De daling duurde 11 dagen – iets korter dan verwacht – en in de afgelopen week werd het herstel ingezet. De steunlijn op 327 werd even doorschreden, maar in feite is de daling door dit niveau gestopt. De Momentum Analyse is weer aan het stijgen en er is geen sprake meer van negatieve divergentie. De koers sloot afgelopen vrijdag net boven het MA50. De eerste weerstand ligt op 333, maar daar zal weinig kracht vanuit gaan. Wij houden het erop dat de het Intraday topje van 340,22 binnenkort wordt doorschreden.

Overigen

Voor het overige is er in de afgelopen week weinig gebeurd. De rente ligt nog steeds in zijn dalende kanaal maar probeerde in de afgelopen week daaruit te breken. De grafiek wijst erop dat er eerder een verdere daling verwacht kan worden. De Amerikaanse $ is binnen een consolidatie patroon gebleven maar hij vertoont tekenen van stijging. Voorlopig zal hem dat echter niet uit zijn dalende kanaal tillen. Het goud heeft zijn weerstand op US$1.760 bereikt en lijkt het wat kalmer aan te gaan doen. Een daling ligt in het verschiet. En de consolidatie in de prijs van een vat Brentolie zet zich door.

Onze Strategie

Wij zien de ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet. Er zullen niet veel veranderingen in de portefeuilles worden aangebracht.

Onze conclusies:

Korte termijn: positief
Middellange termijn: negatief maar draait hier en daar
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-10-08) 332,53

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.