Mest die uw kapitaal laat groeien

Onlangs heb ik een artikel geschreven over John Deere. Op de een of andere manier kijk ik nu steeds naar iedere tractor of deze groen is en gele wielen heeft. Gezien de verwachtingen dat de wereldbevolking van 7 miljard naar 9 miljard mensen in 2050 zal groeien en dat al deze mensen moeten eten is het misschien interessant om eens te kijken naar een bedrijf dat zich richt op de landbouw. Een van deze bedrijven is MBAC Fertilizer Corporation.

Het Canadese MBAC Fertilizer Corporation is een producent van meststoffen. Meststoffen zijn een van de belangrijke ingrediënten in onze de toekomstige voedselvoorziening. Meststoffen voeden niet het gewas, maar zijn de aanvulling op de balans van een bodem. Daardoor is de bodem beter in staat de optimale verhouding van voedingsstoffen vrij te geven. Uiteraard gestuurd naar het gewas en doel waarvoor men een product teelt.

MBAC richt zich in eerste instantie op de productie van de meststoffen potas en fosfaat.

Het doel van MBAC is om een belangrijke producent te worden van de meststoffen potas en fosfaat in Brazilië en de rest van Latijns Amerika. MBAC heeft momenteel een relatief kleine fosfaatmijn in productie en de daarmee samenhangende infrastructuur in het centrum van Brazilië.

MBAC heeft een deskundig management met gezamenlijk meer dan 150 jaar aan ervaring op het gebied van productie, exploratie, marketing en financiën. De exploratie van een aantal projecten van fosfaat- en potasmijnen in Brazilië moet zorgen voor de groei van het bedrijf. MBAC is goed gefinancierd en is gericht op het ontwikkelen van nieuwe hoogwaardige productiefaciliteiten.

In 2008 nam MBAC een 100% belang in Itafós Mineração Ltda, gelegen in het centrum van Brazilië tegen de grens van de staten Goiás en Tocantins. Een logistiek sterke ligging ten opzichte van haar concurrenten en daarbij nog eens de grootste en snelst groeiende regio in Brazilië. MBAC exploiteert momenteel deze kleinschalige mijn en een daarbij behorende faciliteit die de meststoffen verwerkt. Het huidige proces is erop gericht om fosfaat te verwerken en dit te verkopen aan lokale boeren voor directe toepassing. Itafos heeft een maximale productiecapaciteit van 100ktpa (kilo ton per jaar). Momenteel is men gefocust op de ontwikkeling van een hoger volume en de uitbouw van de bestaande mijn.

Daarnaast is er nog een apart project gericht op Itafos, het Itafos Arraias SSP project. Het doel is om voor het eind van dit jaar te starten met de bouw van dit project, zodat in 2015 dit project in productie wordt genomen en ervoor zorgt dat de capaciteit wordt opgeschroefd naar 500 ktpa.

Naast het Itafos Arraias SSP project lopen er nog een aantal andere projecten (het Sanatana project, het Carmo project en het Aneba potas project). Deze projecten moeten ervoor zorgen dat MBAC in de toekomst een serieuze partij wordt. Net als goud- en zilvermijnen beschikt MBAC Fertilizer Corp. over een NI 43-101 rapport, hetgeen noodzakelijk is om een beursnotering te verkrijgen. Momenteel worden er kleine investeringen gedaan om op korte termijn cashflowgroei te genereren. Verwacht wordt dat Q4 2012/2013 een positieve operating cashflow heeft. MBAC beschikt dan ook over een sterke balans. Zo maakte het onlangs nog bekend dat het een nieuwe financiering rond heeft van $20,2 miljoen.

Vanwege de sterke agrarische basisbehoefte en de unieke kansen van aantrekkelijke groeivooruitzichten blijft het bedrijf op zoek naar nieuwe mogelijkheden in Brazilië of andere Latijns Amerikaanse landen. Want alleen Brazilië importeert, vanwege de hoge vraag al meer dan 70% aan potas en 50% aan fosfaat. Aangezien de landbouwindustrie in Brazilië 25% betreft van het Bruto Binnenlands Product en een groei van de economie wordt verwacht, biedt de markt voor meststoffen mooie vooruitzichten.

De stijgende vraag naar landbouwproducten wereldwijd, laat de vraag naar meststoffen stijgen. Volgens een rapport van International Fertilizer Industry Association ( Medium Term Outlook for Global Fertilizer Demand, Supply and Trade 2007 – 2011) blijkt dat de vraag naar meststoffen jaarlijks met 5% stijgen en op middellange termijn een stabiele groei vertonen. Uiteraard is een belegging in MBAC risicovol, maar heeft bedrijf mooie vooruitzichten.

Mestconsumptie in Brazilië en de wereldwijde voedsel index
Mestconsumptie in Brazilië en de wereldwijde voedsel index

Bron: http://www.mbacfert.com/publicfiles/investorpresentations/Investor%20Presentation%20-%20September.pdf 

MBAC is sinds januari 2010 genoteerd aan de Canadese Toronto Stock Exchange (TSX) en wordt momenteel verhandeld tegen CAD 3,10. Er zijn maar een aantal analisten die het aandeel van MBAS volgen, maar deze zijn wel positief over de ontwikkelingen van het bedrijf (opinie).

Vrij recent werd er nog bekend gemaakt dat B&A Mineracao SA, een Braziliaanse investeringsmaatschappij haar belang heeft vergroot tot 11,5%. Op deze wijze wordt een kapitaalbuffer gecreëerd die ervoor zorgt dat de financiering van het Itafos Arrias project bij vertraging geen risico loopt.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, verwijs ik u graag naar de website www.beleggersnieuwsbrief.nl of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van  Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.